Derfor bør du bruke belte på fly

Turbulens er skadelig. Havarikommisjonen minner på å respektere setebeltevarslingen i fly, etter en ulykke i fjor.

En 37 år gammel kabinansatt med 11 års erfaring fikk alvorlige skader etter turbulens under innflygning til Kristiansund i fjor sommer. Samtlige passasjerer satt fastspente i setebeltene sine, men kvinnen hadde ikke rukket å sette seg i setet sitt.

Fra flyhavarikommisjonens rapport:
Idet hun var kommet til bakerste seterad, kjente hun unormal bevegelse. Det satt ingen passasjerer i de bakerste setene, og hun kastet seg ned mot armlenet på et av setene. Hun har forklart at hun stod bredbeint og hadde godt grep med begge hender, men at hun til tross for dette må ha mistet grepet under turbulensen som fulgte. Det siste hun husket, var at hun så passasjerenes armer "gå i taket". Hun har ingen minner fra de 20 minuttene det tok fra hun ble slengt rundt og til hun ble vekt etter landing.

Kvinnen hadde kraftig hjernerystelse, nakkeskade og diverse kutt og slagskader på kroppen.

Havarikommisjonen mener ulykken er en påminnelse også til passasjerer om hvor viktig det er å ta på setebeltet når flybesetningen pålegger det, samt å følge anmodningen om å ha setet fastspent når man sitter i stolen.

IATAs tall viser at turbulens er hovedårsaken til personskader i luftfartsulykker uten dødelig utfall. Skader på kabinpersonell koster flyselskapene mer enn 60 millioner USD per år.