Derfor ligner du ikke på passbildet ditt

Smileforbud gjør deg vanskeligere å kjenne igjen.

<b>LIGNER DU IKKE PÅ PASSET DITT?</b> Smileforbudet kan være årsaken. Foto: Per Ervland
LIGNER DU IKKE PÅ PASSET DITT? Smileforbudet kan være årsaken. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Munnen må være lukket» - dette er en av politiets regler for hvordan et passfoto bør være.

Så du ligner ikke på passet ditt du heller? Det er kanskje ikke så rart. Når folk prøver å se alvorlige ut, ender de faktisk opp med endrede ansiktstrekk. Dermed får de, ironisk nok, et passbilde som ikke ligner dem i det hele tatt.

Det viser en ny undersøkelse fra universitetet i Glasgow, ifølge Daily Mail.

Hvor lik er du på passet ditt? Er bildet for ulikt kan passet være ugyldig

Kjente ikke igjen personen på passet

Når forskerne sammenlignet ulike bilder, fant de ut at personer kunne se så påfallende forskjellig ut fra et bilde til et annet at folk neppe ville ha sett at de var samme person.

Funnene fra doktor Rob Jenkins' undersøkelse viser at et bilde ikke er nok til å identifisere en passasjer, noe som kan ha en stor innvirkning på sikkerheten. Han og forskerne brukte eksempler de fant fra nettet for å illustrere hvor mange ulike bilder som kan tas av én person.

– Vi skal ikke smile på passbilder, siden smil endrer ansiktet. Men det kan faktisk være vanskeligere å kjenne igjen personer på basis av passbildenes pokerfjes, sier Jenkins til avisen.

Bare når de dro kjensel på ansiktet, at det eksempelvis var en kjendis, kunne forskerne se at det var samme person.

Les også: Hans Morten hadde feil kjønn i passet

Har smileforbud

De biometriske passfoto-reglene er uansett klare: Du må ha et nøytralt uttrykk og munnen må være lukket. Du har heller ikke lov til å flire, rynke panna eller heve øyebrynene dine.

Alle norske pass utstedt fra og med 3. oktober 2005 (bortsett fra nødpass) inneholder biometri og kan leses elektronisk. Personaliasiden i passet inneholder en elektronisk brikke hvor det er lagret et digitalt ansiktsfoto av passinnehaveren, ifølge Politiets nettside.

Lurer du på hva som står der? I hvert politidistrikt er det utplassert en passleser hvor publikum kan få avlest informasjonen som er lagret i den elektroniske brikken.

Les mer om passloven her.

Husk å fornye passet ditt i tide: Så lang tid tar det å få nytt pass


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!