Derfor skal du ha 1.890 kroner av flyselskapet

Forsinkelser over tre timer kan gi deg rett på standardkompensasjon.

Ventetiden kan bli lang ved forsinkede eller kansellerte fly, og da kan det lønne seg å vite hva du har krav på overfor flyselskapet. Foto: Silje Ulveseth
Ventetiden kan bli lang ved forsinkede eller kansellerte fly, og da kan det lønne seg å vite hva du har krav på overfor flyselskapet. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visste du det? Om ikke er du i godt selskap, for alt for få kjenner rettighetene sine som flypassasjer. Og selskapene er heller ikke ivrige til å informere, melder Forbrukerrådet.

– Dessverre informerer flyselskaper ikke godt nok om hvilke rettigheter passasjerene har når flyet blir forsinket eller kansellert, sier Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet i en pressemelding.

I dag har representanter fra Forbrukerrådet og Forbruker Europa stått på Gardermoen mellom klokken ni og 12 for å informere reisende om rettigheter ved forsinkede eller kansellerte fly.

Regn med flyforsinkelser i USA og Canada i sommer

Standardregler i hele Europa

Det er EU-forordning 261/2004 som fastslår hvilke rettigheter du har ved forsinkelser eller kansellerte flyreiser. Lengden på reisen og varigheten på forsinkelsen er avgjørende for hva du har krav på dersom du rammes av forsinket avgang (se faktaboks).


Uansett hva forsinkelsen skyldes, vil du om forholdene er som beskrevet i ett av punktene i faktaboksen, ha krav på skriftlig informasjon fra flyselskapet om dine rettigheter. Du skal også få måltider og forfriskninger som står i rimelig forhold til ventetiden. Gratis hotellovernatting og transport mellom flyplass og overnattingssted har du også krav på dersom den nye avgangen ikke er satt opp før påfølgende dag. I tillegg har du faktisk rett på to gratis telefonsamtaler eller lignende, noe som nok er mindre aktuelt med mobil-tettheten vi har i dag.

Mer hos Forbrukerrådet.

Dessuten skal du ha penger!

Men det stopper ikke der. Etter en dom i EU er det slått fast at dersom selskapet kansellerer flygningen, eller dersom den mer enn tre timer forsinket, kan du ha krav på standarderstatning. Og erstatningsbeløpene er ikke småpenger, i enkelte tilfeller vil de langt overgå det du har betalt for selve flybilletten.

  • For flygninger på inntil 1.500 kilometer er satsen på 250 euro, tilsvarende cirka 1.890 kroner med dagens kurs.

  • Flygninger innen EU/EØS-området på over 1.500 kilometer, og alle andre flygninger mellom 1.500 og 3.500 kilometer som er så forsinket skal gi standarderstatning på 400 euro, eller cirka 3.024 kroner.

  • Alle andre flygninger kan gi erstatning på 600 euro, som tilsvarer omkring 4.536 kroner.

For at du skal ha krav på standarderstatning, må det være forsinkelser eller kanselleringer som ikke skyldes ekstraordinære omstendigheter. Dessuten: Dersom selskapet ved å benytte andre reiseveier får transportert deg til bestemmelsesstedet innen visse frister, blir beløpet halvert.

Standarderstatning gjelder flyvninger innen EU/EØS, eller flyginger fra et tredjeland til EU/EØS-området der flyselskapet er europeisk.

Mister du flyet på grunn av flytogforsinkelse erstatter de flybilletten

Ikke gitt at du får det du skal

Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg / Forbrukerrådet
Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg / Forbrukerrådet Vis mer


Hittil i år har Transportklagenemnda registrert 11 saker der passasjerer ikke har fått det de har krav på, selv etter medhold i nemnda. Åtte av disse sakene gjelder forsinkelser.

– Vi liker dårlig at enkelte flyselskap bryter reglene. Selskapene må forholde seg til gjeldende rett, sier Haabeth Rygg.

Minst tilbøyelige til å følge vedtakene i nemnda er Wizz Air (4 saker) og Ryanair (3 saker). Forøvrig er også Lufthansa, TAP Portugal, Air Baltic og Brüssels Airlines representert med hver sin sak.

Er du uenig med flyselskapet omkring forhold rundt flyreisen, forsinkelser, kanselleringer, overbooking, bagasjehåndtering, kan du ta saken videre til Transportklagenemnda. Men husk å alltid klage til flyselskapet først. Gjør det skriftlig, og ta vare på dokumentasjon underveis.

Overbooking? Tjen penger på å ta et senere fly

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!