Du kan slippe unna stress og køer på Gardermoen hvis du velger ryggsekk som bagasje. Men ikke i høstferien! Foto: Colourbox
Du kan slippe unna stress og køer på Gardermoen hvis du velger ryggsekk som bagasje. Men ikke i høstferien! Foto: ColourboxVis mer

Derfor bør du reise med ryggsekk

Bortsett fra i høstferien.

Skal du reise med fly fra Gardermoen går det an å komme seg unna lange køer ved bagasjeinnleveringen.

Men, det krever at du velger riktig bagasje før du reiser hjemmefra.

Ikke planlagt? Her kan det bli dyrere å ta med mer enn du tenkte

Fortere frem med ryggsekk

Neida, backpacking er ikke lenger det mest trendy, og bruk av koffert har enkelte, klare fordeler. Men det har også ryggsekken. Velger du å reise med ryggsekk fremfor koffert fra Gardermoen, må nemlig denne leveres som spesialbagasje.

Reiser du med koffert, er det gjerne en del venting i bagasjeinnleveringen. Dette er normalt ikke tilfellet i spesialbagasjen. Av samme grunn velger undertegnede alltid ryggsekk til flyturene, så blir det mindre venting totalt, enn om man reiser med koffert.

Ikke minst er dette smart å tenke på for de som uansett har annen spesialbagasje, det være seg sykkel, barnevogn eller liknende. Da kan all bagasjen leveres som spesialbagasje, og man slipper venting i to køer.

Smart spesialbagasje: Skibagen som passer alle

Kan sette seg fast

Grunnen til at en ryggsekk regnes som spesialbagasje, er ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS at den kan sette seg fast i bagasjesystemet.

– Blant annet på grunn av lange remmer er ryggsekker en type bagasje som må sendes på båndet for ukurant bagasje, så den ikke skal henge seg fast i de vanlige bagasjebåndenes kriker og kroker, forteller Johansen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>>Blir bagasjen forsinket, kan du kreve mer av flyselskapet enn du blir tilbudt!

Unngå spesialbagasje i høstferien

Samtidig er det verdt å merke seg at man bør droppe ryggsekk i enkelte perioder av året, noe høstferien er et eksempel på.

I disse dager reiser nemlig svært mange på jakt til forskjellige områder av Norge, og alt fra ryggsekker til gevær og hunder skal med flyet - via spesialbagasjen.

Dette bekreftes av pressesjef ved OSL, Vegar Gystad.

– Vår erfaring er at volumet av gods som må sendes som spesialbagasje øker i forbindelse med høstferien og jaktsesongen generelt. Da er det et større antall ryggsekker, våpen og hunder enn ellers i året, sier han til DinSide.

DinSide har fått innspill fra lesere som reiser på jakt hvert år, om at disse køene har vært relativt lange tidligere år, og at man derfor bør beregne god tid før avgang. Samtidig understreker Gystad at de har mulighet til å bemanne ekstra ved stor pågang.

– Vi har rutiner for å øke bemanningen i perioder hvor pågangen er ekstra stor, og har ikke erfart at det har blitt veldig lange køer, sier Gystad.

Les også: Kom ikke bagasjen med flyet? Det er her den forsvinner!