Derfor blir flyet overbooket

Men det er ikke alle flyselskap som praktiserer dette.

Sjekk ut hvilke flyselskaper du kan risikere å bli offer for overbooking.  Foto: SILJE ULVESETH
Sjekk ut hvilke flyselskaper du kan risikere å bli offer for overbooking. Foto: SILJE ULVESETH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje selv opplevd å ikke få være med på en flytur på grunn av overbooking. Men hvorfor skjer dette egentlig? Og hvilke flyselskaper gjør dette?

Her er en liten oversikt over hvordan flyselskaper i Norge gjør det.

SAS: overbooker

– At noen ikke møter og bare lar være å avbestille, gjør at andre ikke får den plassen som ønsket, og flyet drar med tomme seter. Dette er et problem i hele flyindustrien, og representerer store tap av inntekter for flyselskapene, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

Han forteller at SAS overbooker enkelte avganger der man har et historisk erfaringsgrunnlag om at det er passasjerer som ikke møter til det flyet som de har plass på. SAS unngår å overselge fly til destinasjoner med en annen erfaring, som for eksempel Svalbard, og til/fra destinasjoner som har få flyfrekvenser på samme dag.

Slik er dine rettigheter - uansett transportmiddel

Norwegian overbooker ikke, men ...

– Mange flyselskap overbooker konsekvent sine fly for å unngå tap og ikke kunne utnytte tilgjengelig kapasitet ved «no show», men Norwegian følger ikke denne bransjepraksisen, forteller Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til DinSide.

Lasse Sandaker-Nielsen er kommunikasjonsrådgiver i Norwegian. Foto: Norwegian
Lasse Sandaker-Nielsen er kommunikasjonsrådgiver i Norwegian. Foto: Norwegian Vis mer


Men til tross for dette, kan Norwegians passasjerer likevel risikere at flyet blir overbooket.

– Dersom man opplever en overbooking når man reiser med Norwegian, er det fordi vi har vært nødt til å foreta en såkalt «downsizing»- noe som skjer ytterst sjelden. Det betyr at den flymaskinen som opprinnelig skulle operere flyvningen, er blitt erstattet med et fly som har færre seter enn det opprinnelige. Dette kan eksempelvis skje ved teknisk feil. Da vil vi oppleve at det ikke er plass til alle passasjerene med bekreftet plass på avgangen, forklarer Sandaker-Nielsen.

For tiden holder Norwegian på å erstatte de eldre og mindre flyene med 148 seter med splitter nye 737-800-maskiner med 186 seter.

– Det betyr at «downsizing» ikke lenger vil forekomme, påpeker kommunikasjonsrådgiveren.

Les også: Økt erstatning ved overbooking

Like regler hos DAT og Ryanair

Det danske flyselskapet Danish Air Transport (DAT) skal starte flere innenlandsruter i Norge utover høsten. Blant annet overtar flyselskapet etter Norwegian på Rygge. Men hvilke praksis har egentlig DAT når det gjelder overbooking?

– I DAT selger vi ikke flere seter enn det er tilgjengelig. Det betyr at hvis vi har 66 seter på flyet, blir det kun solgt 66 seter, opplyser Betina Petersen, marketing manager i DAT, til DinSide.

Billettsystemet til Ryanair er også lagt opp slik. Nå det er fullt, så er det fullt.

– Ryanair har som policy å aldri overbooke sine flygninger, sier Stephen McNamara, kommunikasjonsdirektør i Ryanair.