Endelig har den etterlengtede ferien kommet. Selv om du kjenner deg litt uggen, har du bestemt deg for å dra på ferien likevel. De pleier jo vanligvis å gå bra, gjør det ikke?
Ifølge Reiseundersøkelsen 2019 vil hele 7 av 10 nordmenn prioritere ferien fremfor helsen, og kun 4 prosent vil la være å reise på ferie på grunn av sykdom.
Men, dette kan komme til å koste deg dyrt, selv om du har reiseforsikringen i orden.
Europeiske Reiseforsikring opplyser nemlig at dersom du er syk på utreisetidspunktet og sykdommen forverres på reisen, vil reiseforsikringen normalt sett ikke dekke disse kostnadene.
Dekkes normalt ikke av reiseforsikringen
Normalt sett dekker en reiseforsikring både transportutgifter ved sykdom, legebehandling, medisiner, sykeutgifter og sykehusopphold. Men dette er altså kun dersom du blir akutt og uventet, ikke dersom du allerede var syk før du reiste.

7 ting reiseforsikringen ikke hjelper deg med
Jon Berge, informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, som er del av If, forklarer i en pressemelding at dersom du er klar over at du er syk før du reiser, vil det normalt sett ikke være dekket av reiseforsikringen hvis sykdommen forverres på reisen.
- Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på den økonomiske risikoen de utsetter seg for dersom de reiser når de er syke, sier Berge.
Kan fort bli svært dyrt
Et sykehusopphold i utlandet kan fort bli dyrt, og tall fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene i Norge betalte ut over én milliard kroner i 2018 – bare knyttet til sykdom på reise.
- Vi har akkurat nå en kunde som er innlagt på et privat sykehus i USA. Døgnprisen der ligger på rundt 250 000 kroner, forteller Berge.

Tabben som kutter feriedagene
Europeiske Reiseforsikring ser flere tilfeller hvert år der kunder legger ut på lange reiser med alvorlige sykdommer.
Berge sier at selv om legen har sagt at du er frisk nok til å reise, betyr ikke det automatisk at de er dekker av forsikringen om du gjør det.
- Legene uttaler seg på medisinsk grunnlag, og tenker ikke alltid på regningen pasienten kan bli sittende igjen med om sykdommer forverres på turen, forteller han.
Han sier også at de har sett flere tilfeller der leger i etterkant angrer på at de har rådet pasienter til å reise, fordi sykdommen har forverret seg, og prislappen på sykdomsutgiftene har ført til økonomisk ruin for den det gjelder.
I tillegg bør man også passe på at legene på ferien ikke driver med overbehandling.
Europeisk helsetrygdekort
Selv om du alltid burde ha reiseforsikring når du reiser, bør du sjekke hva den faktisk dekker, og hvilke begrensninger den har. Da blir det mye enklere å vite hva du har å forholde deg til.
Europeisk helsetrygdkort er dessuten et annet godt reisetips som du kommer langt med hvis du skal feriere i et EØS-land (eller Sveits) i sommer.

- Står det en fremmed bak deg, så pass på
Ifølge Helsenorge.no gir dette kortet deg de samme rettighetene til helsehjelp i det offentlige helsevesenet, og på samme vilkår som landets innbyggere i disse landene. Du betaler også den samme egenandelen som landets innbyggere må betale.
Men, det er greit å vite at Europeisk helsetrygdkortet ikke dekker behandling på privat sukehus eller hos privat lege. Kortet dekker heller ikke hjemtransport, opplyste Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester til Dinside ved en tidligere anledning.
Kortet gjelder heller ikke hvis du skal på ferie til Tyrkia eller den tyrkiske delen av Kypros.
Bare i 2018 bestilte 900.000 nordmenn Europeisk helsetrygdkort, ifølge Helfo.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.