Gunhild Smedås oppfylte drømmen sin i ferien. Foto: Marat Leiras
Gunhild Smedås oppfylte drømmen sin i ferien. Foto: Marat LeirasVis mer

Det aller kuleste minuttet

Gunhild kastet seg ut i det, og angrer ikke.

- Det var en syk følelse å falle fritt i 60 sekunder.

Det sier Gunhild Smedås, en kollega i Aller Internetts it-avdeling. Hun og samboeren var på ferie i Florida i sommer, og siden Gunhild lenge hadde hatt lyst til å hoppe i fallskjerm, lot hun ikke sjansen gå fra seg.

- Det var utrolig kult. Jeg hadde et hopp på cirka åtte minutter - ett minutt i fritt fall, og rundt syv minutter sveving etter at fallskjermen hadde løst seg ut.

Med seg hjem fikk Gunhild bilder og video av hoppet sitt. Her ser vi hele turen, fra før hun går ombord i flyet, til hun lander. Se videoen lenger ned i saken.

Sjekk ut dette strikkhoppet på 216 meter...

Fallskjermhopping

Er fallskjermhopping noe for deg? (Avsluttet)
Ja, har kjempelyst(40%)
Ja, har gjort det, anbefales!(30%)
Drømmer om det, men spørs om jeg tør(20%)
Nei, aldri i livet, har høydeskrekk(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Var du nervøs da du satt i flyet og ventet på å hoppe ut?

- Litt, men jeg følte meg trygg. Jeg hoppet jo tandem, så jeg trengte ikke gjøre noe annet enn å nyte det. Det eneste som var ubehagelig, var at jeg fikk dotter i ørene.

Fra 14.000 fots høyde, cirka 4.200 meter over bakken, kaster fallsjerminstruktøren seg ut av flyet med Gunhild hengende foran.

- Det var fantastisk. Vi hoppet ut over De Land, en knapp times kjøring nørdøst for Orlando, så vi hadde utsikt til østkysten.

Gunhild og Stian er klare for hoppet, og på vei mot flyet som skal ta dem til himmels. Foto: Marat Leiras
Når flyet er oppe i 14.000 fots høyde, er det klart for å hoppe ut. Foto: Marat Leiras
Først hopper Stian. Foto: Marat Leiras
Så er det Gunhilds tur. De gjør noen saltomortaler i lufta først. Foto: Marat Leiras
Ett minutt i fritt fall. - En fantastisk følelse, sier Gunhild. Foto: Marat Leiras
På vei inn mot en myk landing. Foto: Marat Leiras
Vel overstått. Gunhild synes det var et kick, og kan se for seg at hun hopper igjen. Foto: Marat Leiras- Har du ikke høydeskrekk?

- Nei, jeg vil ikke si at jeg har høydeskrekk. Men jeg synes det virker skumlere å stå på toppen av en ti etasjes bygning enn å gjøre dette. Det er kanskje fordi du hopper ut så høyt over bakken at det føles uvirkelig.

Dette var altså Gunhild og samboer Stian Dalens første fallskjermhopp. De hadde tenkt på å hoppe under ferien, men ikke bestemt seg, så selve hoppet ble tatt litt på sparket. En av grunnene til at de gjorde det, var at det bare kostet 179 dollar, cirka 1.100 kroner. Video og bilder av hoppet kostet 90 dollar, cirka 550 kroner. Dette er mye rimeligere enn i Norge (se priseksempler under).

Hele opplevelsen ga mersmak, så Gunhild ser ikke bort fra at det blir flere.

- Men akkurat nå lever jeg fortsatt på det fantastiske hoppet jeg gjorde i Florida, sier hun.

Gunhild hoppet hos Skydive DeLand, som også har norske fallskjerminstruktører. Her kan du også gå kurs for å hoppe på egenhånd.Lyst til å prøve?

Du behøver ikke dra helt til Florida eller andre land for å prøve fallskjermhopping, selv om prisene ofte er billigere her. Du kan også gjøre det i Norge. Vil du hoppe tandem, får du en kort briefing før hoppet som forklarer hva du skal gjøre. Du hopper med en erfaren fallskjerminstruktør, så flere forberedelser trengs ikke. Eksempel på pris: Tandem Fallskjermsenter tar 3.750 kroner for et hopp fra helikopter. Med video er prisen 4.250 kroner.

Vil du hoppe på egenhånd, må du gå et kurs, for eksempel hos NTNU Fallskjermklubb. Et fallskjermkurs her koster fra 7.950 kroner, og da hopper du åtte ganger (seks linehopp, to frittfallhopp).

Det finnes flere som tilbyr tandemhopp og kurs i Norge. Gjør et googlesøk for å finne en arrangør i nærheten av deg.