SPENT FØR FERIEN? Høye forventninger til reisen er trolig årsaken til at du faktisk er lykkeligere før ferien. Foto: Colourbox.com
SPENT FØR FERIEN? Høye forventninger til reisen er trolig årsaken til at du faktisk er lykkeligere før ferien. Foto: Colourbox.comVis mer

Derfor er du gladest i dag

Vinterferieklar? Sjekk hvorfor du er mest fornøyd før ferien.

Ferie er assosiert med en rekke positive følelser. Men er folk på ferie lykkeligere enn andre?

Det ønsket nederlandske forskere å finne svar på. Deres nye studie er publisert i Applied Research in Quality of Life, melder nyhetstjenesten Alpha Galileo.

Les også: Vi er lykkeligst på søndager

Gledelige forventninger

1 530 voksne deltok i undersøkelsen. 974 av disse tok ferie i løpet av studieperioden.

Resultatene viser at personer som planla en ferie var gladere enn de som ikke skulle noe sted, som antakeligvis skyldes de høye forventningene til turen.

Stem her!

Hvor ofte reiser du på ferie? (Avsluttet)
En gang i året(32%) 74
To ganger i året(31%) 72
Tre ganger i året(14%) 33
Fire ganger i året(12%) 27
Oftere(10%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men under selve ferien var det ingen forskjell mellom reisende og ikke-reisendes lykkenivåer – med mindre ferien var svært avslappende.

Da registrerte forskerne en svak økning i glede, denne var på sitt sterkeste de første to ukene etter hjemkomst. Effekten var helt borte etter åtte uker.

Les også: Denne maten blir du glad av

Flere små ferier er best

At feriering ikke har en forlenget effekt på hvor lykkelig du føler deg, kommer ikke som en overraskelse, ifølge forskerne.

Det er fordi de fleste reisende returnerer til jobben og andre hverdagsoppgaver, og dermed faller tilbake i sin normale rutine ganske raskt.

Fra en individuell synsvinkel vil trolig to eller flere kortere ferieturer spredd ut over året vil gi deg mer glede enn én lang ferie, konkluderer forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I dette landet er de lykkeligst i verden