DET BLIR VERRE: Løgnhistorier, konebæring, mobilkasting, skinnleggsparking mm ...

Verdens merkeligste mesterskap

  1. DET BLIR VERRE: Løgnhistorier, konebæring, mobilkasting, skinnleggsparking mm ...


Verdens største løgner

Dette må være den eneste situasjonen i livet hvor du faktisk blir belønnet og beundret for å fortelle løgnhistorier! Løgnhals-VM er en populær konkurranse i England, og incentivet her er å finne den beste historiefortelleren (les: løgneren) i hele verden. Konkurransen hadde 30-års jubileum i fjor, så det er en god del løgnaktige verdensmestere som går rundt etterhvert, så se opp og ikke tro alt du hører!

Løgnhalsen forteller en historie etter eget valg, og det kan være historier basert på virkelige hendelser etter rett og slett skrullehistorier. Løgnhalsens og løgnenes troverdighet blir så vurdert av en jury, og tilhørerne. Den som lyver best, får verdensmestertittelen.

Konkurransen holdes til minne om Will Kitson, en pubinnehaver på 1800-tallet, som var en begavet historieforteller - og vi trenger vel ikke understreke at hans historier ikke alltid holdt vann ...

Sted: Bridge Inn, Stanton Bridge, Holmrook, Cumbria, England.
Tid: 17. november, 2005.
Ekstern lenke: Konkurransens nettside.


VM i Konebæring

Vi kommer ikke utenom: Verdensmesterskap i konebæring er en udiskutabelt spesiell sportsgren som avholdes årlig i Sonkajärvi i Finland. Det sies at sporten på tross av sitt humoristiske tilsnitt har historiske røtter, da det i skikkelig gamle dager var vanlig praksis å stjele kvinner fra nabolandsbyer ...

Konebæring i moderne tid er riktignok uten arge og bevæpnede landsbymenn i hælene, men løypa er ikke kindre strabasiøs av den grunn. Det er en 253,5 meter lang hinderløype, og kvinnen du skal bære må veie minst 49 kilo - men det trenger ikke være din egen kone du skal bære, det kan godt være naboens eller noen andres kone ... Det utropes en verdensmester, men det gis også trøstepremier til det mest underholdende paret, beste kostyme og den sterkeste bæreren.

Årets mesterskap er allerede over (1. til 3. juli), og var det 13. mesterskapet i sitt slag. Men det er bare å legge husbonden i hardtrening og melde dere på til neste år.

Sted: Sonkajärvi, Finland.
Tid: 1. til 3. juli 2006.
Ekstern lenke: Sonkajärvis turistinformasjon.

Fjorårets vinnere i freestyle-kasting.
Foto: Fennolingua Foto: Fennolingua
Fjorårets vinnere i freestyle-kasting.
Foto: Fennolingua Foto: Fennolingua Vis mer

I England har man en mer sivil og dannet form for konebæring; mens barbarene i Finkland kaster kvinnen over skulderen, blir kvinnene - eller ladyene i Storbritannia båret på en spesiell stol rundt en gressbane, av to dannede gentlemen. Denne konkurransen kalles Sedan Chair Carrying Championships, og avholdes under Lancaster Easter Maritime Festival & Trafalgar Victory Fair, som altså går av stabelen hver påske. Lady-bæringen foregår alltid på palmesøndag, som til neste år faller på 16. april.


Mobilkasting

Mange vil hevde at kvaliteten på mobiltelefonene blir dårligere og dårligere, og det er vel ikke få som har blitt så opphisset av en ufungerende mobiltelefon, at de til slutt har kastet den i veggen i ren affekt. Nå kan du ta med alle dine ødelagte, utslitte eller dysfunksjonelle mobiltelefoner og kaste dem dit pepper'n gror - eller i alle fall så langt det lar seg gjøre. Konkurransen har sitt opphav i Finland, mobiltelefonkasting også i Norge.

Det første norgesmesterskapet i mobiltelefonkasting ble avholdt i Levanger i fjor sommer, og under årets NM 18. juni, satte trønderen Sondre Bjørnbet like godt verdensrekord. 103,1 meter kastet han, og slo dermed den finske verdensrekorden med over 20 centimeter. Vi gleder oss til VM i mobilkastingens hjemland.

Sportsgrenens vugge er Finland. Det sjette verdensmesterskapet noensinne, vil bli holdt den 27. august i Savonlinna. Det er ventet nasjonale mestere både fra Norge, Sveits, Russland og Tyskland, men favoritten er selvsagt den nye verdensrekordholderen fra Trondheim. Det konkurreres i to grener: Tradisjonell kasting, og freestyle-kasting, hvor estetikk og koreografi belønnes. Under VM i Finland er det kun lov å benytte mobbiltelefoner som blir besørget av arrangøren; det er altså ikke lov å kaste sin egen telefon, uansett hvor irritert du måtte være på den.

Sted: Savonlinna, Finland.
Tid: 27. august.
Ekstern lenke: VM i mobilkasting i Finland

Forøvrig er kaste-mesterskap av forskjellig slag utbredt: Det konkurreres i å kaste gresskar, puddinger, øltønner, varme småpenger og mye annet - så her er det bare å finne noe som er verdt å kaste, og kaste langt!

Skinnleggspark

Er det noen du er sinte på og som du gjerne skulle hatt inn en skikkelig fulltreffer i skinnleggen på, så er Dover’s Hill i Gloucestershire stedet å reise til. Konkurransen holdes alltid første fredag etter pinse, så neste sjanse er 9. juni 2006.

Skinnleggsparkinga er en av mange konkurranser i Cotstwold Olimpicks (Olympics), hvor det forøvrig konkurreres i hinderløyper, brytekamper - og altså skinnleggsparking. Sistnevnte er nok den mest eksotiske av de lokale OL-grenene, og foregår på følgende måte: To og to konkurrerer mot hverandre, og før kampstart fylles begges bukser med høy, for å avta den verste smerten. Når startskuddet går, holder de to kamphanene i hverandres armer, og så er det bare å fyre løs med de beste og mest velrettede sparkene man kan få inn mot konkurrentens skinnlegger. Kampen går til en av konkurrentene må gi seg på grunn av smertene av alle blåmerkene.

Og for deg som lurer: Ja, man bruker sko med ståltupp, for å få best effekt av sparkene ...

Saunasitting. Deltakernummeret er skrevet på overarmen.
Foto: Sauna World championships 2005 Foto: Sauna World championships 2005
Saunasitting. Deltakernummeret er skrevet på overarmen.
Foto: Sauna World championships 2005 Foto: Sauna World championships 2005 Vis mer

Sted: Dover’s Hill nær Chipping Campden i Gloucestershire, England.
Tid: 9. juni 2006.Sauna-VM

Vi holder oss i Finland, som forøvrig markedsfører seg blant annet som de merkelige mesterskapenes land - og ikke helt uten grunn, spør du oss! I Heinola er det 12. og 13. august klart for årets heteste evenement: Sauna VM. Det er ventet rundt 11 deltakere fra 11 nasjonaliteter til årets konkurranse, og under den to dager lange festivalen er det innledende og avsluttende runder for menn og kvinner hver for seg. Du må skrive under på at du deltar på eget ansvar, og at du fraskriver deg ethvert krav overfor arrangøren ved en eventuell ulykkeshendelse.

Det er krav til utforming og lengde på badetøyet som er påkrevet ved konkurransen, og det er egne regler for hvordan man skal sitte; med rumpen og lårene på setet, i en opprett positur, og med underarmene på knærne. Det er forbudt å røre hud med hendene, og man skal ikke forstyrre konkurrentene i badstuen. Brudd på reglementet kan medføre en advarsel (gult kort), og i siste instans diskvalifikasjon (rødt kort). Temperaturen er rundt 110 grader, og man må ha legeattest for å få delta.

Fjorårets mester i herreklassen var finske Leo Pusa, som holdt ut 11 timer og 45 minutter i badstuen. Fjorårets verdensmester i kvinneklassen var russiske Natallia Tryfanava, som satt i åtte timer og åtte minutter.

Årets mesterskap er det syvende i rekken, og kan være løsningen for regntunge og frosne nordmenn på jakt etter varme ...

Kappkjøring på gressklipper - kanskje ikke en sport du ønsker til nabolaget?
U.S. Lawn Mower Racing Association's offisielle nettside Foto: U.S. Lawn Mower Racing Association's offisielle nettside
Kappkjøring på gressklipper - kanskje ikke en sport du ønsker til nabolaget?
U.S. Lawn Mower Racing Association's offisielle nettside Foto: U.S. Lawn Mower Racing Association's offisielle nettside Vis mer

Sted: Heinola, Finland.
Tid: 12. og 13. august 2005.
Ekstern lenke: Mer info om mesterskapet på Heinolans nettsider.Gressklippermesterskap

Dette er mesterskapet for de mest ivrige hagearbeiderne, og det er vel kanskje mange som gjerne skulle sett at husbonden (eller husfrua) kunne blitt hekta på denne idretten ...

Gressklipperkonkurransen er et nasjonalt mesterskap i USA, som opprinnelig startet som en aprilsøk i 1992. Det har gått atskillig mye mer alvor i sporten etter den tid. Nå arrangeres det delkonkuranser og innledende runder i mange av USAs stater, og de beste får altså plass i den nasjonale finalen som går av stabelen lørdag og søndag i Labor Day Weekend, som i år er 3. til 4. september.

Sted: Mansfield, Ohio, USA.
Tid: 3. til 4. september.
Ekstern lenke: Mesterskapets nettside.


Tåbryting

Sporten kom i gang i 1976, som et resutat av noen britiske pubvandrere som vrei både topp (og tå) for å komme opp med en sport som ingen andre hadde tenkt på før. Kanskje var de lei av å tråkke rundt i illeluktende pub-til-pub-sko og ville ha en legitim grunn til å lufte tottisene - hvem vet ... Uansett: Verdens første verdensmesterskap i tåbryting ble arrangert for 11 år siden, og siden den gang har konkurransen bare vokst og vokst.

Deltakerne konkurrerer to og to, og de konkurrerende stikker sin bryterfot inn i tådiumet; en ramme med vegger. Den har vunnet, som greier å tvinge konkurrentens fot til å røre veggene på tådiumet.

Merk at det foretas en grundig fotinspeksjon av alle deltakerne, for å forhindre at eventuelle uhumsheter som vokser på føttene skal spre seg til de andre deltakerne. Det var 102 deltakere på årets festival, og vinneren i herreklassen kalte seg bekjedent Paul ‘The Toeminator’ Beech ...

Sted: Bentley Brook Inn, Fenny Bentley, Derbyshire, England.
Tid: Juli 2006.
Ekstern lenke: Konkurransens nettside.