Du putter pengene i safen - der bør kortet ditt ligge også!
Du putter pengene i safen - der bør kortet ditt ligge også!Vis mer

Det er lett å svindle kortet ditt!

Hva er den tryggeste reisevalutaen å ha med seg på tur? I vår artikkelserie om reisevaluta ser vi i dag på hvordan du lettest kommer deg helskinnet forbi sleipe skurker som gjør det de kan for å tømme kontoen din!

Mange blir svindlet i det selve transaksjonen skal gjennomføres. Vi har samlet de beste rådene som er verdt å ta med seg for å unngå svindel!

Trygt og enkelt – er det mulig?

Når du skal ut på reise og du skal velge betalingsmidler, står valget ganske enkelt mellom kontanter, kort eller reisesjekker. Reisesjekker står i dag for en minimal del av omsetningen innen reisevaluta. Problemet med reisesjekker er selvfølgelig at det er tungvint å oppsøke et vekslingskontor hvis du trenger penger der og da. Plastkortet har blitt en enkel del av hverdagen vår, men vet du egentlig hvor lett det er å svindle deg for penger med kortet ditt? Det er mange som lever av å loppe kredittkortene til turister på tur.

Hva kan en skurk gjøre med kortet ditt?

-Vi sendte menn til månen på 60-tallet – teknologien kan i dag løse de fleste problemer, men den kan også skape problemer. I følge hovedavdelingsleder for hovedkassen i Kredittkassen, Knut Strømsborg, finnes det i dag teknologi som gjør at man kan lese ut data fra hvilket som helst kort hvis man har en skanner og den rette programvaren. Kommer kortet ditt på avveie betyr dette at det på kort tid kan eksistere flere kopier. La oss si at kortet blir stjålet fra hotellrommet i Syden. Selv om det da skulle dukke opp igjen etter en stund bør du sperre det med en gang. Det er ikke lang tid profesjonelle trenger på å lage en kopi. I dag kan man foreta transaksjoner på nettet med bare kortnummeret for hånden, og flere steder er det mulig å handle med kort uten å benytte pinkode.

Huskeregel: Er kortet ditt borte og du har mistanke om at du har mistet det eller at det er stjålet, sperr kortet! Gjør du ikke det kan det bli en dyr fornøyelse for deg! Da er nemlig du ansvarlig for bruken, og ikke banken eller kortselskapet.

Når kan kortet komme på avveie og bli misbrukt?

Bartenderen er skurk…
Mange er i dag redde for å legge ut kortnummeret sitt på Internett, men sitter de samme personene på en bar i Playa Inglés har de ingen skrupler med å legge kortet i baren. Dette bør du selvsagt ikke gjøre! Sannsynligheten for at du bli loppet av en bartender er større enn at kortet ditt skal bli misbrukt på nettet.

Rulett
For det første er det vanskelig å holde styr på hvor mye du faktisk kjøper. Da kan du risikere en regning som er langt større enn hva den burde vært. For det andre kan du risikere at de ansatte lager flere kvitteringskopier hvor de senere forfalsker underskriften og fyller ut beløp som du blir belastet for. En tredje form for ”lurerier” som foregår på barer er såkalt ”rulett”. Det går i ut på at når du skal gjøre opp regningen din midt på natten, så får ikke du ditt riktige kort tilbake, men en forfalskning eller en annen persons kort. Du tenker ikke over det, og vandrer hjem for å sove. Da er det fritt frem for skurkene som kan boltre seg med kortet frem til du finner ut at kortet ditt er borte og sperrer det. Når du kommer tilbake og sier du har fått feil kort får du antakeligvis en lengre unnskyldning…

Huskeregel: Hvis du legger fra deg kortet i baren, vær 100 prosent sikker på at det er ditt eget kort du får tilbake.

Vær oppmerksom i minibank
Det er mange måter å få tak i PIN-koden din på. Hvis du er så dum at du har skrevet ned koden på en lapp og lagt den i lommeboka, får du skylde på deg selv. Men det finnes mer utspekulerte måter enn som så. Banker over hele verden får til stadighet melding om de utroligste måter å få tak i en PIN-kode på. Det finnes selvfølgelig kjeltringer med lange øyne, men også kikkerter blir tatt i bruk for at man skal se hvilke siffer du taster inn. Den enkleste og mest sofistikerte måten er dog avtrykksmetoden. Kjeltringene sørger for å legge et tynt lag med pudder på tastaturet slik at de kan lese av avtrykkene du har gjort etter at du er ferdig med transaksjonen.

Kortet blir dratt flere ganger i blåkopimaskinen
Vær spesielt oppmerksom hvis stedet du skal bruke kortet fortsatt bruker de gamle blåkopimaskinene. Be da om at kortet blir trukket gjennom maskinen foran deg. Hvis kortet forsvinner ut på bakrommet sammen med maskinen, aner du ikke hvor mange bilag som får kortnummeret ditt på seg. Et godt utgangspunkt for en fattig restauranteier. Noen småbeløp i ny og ne, og kanskje du aldri merker det en gang.

Vær forsiktig i Østen
Hovedavdelingsleder for hovedkassen i Kredittkassen, Knut Strømsborg, gir en pekepinn om at man skal utøve forsiktighet i alle deler av verden, men konstaterer at kortmisbruk generelt sett er mer utbredt i Østen enn andre steder i verden. Tyrkia er i følge Kredittkassen et sted hvor misbruk er utbredt.

Reisesjekker er tryggest, men mest tungvint

Reisesjekker er det tryggeste, men det er til tider tungvint. Som regel blir konsekvensene mindre hvis du blir frastjålet sjekkene fremfor kortet ditt. Det er også lettere å få ut nye reisesjekker enn å få sendt et nytt kredittkort fra banken i Norge. Det koster minimum 800,- å få tilsendt et nytt kort til din destinasjon.

Misbruk av reisesjekker

Reisesjekker kan også misbrukes. Det går på signaturforfalskning. Bankene krever at du melder sjekkene stjålet i løpet av 24 timer. Det som er viktig å huske på er at du ikke oppbevarer reisesjekk-notaen sammen med reisesjekkene. Når du skal melde sjekkene stjålet skal du oppgi referansen som står på notaen.

Hva gjør du når uhellet er ute

Det viktigste er at du melder kortet eller reisesjekkene stjålet med en gang du oppdager det. Gjør du ikke det er ansvaret ditt, og det kan koste deg mer enn du har råd til! Reisesjekker skal meldes stjålet innen 24 timer. Kort skal du sperre umiddelbart!

Vær varsom

Tenk på kortet dit som om det er en bunke sedler. Lås det inn i safen hvis du ikke trenger å ta det med deg. Slipp ikke kortet ut av syne noen gang. Ikke bruk det på steder som du anser som utrygge. Vær oppmerksom når du tar ut penger i minibank!

Dette er vår andre artikkel om reisevaluta. Les vår første artikkel om de forskjellige typer reisevaluta10260 TARGET="_top"> her!. I morgen kan du lese om hva det koster å benytte kort i utlandet. For tips om hvordan du kan gjøre ferieturen rimelig, sjekk vår artikkelserie - Reis Billig. Vil du lese mer om kredittkortsvindler kan du se på 9520>denne artikkelen fra DinSide Økonomi.