Denne dagen kjøper du IKKE pass...

Dagen etter Kristi Himmelfartsdag er det forventet lange køer på passkontorene.

Ikke sats på raskt pass samme dagen som alle andre... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ikke sats på raskt pass samme dagen som alle andre... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mai er den travleste måneden for passkontorene rundt om i landet, og dagen etter Kristi Himmelfartsdag, 22. mai, er dagen det virkelig topper seg. Da er det skolefri og mange familier benytter denne dagen til å få pass til sommerferien.

Det forventes stor trafikk og forholdsvis lange køer denne dagen, forteller Helene Marck, kommunikasjonsrådgiver ved Politidirektoratet.

- Dette er en observasjon vi har gjort over flere år. Denne dagen faller mellom helligdagen og helg, noe som gjør at mange benytter anledningen til å ta fri og reise for å skaffe seg pass til sommeren, sier Mack.

Velg en annen dag

- På en vanlig arbeidsdag utsteder vi mellom 30 og 40 pass, mens vi på årets travleste dag utsteder opptil 150-200 pass. Vi oppfordrer derfor publikum til å velge en annen dag til å fornye passet sitt, sier leder for Bevillingsseksjonen ved Søndre Buskerud politidistrikt, Randi Tjellaug Finnestrand.

Åpner for fingeravtrykk i passet...

I forbindelse med overgangen til biometriske pass, vil antall steder du får utstedt pass i flere politidistrikter i landet, reduseres fremover. Om de ikke allerede har blitt redusert. I Oslo kan du nå bare kjøpe pass ved passkontoret i politihuset på Grønland.

I Søndre Buskerud politidistrikt for eksempel, har stedene du kan kjøpe pass blitt redusert fra ti til fem. For å avhjelpe den store pågangen til passkontoret før sommerferien, vil passkontoret ved Politihuset i Drammen holde langåpent til klokken 19.00 hver torsdag i mai. Dette er ikke tilfelle i Oslo - så forvent lange køer her.

For å sjekke situasjonen i ditt distrikt, gå inn på www.politi.no

Så mye koster det

Et pass koster 450 kroner. Pass til barn under 16 år koster 270 kroner. Husk at alle barn må ha eget pass. Ordningen med å skrive barn inn i foreldrenes pass, gjelder ikke lenger.

Det tar om lag 10 dager å få et pass etter bestilling. Det er kun nødpass du kan få på dagen. Nødpass kan kun benyttes til én reise, og koster like mye som ordinært pass.

Det er ikke lenger nødvendig å ta passbilde i fotoautomat før du kommer på passkontoret, om det er innført ordning med biometriske pass ved ditt passkontor. Sjekk politi.no for dette også.

Nye regler for deg som mister

Nye ordninger med tapt pass har også nettopp trådd i kraft. Melder du passet ditt mistet og får midlertidig pass, for så å finne igjen passet - vil du likevel måtte kjøpe nytt pass. Dette for å sikre mot misbruk av pass og bruk av falsk identifikasjon.