Denne øya får du gratis

I Atlanterhavet ligger en "paradisøy" som kan bli din. Men overlever du der?

Engelskmenn har gjort krav på den lille øya i Atlanterhavet, men det strides fortsatt om hvem som har rettighetene til et av verdens mest øde sted. Både Danmark (gjennom Færøyene), Irland og Island har hevdet sitt eierskap av øya. Kanskje du også?

Glad i fugler, frisk luft og blått hav...denne kan bli din helt gratis. Båtplass og ferdigkranglede naboer følger med uten ekstra kostnader.
Glad i fugler, frisk luft og blått hav...denne kan bli din helt gratis. Båtplass og ferdigkranglede naboer følger med uten ekstra kostnader. Vis mer


Fra Greenpeace sin okkupasjon av øya i '97.Foto: David Sims
Fra Greenpeace sin okkupasjon av øya i '97.Foto: David Sims Vis mer


Selv om Storbritannia annekterte og puttet øya i sin kolonistiske lomme i 1955 på grunn av rettigheter til olje og fisk på havbunnen utenfor skjæret, betyr det ikke at de bryr seg så mye om hva som skjer der ute. Den har flere ganger blitt midlertidig invadert uten at britene har tatt affære.

Okkupert

Senest i 1997 okkuperte Greenpeace øya i 42 dager og kalte den for Waveland. Grunnen for okkupasjonen var å protestere mot oljeutvinning til britiske myndigheter.

Greenpeace deklarerte øya som "den nye globale staten" og tillbød statsborgerskap til en hver som støttet deres sak og ville bo der. De taklet imidlertid bare 42 dager på egen hånd. Britiske myndigheter reagerte enkelt med å gi Greenpeace tillatelse til å være der uten noen videre komplikasjoner.

Ifølge FN-konvensjonen for internasjonal sjølov, som alle de kranglende partene har skrevet under på, står det at "ethvert skjær som som ikke er bærekraftig for menneskelig beboelse på egen hånd, skal ikke ha eksklusive økonomiske soner eller kontinentalsokkel".

Ifølge en konvensjon av 25. juli 1997, har Storbritannia og Irland sagt seg enige i å ignorere øyas eksistens og gitt tillatelse til exploration.

Hvordan gjøre den din

Aha! ... tenker du kanskje, men ikke jag opp dine villeste øydrømmer for fort. Det er en grunn til at folk ikke har vært her mer enn 42 dager om gangen. Det blåser, det er kaldt og ofte slår bølgene over hele øya. Hvis du har baller nok til å skaffe deg en egen øy, så ta med den varmeste genseren du har, mye vann, godt lesestoff og nummeret til pizzabudet...

For å komme deg dit, flyr du ganske enkelt til Benbecula i Scottland og leier en fiskebåt som kan ta deg til de resterende 300 kilometerene ut til øya.

Lykke til.

Denne øya får du gratis