MANGE SKIRENN: Hver grend i Norge har sitt eget spesiarenn.
MANGE SKIRENN: Hver grend i Norge har sitt eget spesiarenn.Vis mer

Den store skirennoversikten

De mange spesielle skirennene som arrangeres utover våren viser at nordmenn koser seg som best under røffe langdistanser i snaufjellet.

 • Verdens nordligste skirenn
  Verdens nordligste skirenn, Svalbard Skimaraton, er kanskje også verdens vårligste skirenn. Den 28. april arrangeres det arktiske racet, hvor bevæpnede isbjørnvakter er satt ut for å beskytte deltakerne.

  Det finnes flere klasser og distanser; 42 kilometers maraton inndelt i trim- og turklasse, og en 21 kilometers halvmaraton. Starkontingenten varierer fra kr 50 til kr 300 avhengig av aldersklasse og rute. For påmelding og ytterligere informasjon om rennet, se Svalbard Skimaratons >A TARGET="_blank" HREF="http://www.svalbard.com/skimaraton/">hjemmeside.

 • Barnas Holmenkolldag 2001
  Den 25.mars blir det full fart i harepus-, bjørne, og elgløypa i Barnas Holmenkolldag. Fra kl 0900-1400 kan de mellom tre og tolv år delta i det årlige barneskirennet i Holmenkollen i Oslo. I dette skirennet er alle vinnere. Alle som vil delta må kjøpe startnummer som koster kr 150. De fås kjøpt hos Skiforeningen på VM-Huset i Holmenkollen, og i en rekke sportsforretninger i Oslo-området. Se også hjemmesiden til Barnas Holmenkolldag.
 • Birkebeinerrennet for barskinger
  Langdistanserennet for barskinger, Birkebeinerrennet, har sin opprinnelse i år 1206 da de første birkebeinerne for over fjellet fra Gudbrandsdalen til Østerdalen. Torstein Skevla og Skrevald Skrukka rømte den gangen fra baglerne med kongssønnen Håkon Håkonssønn i armene. I dag tar skientusiastene fjellturen av fri vilje, og som symbol på de første birkebeinernes last, må de bære en sekk på 3, 5 kilo.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Det 64. Birkebeinerrennet går fra Rena til Birkebeineren Skistadion i Lillehammer den 17. mars. Det koster mellom kr 575-915 kroner å melde seg på avhengig av påmeldingsdatoen. Det finnes flere klasser: En eliteklasse og fjorten aldersbestemte klasser for kvinner og menn samt en trimklasse. For mer detaljert informasjon, se Birkebeinerrennets egen hjemmeside her.

 • Inga-Låmi
  Inga fra Varteig var mor til Håkon Håkonssønn som ble båret over fjellet av birkebeinerne i 1206. Man vet ikke med sikkerhet om kongssønnens mor var med på fjellferden, men det antas at Inga ved hjelp av veivisere fant frem til stedet hvor birkebeinerne holdt kongssønnen skjult. I ettertid skulle Inga fra Vårteig følge sønnen sin frem til han ble kronet til konge.

  Inga-Låmi har siden 1993 blitt arrangert den andre helgen i mars hvert år, og deltakerne kan velge mellom å gå 15 kilometer eller 30 kilometer. 6000 jenter og kvinner, har deltatt i de to siste årenes renn. I år går arrangementet 10. mars, og det koster ra kr 330-450 kroner å delta avhengig av påmeldingstidspunktet. Du må være minst tolv år og kvinne for å delta. Inga-Låmis hjemmeside finner du her.

 • Langdistanse i Renfjellsrennet
  Det 63 kilometer lange Renfjellsrennet går fra Selbu til Støren i Sør-Trønderlag den 24. mars. Arrangørene skryter av et tøft, men vakkert skirenn på høyfjellet.

  Påmelding til en av de fjorten turklassene med innbetalt startkontingent må skje innen 12. mars. Renfjellsrennets hjemmeside finner du her. (Renfjellsrennet, 7580 Selbu, tlf.: 73 81 91 23)

 • Minneskirennet i Signadalen i Troms
  I 1995 ble Minneskirennet arrangert for første gang, som et femtiårsminne for fredsslutningen etter andre verdenskrig. Skirennet er ment å skulle minnes flyktningetrafikken over den svensk-norske grensa i de siste krigsårene. Rennet har to ulike distanser: Fra Rostadalen blir løypa på sju mil, og fra Signadalen kommer den på seks mil. Begge turene omfatter overnatting i telt ved Pältsastugan i Sverige.

  I år går rennet den 21.-22. april. Minneskirennet har lagt ut løypekart på sin hjemmeside. (Ytterligere informasjon fås på tlf.: 77 71 51 42 eller 77 89 20 51) Også det såkalte Flyktningerennet minnes flyktningetrafikken over til Sverige i krigens dager.

 • Skarverennet
  Det kjente skirennet går over Hallingskarvet 28. april. Du kan velge mellom trim- og eliteklasse fra to destinasjoner, Finse og Haugastøl. Finseløypa er på 36 kilometer, mens Haugastølruta er på 26 kilometer.

  Det koster fra kr 400-840 i deltakerkontingent avhengig av rute og klasse. Det arrangeres charterturer fra Oslo og Geilo i forkant av rennet.

  På Skarvrennets fine hjemmeside melder du deg på, og følger nedtellingen til rennet.