Hvilke reisemål gir mest valuta for pengene?

Derfor bør du velge utradisjonelle feriemål i 2018

Ekspertene anbefaler deg å velge utradisjonelle destinasjoner når du bestiller neste års ferieturer.

MIDDELHAVET FOR MINDRE: De fleste velger den vestlige deler av Middelhavet når de bestiller reise, men ser du østover, som mot Bulgaria, kan du få en billigere utenlandstur, ifølge Sverre McSeveny-Årli i Virke. Bildet viser det romerske teatret i Plovdiv i Bulgaria. Foto: Shutterstock/NTB scanpix.
MIDDELHAVET FOR MINDRE: De fleste velger den vestlige deler av Middelhavet når de bestiller reise, men ser du østover, som mot Bulgaria, kan du få en billigere utenlandstur, ifølge Sverre McSeveny-Årli i Virke. Bildet viser det romerske teatret i Plovdiv i Bulgaria. Foto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange bruker jul og nyttår til å bestille neste års utenlandsreiser.

Kanskje har du til og med tenkt å gi en reise i julegave? I så fall bør du være klar over at det ikke er angrerett på reisen.

Når du skal velger feriedestinasjon, er det flere faktorer som avgjør hvor du får mest for pengene.

- Det er viktig å se på helheten når du skal velge deg ut årets reisemål. Det hjelper ikke at flybilletten er billig, hvis det koster skjorta å bo og leve der, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Hun mener at det kan lønne seg å bruke mer penger på flyreisen til et land hvor det er rimelig å leve.

Tre feriefaktorer

Over halvparten av oss er opptatt av at det er billig å spise, drikke og bo når vi velger reisemål, ifølge Sandmæl. Dette skyldes nok at vi ikke ønsker å måtte snu på kronen, når målet med ferien er å gi slipp på bekymringer og bare nyte livet.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Forbrukerøkonomen trekker fram tre faktorer som avgjør hvor du får mest for pengene, og disse endrer seg gjerne fra år til år. Disse er transport, prisnivå i landet og valuta.

- Det er kanskje dyrere å fly jo lenger bort du skal, men det er også slik at flyselskapene stadig kommer med nye ruter, som gjør det rimeligere å fly til destinasjoner langt unna, sier hun.

Ellers kan det lønne seg å velge reisemål utenfor allfarvei, da land der økonomien tar seg opp grunnet økt turisme, ofte blir dyrere å feriere i.

Ønsk deg til Østen

Sverre McSeveny Årli, direktør for Reise utland i Virke, er enig i at det er lurt å tenke utenfor boksen når du bestiller reise til 2018. Han sier de har sett en større pågang på destinasjoner lenger vest i Middelhavet de siste årene.

Sverre McSeveny Årli, direktør for Reise utland i Virke. Foto: Virke.
Sverre McSeveny Årli, direktør for Reise utland i Virke. Foto: Virke. Vis mer

- Ser du heller østover til land som Bulgaria, Marokko og Tyrkia, vil du i år trolig få lavere pris på ferien, sier McSeveny-Årli.

Sandmæl i DNB trekker fram Øst-Europa, Asia og Sør-Amerika som typiske ferieland hvor det er billig å leve og bo, selv om flybillettene kanskje er dyrere.

Hvor du til enhver tid får mest for pengene, henger tett sammen med tilbudet i markedet og populariteten til de ulike reisemålene, ifølge Virke.

- Den høyeste etterspørselen er i skolens ferier, så det beste tipset for å sikre seg en billig reise, er å dra utenfor høysesong, sier McSeveny-Årli.

Han legger til at det er viktig å huske på at pakketurer gir best beskyttelse til deg som reisende. Da er nemlig arrangøren ansvarlig for at hele reisen leveres som avtalt.

Kronens styrke har også noe å si

Endringer i ferielandets valuta og den norske kronen, påvirker også om det blir dyrere eller billigere for nordmenn å reise.

McSevenny-Årli sier derimot at vi legger isolert sett liten vekt på valutakurs når vi velger reisemål, ifølge tidligere undersøkelser Virke har gjennomført. 20 prosent lar seg i stor grad styre av valutakurs.

- Har du sett for deg drømmeferien et bestemt sted, stopper normalt ikke valutakursen deg, men du er kanskje litt mer forsiktig med hotell og forbruk, sier reisedirektøren.

Marit Øwre-Johnsen, valutaanalytiker i DNB, sier kronekursen har vist en svak utvikling det siste året, som kan føre til at ferieturen blir dyrere.

- Kronen har svekket seg mest mot euro, hvor den ligger om lag ti prosent svakere enn for ett år siden, sier Øwre-Johansen.

Valutaanalytikeren trekker også fram Sverige, der den norske kronen har svekket seg nærmere sju prosent. Mot dollar er kronen tre prosent strekere, men denne utviklingen er, derimot, ikke noe mer gunstig.

- Vi venter at kronen skal fortsette å holde seg på historisk svake nivåer, men dette er etter min mening ikke store nok utslag til å påvirke folks ferieliv i vesentlig grad, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!