Derfor angrep haiene i Sharm el Sheikh

Tankeløs menneskelig oppførsel lokket storhaiene til Rødehavet.

 Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste ukene har mediene vært fulle av skrekkhistorier om haiangrepene i Egypt. En eldre kvinne døde etter at en hai rev av henne armen, og flere har fått store bittskader.

Egyptiske myndigheter var raskt ute med å forby bading i sjøen, og kalte inn amerikanske haieksperter for å finne ut hvorfor det plutselig dukket opp store hai som angrep mennesker i Rødehavet.

Nå har haiekspert George Burgess, en marinbiolog tilknyttet US International Shark Attack File, kommet med en forklaring på de plutselige haiangrepene, skriver Timesonline.

Kommet fra annet sted

Ifølge Burgess er det antagelig tre-fire forskjellige haier av typen hvitfinnet hai og mako som har stått bak angrepene. Ingen av disse haitypene pleier å oppholde seg i Rødehavet. Tilgangen på mat er ikke bra nok for haier av denne størrelsen. Burgess mener haiene hører hjemme i Det indiske hav, og har fulgt etter et skip som fraktet sau fra Australia til Jordan. Dyr som døde under transporten ble hevet overbord, og dermed ble skrottene lett tilgjengelig føde for haiene.

Da haiene kom til Rødehavet, og saudumpingen opphørte, forsvant tilgangen på mat. Rødehavet er dessverre utsatt for overfiske, og nå er også tunfiskbestanden spesielt lav, ifølge egyptiske fiskere. Dette har tvunget haien inn mot land og til de fiskerike revene, der turistene snorkler og bader. Sulten har gjort at de har angrepet mennesker.

Egyptiske myndigheter vil nå tiltale kapteinen på fraktskipet som dumpet døde sauer i sjøen. De har også bestemt seg for å utbetale en økonomisk kompensasjon på 50.000 dollar til hver av turistene som har blitt angrepet av hai.

Om det vil hjelpe, og få turistene til å komme tilbake til Sharm el Sheikh, vil tiden vise. Nå i desember, som vanligvis er høysesong, er strendene så godt som folketomme.

Hvis du skal til Sharm el Sheikh

Ikke få fullstendig panikk om du har bestilt deg en tur til Sharm el Sheikh i vinter. Du kan fortsatt sole deg og bade. Har du helt haiangst, holder du deg ved hotellets bassengkant. Du kan også legge deg på stranden og bade i sjøen - dersom du holder deg inne på grunna der du har oversikt over hva som befinner seg i vannet rundt deg. (Husk at hai kan komme helt inn på grunna, men der er de lette å få øye på.)

Om du møter hai

Å svømme ut til revene og snorkle er ikke så lurt. Men utfordrer du skjebnen, skal du gjøre følgende dersom det dukker opp en hai: Forhold deg så rolig som du klarer, og begynn helt rolig å svømme mot grunt vann. Pass på å holde oversikt over hvor haien befinner seg, så den ikke overrasker deg med et angrep. Hold armene inntil kroppen. Kommer haien helt bort, kan du prøve å gi den et knyttneveslag på nesen, i øynene eller på gjellene. Det har tidligere vist seg effektivt for å jage bort hai.

Dette skal du gjøre:


Se et lengre nyhetsinnslag om haiangrep og hvordan du skal oppføre deg her: Abcnews.go.com

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!