<b>HVOR BLE DEN AV?</b> Løvematen forsvant i januar 2010. Sjekk hva den har blitt erstattet med. Foto: SAS
HVOR BLE DEN AV? Løvematen forsvant i januar 2010. Sjekk hva den har blitt erstattet med. Foto: SASVis mer

Derfor forsvant «løvematen»

Opphørte for snart to år siden. Husker du den?

De fleste av hos har på et eller annet tidspunkt i livet vært utsatt for «løvemat». Men visste du at den er borte nå? I januar er det faktisk to år siden «løvematen» til SAS forsvant.

Slik ble den beskrevet av SAS:

    «Nesten det samme som løvene spiser ... Om bord på SAS-fly får alle barn under 12 år en løvematboks gratis på flyturen. I løvematen finner du litt å drikke og tygge på i tillegg til et aktivitetshefte, fargeblyanter og en liten løvefigur.»

Men hvorfor forsvant den, egentlig?

– Løvematen var populær blant barn, men vi så også at den var moden for en oppgradering. Mange var enten lei av den, eller at de ikke fant noe av innholdet særlig spennende. Det kom etter hvert også kritikk fra foreldre om at innholdet ikke var særlig sunt, og det var noen små drops der som ikke var egnet for de minste, forklarer Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

Les også: Dette er faktisk flymat

Ikke særlig savnet

Navnet «løvemat» kom etter at Braathens SAFE hadde et samarbeid med dyreparken i Kristiansand. På sommeren var det et populært reisemål for familier, og et helt fly ble også malt med figurene fra Kardemomme by, ifølge Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husker du den? Løvematen har endret utseende noen ganger i løpet av tiden. Undertegnede minnes da pakken var gul og utseendet bar preg av bokstavkjeks.  Foto: SAS
Husker du den? Løvematen har endret utseende noen ganger i løpet av tiden. Undertegnede minnes da pakken var gul og utseendet bar preg av bokstavkjeks. Foto: SAS Vis mer


– Vi opplever ikke at løvematen er særlig savnet, men det skjer fra tid til annen at noen voksne spør etter den. Mange har jo vokst opp med den tradisjonen i forbindelse med en flyreise når de selv var barn, og etterspør den nå til sine egne unger, forteller informasjonssjefen.

Les også: Derfor smaker flymat best på bakken

Slik er dagens tilbud

Dagens tilbud til barna skal imidlertid være langt mer tilpasset det de fleste av barna ønsker seg, enn hva løvematesken noen gang kunne tilfredsstille, ettersom SAS gav «løvemat» til alle barn opp til 12 år.

– Men så er det slik at et barn på ett år ønsker noe annet enn et barn på 11 år. Det er også litt forskjellige preferanser mellom gutter og jenter. Dette har vi tatt konsekvensen av, så derfor har vi langt større variasjon i utvalget som vi i dag tilbyr, opplyser Johansen.

I dag kan de små få klistrebøker med prinsesser, klirrende bitesaker for de aller minste, og kortstokker for de litt eldre som vil ta et slag vri-åtter med sidemannen.

– Det er harmonisert konsept over det hele, og stadig i utvikling, tilføyer Johansen.

Foto: SAS
Foto: SAS
Foto: SAS
Foto: SAS
Foto: SAS
Foto: SAS

Dette får barna på flyturen:

Ingen barnemat hos Norwegian

SAS' konkurrent Norwegian tilbyr derimot ikke barnepakker.

– Vi har ingen spesielle barnepakker, men vi viser tegnefilmer om bord, noe som blir svært godt mottatt av barn og barnefamilier, sier Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til DinSide.