Flysetene A og C, H og J, H og K er ved siden av hverandre

Derfor er flyene fulle av «forsvunnede seter»

Blant annet har ingen seter med bokstaven «i».

VED SIDEN AV HVERANDRE: Her ser du hvordan flysetene med bokstavene H og K står rett ved siden av hverandre hos Thomas Cook Airlines. Også seter med A og C kan være ved siden av hverandre, og ingen har seter med bokstaven «i». Foto: Eline Wøien Hansen
VED SIDEN AV HVERANDRE: Her ser du hvordan flysetene med bokstavene H og K står rett ved siden av hverandre hos Thomas Cook Airlines. Også seter med A og C kan være ved siden av hverandre, og ingen har seter med bokstaven «i». Foto: Eline Wøien Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg følgende:

Dere er to stykker som skal fly sammen. Og når dere får boardingkortet, ser du at dere har fått flyseter på samme rad, men med bokstavene A og C.

Tror du da at dere sitter sammen? Eller tror du at det sitter noen mellom dere? Mange vil anta det siste, men slik er det ikke.

Det gjelder ikke bare A og C, men også H og J – og av og til H og K.

Grunnen til de forvirrende setekartene skal være å unngå forvirring.

A og C ved siden av hverandre

La oss starte med flysetene A og C, som ofte står rett ved siden av hverandre, uten noe B-sete i midten.

Du finner dem blant annet på de høyere klassene til SAS og Norwegian, hvor det bare er to seter i bredden. Og du finner dem på Ving-flyene til Thomas Cook, hvor det bare er to seter på hver rad ved vinduene.

- A og C er ved siden av hverandre fordi vi har valgt å ta ut et sete i forhold til hvordan flyet opprinnelig var konfigurert, fortalte den danske kommunikasjonssjefen til Thomas Cook, Lisbeth Nedergaard, til Dinside, da vi snakket med henne om problemstillingen for en tid tilbake.

INGEN I-ER: Setekart over et Dreamliner hos Norwegian. Her ser du både hvordan A og C kan være ved siden av hverandre, på høy klasse, og hvordan det ikke er noen I mellom H og J. Grafikk: Norwegian
INGEN I-ER: Setekart over et Dreamliner hos Norwegian. Her ser du både hvordan A og C kan være ved siden av hverandre, på høy klasse, og hvordan det ikke er noen I mellom H og J. Grafikk: Norwegian Vis mer

Men det er ikke forklaringen til Norwegian. De mener det sørger for at A-seter alltid er ved vinduet, og C-seter alltid er ut mot midtgangen.

- Samt at bokstavene på våre Premium-seter skal gjenspeile de i økonomiklasse så mye som mulig, uttalte talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian til Dinside.

H og J ved siden av hverandre

Men det stopper ikke der: På andre sida av flyet er det enda mer variasjon i hvilke seter som faktisk står ved siden av hverandre.

Hos en rekke flyselskap, deriblant på Norwegians fly, finner du G- og J-seter ved siden av hverandre på høye klasser, og H og J ved siden av hverandre lenger bak. Hos Thomas Cook er ofte H og K de to ytterste setene til høyre.

Igjen varierer begrunnelsen.

- I og J tas veldig ofte ut, simpelthen fordi de likner hverandre for mye, og derfor har lett for å skape forvirring når gjestene skal finne plassene sine i flyet, sa Nedergaard i Thomas Cook.

FORKLARER: Talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian blir ikke ofte spurt om setekartene sine, men har svar. Foto: Norwegian
FORKLARER: Talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian blir ikke ofte spurt om setekartene sine, men har svar. Foto: Norwegian Vis mer

Norwegian er mer opptatt av en annen likhet.

- De aller fleste flyselskap har ikke bokstaven «i» på setene. Dette er for å unngå forvirring med tallet «1», forklarte Mannion-Gibson i Norwegian.

Ingen har I-seter

Wikipedia bekrefter mer av det Norwegian forteller enn hva Thomas Cook hevder.

Det skal være vanlig over hele verden å gi vinduseter og seter mot midtgangen samme bokstav uansett om det er seter mellom dem eller ikke.

Og det er vanlig å hoppe over bokstaven I, altså som i iskrem, fordi den lett forveksles med et ett-tall.

Derfor finner vi ikke ett eneste sete med bokstaven «i» på noen av flyene vi sjekker hos Seatguru, som har setekartene til flyselskap rundt hele verden.

Ser ikke problemet

- Det er sjelden vi mottar forespørsler fra gjester som er nervøse for om de sitter ved siden av hverandre med for eksempel A- og C-seter, sa Nedergaard i Thomas Cook.

Hun tror også folk er flinke til å sjekke setekartene på nettet, hvor man ser hvordan setene er plassert.

Heller ikke Mannion-Gibson i Norwegian melder om paniske tilstander blant passasjerer som havner på A og C eller H og J.

- Vi opplever ikke at dette er noe problem for våre passasjerer.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!