Derfor fungerer svindlernes knep på deg

Sju klassiske triks for å svindle turister.

<b>PÅGÅENDE:</b> Times Square i New York har tradisjonelt sett vært smekkfull av kostymekledde mennesker som maser om bilder og tips. Etter flere voldsepisoder <a target="_blank" href="http://www.nytimes.com/2016/04/08/nyregion/new-york-council-votes-to-allow-restrictions-on-times-square-performers.html">vurderer nå byen å forby</a> det ved enkelte steder. Foto: NTB SCANPIX
PÅGÅENDE: Times Square i New York har tradisjonelt sett vært smekkfull av kostymekledde mennesker som maser om bilder og tips. Etter flere voldsepisoder vurderer nå byen å forby det ved enkelte steder. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle steder turister ferdes vil man også finne en haug med mennesker som ønsker å tjene penger på dem. De fleste hederlige, men også noen uærlige.

I storbyer og ved turistattraksjoner verden rundt finnes det personer som har gjort det til sin spesialitet å utnytte iboende «svakheter» hos oss, og som bruker eldgamle og godt utprøvde svindelmetoder for å lure seg til penger.

Her er noen av de mest klassiske gatesvindelene du bør vokte deg for på ferie, og hvorfor de fungerer så himla godt.

Se liste lengre nede i artikkelen.

LES OGSÅ: Se den frekke tyven!

Bruker frykt

FORSØKT LURT: Jan-Ole Hesselberg, psykolog og fagsjef i Extrastiftelsen, har selv gått i turistfellen. Foto: VIDAR NORDLI-MATHISEN
FORSØKT LURT: Jan-Ole Hesselberg, psykolog og fagsjef i Extrastiftelsen, har selv gått i turistfellen. Foto: VIDAR NORDLI-MATHISEN Vis mer


Du har kanskje selv opplevd å bli stoppet på gaten av noen som ønsker å gi deg en tilsynelatende gratis CD-plate eller vennskapsarmbånd, kun for å kreve betaling i neste øyeblikk.

Men hva er det som gjør at vi gjerne føler vi betale?

Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg, kjent fra TV-programmer som Typisk deg og Folkeopplysningen, har svaret:

- Alt dreier seg om å utnytte menneskelige tendenser - og det er gjerne svindlere veldig gode på.

- Ved å gi deg en CD-plate, eller noe annet, håper svindleren du skal føle deg sosialt forpliktet til å gjøre opp for deg.

Ifølge Hesselberg er det en fornuftig følelse som i utgangspunktet fungerer som et sosialt smøremiddel for å gjøre det enklere å bygge relasjoner med nye mennesker. Men i dette tilfellet utnyttes det - slik at du føler du skylder svindleren noe.

Kombinerer du dét med en dose frykt, så sitter du med nøkkelen til gatesvindling.

- Noen er også såpass pågående at man føler seg utrygg og litt redd for hva som kan skje dersom man bare går derifra. Da vil nok mange bare betale, sier Hesselberg.

LES OGSÅ: Knut Espen ble svindlet på Fifth Avenue

Enklest å betale

FYLLER LOMMENE: Gatesvindlerne vet godt at alle mennesker vil slite med å avvise andre. Foto: SHUTTERSTOCK
FYLLER LOMMENE: Gatesvindlerne vet godt at alle mennesker vil slite med å avvise andre. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Har du først blitt stoppet på gaten av noen med uærlige intensjoner så kan det for mange være fryktelig vanskelig å avvise dem igjen - noe psykologspesialisten mener er helt naturlig.

- Vi er helt avhengig av å komme overens med andre mennesker, så det skal være ubehagelig for oss å si «nei» til folk.

At det er vanskelig å si «nei» merket Hesselberg særlig da han selv ble stoppet av de famøse armbåndsvindlerne i Paris. Før han visste ordet av det var taustumpen knyttet fast til håndleddet, og han ble avkrevd betaling.

- Da husker jeg at jeg følte meg litt fanget, og utrygg på hva som hadde skjedd om jeg bare hadde gått derifra. Da endte jeg opp med å bruke 50 kroner for å betale meg ut av situasjonen.

- Det er nok ofte den enkleste løsningen.

LES OGSÅ: Derfor må du sjekke beløpet før du betaler med kort

#1. Gullring-kuppet

FALSK: «Gullringen» er mest sannsynlig laget av messing. Foto: SHUTTERSTOCK
FALSK: «Gullringen» er mest sannsynlig laget av messing. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Denne er en klassiker som er særlig utbredt i Paris. Du spaserer bortover gaten og ser personen ved siden av bøye seg ned og plukke opp noe fra fortauet. De snur seg mot deg mens de holder en gullring i hånden og spør:

«Er denne din?»

Sannsynligvis vil du svare «nei», og da vil luringen fortelle deg at ringen åpenbart er laget av gull, og prøve å selge den til deg. Forhandlingene begynner gjerne på 50 euro, og til slutt blir dere kanskje enige om en pris.

Turisten ender da bare opp med en gullfarget, billig metallring, mens svindleren drar hjem med en neve euro - verdt mye mer enn ringen.

LES OGSÅ: I disse byene bør du passe godt på lommeboken

#2. Ikke så vennskapelig armbånd

PASS PÅ: Får du et slikt armbånd knyttet rundt håndleddet er det enkleste gjerne å betale. Foto: SHUTTERSTOCK
PASS PÅ: Får du et slikt armbånd knyttet rundt håndleddet er det enkleste gjerne å betale. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Denne svindelen er også utbredt i europeiske storbyer, med «ground zero» ved Sacré-Coeur-kirken i Paris.

Du går rundt og aner fred og ingen fare, før noen griper håndleddet ditt. De sier de vil gi deg et vennskapsarmbånd, og begynner å knyte det fast på hånden din.

For å få tiden til å gå blir du spurt om hvordan ferien din har vært og hvor du kommer fra. Plutselig er armbåndet fastknyttet, og svindlerne ber deg om penger - ofte rundt 10-20 euro.

Sier du «nei» vil de bare fortsette å mase, mens vennene deres trekker seg nærmere og nærmere. Til slutt ender man gjerne opp med å gi et par euro, kun for å unngå konflikt.

LES OGSÅ: Svindlet for 38.000 ved leie av feriebolig

#3. Dyre CD-plater

FORT GJORT: Her har en norsk turist gått i baret på Hollywood Boulevard, og betalt 20 dollar for fire miksteiper. Foto: AKSEL RYNNING
FORT GJORT: Her har en norsk turist gått i baret på Hollywood Boulevard, og betalt 20 dollar for fire miksteiper. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer


Denne er spesielt utbredt i amerikanske storbyer, som for eksempel ved Times Square i New York eller Hollywood Boulevard.

Der risikerer man å møte entusiastiske rappere som vil dele ut miksteipen sin og sier: «Jeg setter pris på om du tar den og sprer ordet i hjembyen din».

Når du først har stoppet spør de gjerne om navnet ditt. Da signerer rapperen en av de brente CD-platene med ditt navn (altså IKKE sin egen signatur), og gir den til deg. Tar man imot, krever de betaling.

Åpner du lommeboken er det gjort. Da vil rapperen fort øyne hvilke sedler du har liggende, og kreve for eksempel 20 dollar. Til slutt forhandler man kanskje prisen ned til et par dollar og betaler seg fri.

LES OGSÅ: Nå er det dyrere å feriere i USA enn i Norge

#4. En rose til fruen

IKKE GRATIS: En bukett roser kan i svindlernes øyne være verdt flere tusen kroner.  Foto: SHUTTERSTOCK
IKKE GRATIS: En bukett roser kan i svindlernes øyne være verdt flere tusen kroner. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Denne treffer man også gjerne på i europeiske storbyer, spesielt i kjærlighetsdestinasjoner som Roma og Paris.

Her vil luringer med store rosebuketter gå etter kjærestepar og tilby en rose til kvinnen. De sier at du ikke trenger å betale. Tar du imot rosen, så vender de seg mot til mannen og krever 10 euro.

Avviser du dem vil de gjøre sitt beste for å fortelle deg at du er en dårlig kjæreste, og håper at det skal gjøre susen.

LES OGSÅ: Skimmer kort i billettautomaten

#5. Tempel-donasjoner

Denne har vi selv støtt på i Karl Johans-gate i Oslo, men svindelen er også utbredt i andre storbyer som Tokyo, New York og Sydney. Der har de også blitt avslørt som svindlere, eller i beste fall: svært suspekte.

Metodene virker uansett å være de samme verden over. Skallede menn med oransje plagg som peker seg ut turister, aller helst stående ved en minibank. De går bort til dem, gir dem et flott kort og sier en kort bønn.

Deretter åpner «munken» en bok de har med seg, og ber deg å skrive ned navnet ditt og en liten hilsen. Så ber de deg å skrive ned hvor mye penger du vil donere til tempelet deres.

I boken står det allerede en hel haug med navn, skrevet med oppsiktsvekkende lik håndskrift, som alle har donert i 200 kroners-klassen. Da er det lett å kjenne seg presset til å hoste opp noen grunker.

LES OGSÅ: Disse turistene vil vi helst IKKE dele hotell med

#6. Skopusseren

Denne svindelen er en Istanbul-klassiker. Her går du på gaten og ser personen foran deg miste en skobørste på bakken. Når du plukker den opp og gir den tilbake, vil svindleren bli svært takknemlig og tilby seg å pusse skoene dine.

Det som i starten virket som en (gratis) takknemlighetsgest, blir slettes ikke det når svindleren forteller en tårevåt historie under skopussen og ber om penger etterpå.

LES OGSÅ: Er dette den ærligste hovedstaden?

#7. Kamera-kameraten

KLASSISK OPPSETT: I de fleste tilfeller vil nok gå greit å få fotohjelp av fremmede, men enkelte kan stikke av med telefonen din. Foto: SHUTTERSTOCK
KLASSISK OPPSETT: I de fleste tilfeller vil nok gå greit å få fotohjelp av fremmede, men enkelte kan stikke av med telefonen din. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Denne er en klassiker som praktiseres av svindlere verden over. De står gjerne ved turistattraksjoner på utkikk etter par som tar bilder av hverandre. Da går de bort og tilbyr seg å ta bilder av dem sammen.

I beste fall vil svindleren be om en slant penger for å gi kameraet tilbake - i verste fall legger han beina på nakken og stikker av med mobiltelefonen eller kameraet ditt.

Har du selv blitt forsøkt lurt av gatesvindlere? Del din historie i kommentarfeltet!