Denne dagen er det lengst passkø

Dagen etter Kristi Himmelfart søkes det om flest pass.

Har du tenkt å fornye passet ditt fredag 3. juni? Da må du regne med å stå i lang passkø - hvis du bor i storbyen. Foto: Per Ervland
Har du tenkt å fornye passet ditt fredag 3. juni? Da må du regne med å stå i lang passkø - hvis du bor i storbyen. Foto: Per ErvlandVis mer

Det er vel de færreste av oss som liker å stå i kø. Verken på butikken, i trafikken, eller på passkontoret.

Dersom det er på tide å fornye passet, bør du kanskje tenke deg om to ganger før du stiller deg opp hos politiet nå på førstkommende fredag.

Kan du droppe nødpasset her? Det er jo passfri sone ....

Tar langhelg og søker pass

– Høysesongen for passutstedelser har nå for lengst begynt og vil holde seg ut mot august/september med juni som den travleste måneden. Dagen etter Kristi Himmelfart er den dagen det erfaringsmessig søkes om flest pass. Det vil i år si fredag 3. juni, sier Steinar Talgø, leder for juridisk seksjon i Politidirektoratet, til DinSide.

Hvorfor er det flest som søker om pass denne dagen?

– Siden det er en inneklemt fridag, og mange tar fri fra jobb denne dagen, er det en del som tenker de vil benytte anledningen til å fornye passet, forklarer Talgø.

Og jo flere som tenker slik, desto lengre køer blir det.

Hvem trenger nytt pass? Sjekk her!

Vent hvis du kan

Er det slik at dere vil advare mot å søke pass denne dagen?

– Nei, men de som kan vente bør gjøre det. Det er fullt mulig å få seg pass denne dagen, men folk bør være forberedt på at det kan være en del kø. Men det avhenger også av hvor du bor i landet; sogner du til et lite lensmanskontor, er det neppe lange køer, forteller Talgø.

Det er derimot verre for dem som bor i storbyen.

– Bor du i Oslo vil du merke det, advarer Talgø.

Til tross for at det spås lange køer, vil det antakelig ikke ta lengre tid enn normalt å produsere passet. I verste fall må du vente en dag eller to lengre, ifølge lederen for juridisk seksjon. Normalt tar det fra tre til fem dager.

I Aplene? Ta med passet i skibakken

Pass-huskeliste

Du kan søke om pass på de fleste politistasjoner og lensmannskontorer, men ring ditt politidistrikt hvis du er i tvil om ditt lokale lensmannskontor utsteder pass. Husk og at den som søker om pass må møte personlig, dette gjelder også barn uansett alder.

Dette må ha med når du skal søke om pass:

  • Gyldig legitimasjon, for eksempel det gamle passet hvis det utløp for mindre enn tre måneder siden, bankkort eller førerkort. Søker må ha norsk fødselsnummer. Ta uansett med det gamle passet til innlevering.
  • Eventuelle fullmakter hvis du skal søke om pass til barn. Skjema kan lastes ned på Politiet.no.
  • Penger eller kort til betaling av passgebyr, kredittkort kan ikke brukes. Prisen er 450 for personer over 16 år, eller 270 kroner for barn under 16 år.
Du trenger ikke å ta med passfoto, ettersom passkontorene har egne biometrikiosker som tar bilde til bruk i passet. Til de minste barna bør du likevel ha med bilde, fordi det er vanskelig å få tatt bilde av dem i disse kioskene. Her finner du kravene til passfoto.