Derfor må mp3-spilleren skrus av på flyet

Lurer du på hvorfor flyvertinnen maser sånn på deg? Her er svaret.

Det er ikke lov å ha på mp3-spilleren under take off og landing.  Foto: Colourbox
Det er ikke lov å ha på mp3-spilleren under take off og landing. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du sitter og døser i flysetet og hører på yndlingsmusikken på mp3-spilleren. Ingenting er som Rednex' kongelåt "Cotton Eye Joe" på øret når du skal slappe skikkelig av! Ehhh, nei kanskje ikke.

Men uansett, du sitter der og koser deg da flyvertinnen plutselig prikker deg på skulderen og signaliserer at du skal skru av mp3-spilleren. Du gjør som du får beskjed om, men lurer kanskje på hvorfor hun ber deg om det?

Svaret er såre enkelt. Flyet er på vei inn for landing.

- Under take off og landing kan man ikke ha musikk på ørene, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

- Disse er definert som kritiske faser, og da vil personalet ha passasjerenes fulle oppmerksomhet.

Dersom det skulle oppstå en situasjon, er det viktig at passasjerene får med seg beskjedene kapteinen eller kabinpersonalet gir.

Det holder ikke at du skrur av mp3-spilleren. For å være på den sikre siden, ber flyvertinnen deg om å ta øreproppene ut av ørene.

- Går det an å bare ta ut øreproppene, men la mp3-spilleren stå på til man har landet, eller eventuelt er oppe i marsjhøyde?

- Flykapteinen vil at mp3-spillere skal slås helt av. Det er fordi det ikke er 100 prosent fastslått at mp3-spillere ikke forstyrrer flyinstrumentene, sier Johansen.

Hva med flyets underholdningssystem?

På lengre flyvninger er det gjerne et underholdningssystem ombord. Dette er ikke oppe og går under take off eller landing, men skulle det oppstå en situasjon, vil uansett eventuell annonsering fra kapteinen eller kabinpersonalet bryte gjennom og formidles over underholdningssystemet.

Flypassasjerenes største brølere

Derfor skal vindusskjermen opp

Det er forøvrig også på grunn av sikkerheten at du blir bedt om å trekke opp vindusskjermen før take off og landing. Det skal være fri sikt ut av vinduene i disse kritiske fasene. Grunnen er at dersom det skjer noe, skal passasjerene lettere kunne orientere seg.

Hvem setter reglene?

Hvem er det som bestemmer at det ikke er lov å ha på mp3-spiller under take off og landing? Ifølge Johansen følger flyselskapene regler de har fått fra flyprodusenten for de forskjellige flytypene. I tillegg må flyselskapene rette seg etter luftfartsmyndighetenes regelverk. I Norge er det Luftfartstilsynet som fastsetter hvilke sikkerhetsrutiner et flyselskap skal følge, men Luftfartstilsynet retter seg igjen etter internasjonale regelverk.

- Reglene for sikkerhet er strenge, og det skal de være. Det er derfor det skjer så få ulykker med fly, sier Johansen.