Denguefeber herjer i Karibia

The Pan American Health Organisation advarer om epidemilignende tilstander i Karibia i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The US Centers for Disease Control & Prevention har sent ut advarsler om denguefeber-utbrudd i Mexico, Brasil, Guadeloupe og Martinique.

I Den dominikanske republikk har 5.400 personer blitt lagt inn på sykehus og opptil 60 nye tilfeller blir rapportert hver dag. Helsemyndighetene i Puerto Rico og Jamaica har sendt ut advarsler, og også myndighetene i St Lucia advarer om at en epidemi kan være forestående.

Denguemyggen er den store smittebæreren av denguefeber. Foto: Wikipedia
Denguemyggen er den store smittebæreren av denguefeber. Foto: Wikipedia Vis mer

Så langt i år har det blitt registrert 630.356 tilfeller i Latinamerika
og Karibia. Det er 11 prosent flere tilfeller enn i hele 2006. De influensalignende symptomene gir kraftige leddsmerter og smerter bak øynene. De fleste smittede blir friske etter noen dager, men over 12.000 har utviklet hemoragisk feber (DHF), blødningsfeber, som fører til indre og ytre blødninger, og 183 personer har dødd.

The Pan American Health Organisation advarer om at vinterens fuktige klima, forårsaket av værfenomenet La Niña, vil gjøre epidemien verre, slik at antall smittede kan komme opp i nær enn én million i 2007.

- Det finnes ingen vaksine eller behandling for denguefeber. Fem prosent av de smittede utvikler blødningsfeber eller dengue sjokksyndrom (DSS) - begge er ekstremt alvorlige sykdommer som krever sykehusinnleggelse, sa Dr Ron Behrens ved London’s Hospital for Tropical Diseases til den britiske avisen The Times.

- Reisende burde ta forholdsregler mot å bli bitt ved å bruke insektmiddel både dag og natt, og sjekke at hotellet har myggnetting.

Kilde: The Times