Hvem drømmer vel ikke om afrikanske savanner?
Hvem drømmer vel ikke om afrikanske savanner?Vis mer

Den store, vide verden i Norge

Globetrotter mellom norske bygder og fjordarmer - sjekk våre budsjett-tips for Norgesferien.

Safari

Safari på afrikanske stepper, er en kostbar affære. Imidlertid gir Dyreparken i Kristiansand en nær-safari-opplevelse for bare kr 65 for de små og kr 80 for de store i lavsesongen. Det beste med Dyreparken er kanskje at du får mye mer for pengene enn på safari i Afrika; I Dyreparken får du nemlig se arter fra flere kontinenter på samme sted.

Afrika

[Ugjyldig objekt (NAV)]

En rekke organisasjoner og etablissementer, gir oss en ørliten flik av det veldige kontinentet. På Center for afrikansk kulturformidling, tar du et ørlite jafs av Afrika. Her er det konserter med afrikanske musikere, dansekurs for spedbarn, trommekurs og kafè som serverer lam med peanøttsaus. Se det, hvem behøver å kjøpe dyr flybillett til Mali, Kenya eller Tanzania?

Karachi

Her skråles det livlig på swahili, urdu, hindi, arabisk, spansk, persisk og mange andre språk – like fullt kalles Grønlandsleiret i Oslo Lille Karachi. Kanskje på tide å gi gaten et mer multinasjonalt navn? I den småtravle handlegata øst for Akerselva kjøper bybefolkningen sin yuca og sin ingefær, sin chili og sitt sitrongress. Her handles det i silke og sarier, cheongsamer - kinesiske kjoler - og persiske tekanner. Ta T-banen til Grønland stasjon og ta for deg av Lille Karachis tilbud.

Iran

Turistene har mye i vente når Iran letter på sløret. Men dem som ikke har råd, kan likevel prøvesmake persisk musikk og mat i Oslo.
Foto: Tone Lind Jørgensen
Turistene har mye i vente når Iran letter på sløret. Men dem som ikke har råd, kan likevel prøvesmake persisk musikk og mat i Oslo.
Foto: Tone Lind Jørgensen Vis mer

Iran letter på sløret etter mer enn to tiårs isolasjon. Flere norske turoperatører har satt opp Iran på programmene sine. Nær Akerselva i Oslo har iranere i Norge innrettet seg med persiske tepper, te i forgylte tekopper, plakater som annonserer iranske kjendisers opptredener i Norge, og iranske gryteretter med auberginer, bønner og urter. Alladin Restaurant heter det lille snevet av Iran. I helgene er det stappfullt – da viser nemlig mavedanserne frem hva de kan. Mer om Iran finner du i denne artikkelen. (Fredensborgveien 24, Oslo, tlf.: 22 20 01 15)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vietnam

I de små gatene rundt Torggata i Oslo sentrum, er Vietnam sterkt representert. Her gir vietnamesiske frisører deg ny sveis, vegg i vegg selges det brudekjoler à la marengs og funklende interiørartikler. Flere vietnamesiske restauranter varter opp med raffinerte vietnamesiske spesialiteter. Prøv for eksempel Saigon Lille Cafès (Møllergata 32 C, tlf. 22 11 48 13) nudelsupper og deilige iskaffe.

Cha cha cha, salsa og merengue - de karibiske rytmene finner vei over dansegulv fra nord til sør.
Foto: Hild Hollas, Salseros.no
Cha cha cha, salsa og merengue - de karibiske rytmene finner vei over dansegulv fra nord til sør.
Foto: Hild Hollas, Salseros.no Vis mer

Karibia

Hvem skulle tro at det finnes et snev av Karibia i et land hvor allværsjakken er påkrevet antrekk året rundt? Latinamerikanske rytmer – cubansk salsa, cha cha cha, mambo, dominikansk bachata og merengue, colombiansk cumbia og ikke minst siste skrik på latinofronten, samba – finner veien over norske dansegulv. Riktig nok legger nordmenn til litt særnorskt stivt pedanteri i trinnene – tunga rett i munnen nå – men den latinamerikanske kolonien veier opp med litt løssluppent kaos. Ta på deg ditt korteste skjørt og la skjorta være åpen fra navlen og kast deg ut i karibiske sommernetter. Salseros gir deg oversikt over hva som skjer på lationofronten over hele Norge.

Copacabana

Langbente og gyldenbrune babes i tanntråd-bikinier er kanskje ikke i flertall langs Solastranda. Men for en badesyk sjel uten cash, er Solastranda et knallgodt alternativ til tropisk strender: Solastranda er fem kilometer lang, mens den brasilianske søstera bare kan skryte av fire kilometer. Innta sanddynene med en hva-har-de-i-Brasil-som-ikke-vi-har-holdning, og nyt synet av de barske surferne med solbleket hår, som holder til i området – når været tillater det.

USA

Selv den blakkeste USA-tilhenger går en lys sommer i møte. Festivalene som tar opp de høyt elskede sær-amerikanske musikktradisjoner later til å bli flere og flere. Notodden, og Svolvær, er noen av stedene i Norge hvor du kan ta for deg av de blå toner. På Farmen 2001 i Halden, Vinstra og i Seljord kan du leke cowboy på country-konserter i nesten-amerikanske omgivelser. Pakk med deg boots, bredbremmet hatt og lisseslips, og la det stå til.

Internasjonal og travel

...ah, så kontinentale vi er når vi leker travel reisende på Gardermoen.
Foto: Trond Isaksen/Oslo Lufthavn AS.
...ah, så kontinentale vi er når vi leker travel reisende på Gardermoen.
Foto: Trond Isaksen/Oslo Lufthavn AS. Vis mer

Fremdeles like reiseklar? Ta turen til Gardermoen og lek du er med. Plan for dagen: Kle deg opp i et passende reiseantrekk og ta med en kabinkoffert. Ta Flytoget til Gardermoen. Toget har avganger hvert tiende minutt og koster kr 130. Oppe på Gardermoen tar du hektiske titt på armbåndsuret, men utstrål samtidig kontinental verdensvanthet. Vift med passet. still deg i kø for innsjekking hos et internasjonalt flyselskap – både KLM og British Airways har flyvninger over hele verden. Velg en passende destinasjon og klasse, for eksempel business class til Milano eller New York. Etter innsjekkingen tar du en espresso i ytre avgangshall, mens du leser El Pais eller Le Monde – fås kjøpt hos Narvesen. Nyt synet av småbarnsfamilier med babyer som har mistet smukken, og gjenstridig paniske bestemødre som ikke tør fly, og vær glad du ikke skal være nabo med dem på flyet.

Det nærmeste du kommer Europa i Norge - det finner du i denne artikkelen.