FRISTENDE? Etter uker med fellesdoer som dette, lengter vi etter vannklosett og tolags dopapir.
FRISTENDE? Etter uker med fellesdoer som dette, lengter vi etter vannklosett og tolags dopapir.Vis mer

Den store savnelisten

Naturen og de særnorske spesialitetene – det savner nordmenn på utenlandsferd.

Ikke overraskende viser en rundspørring i DinSides redaksjonslokaler at vi savner det absolutt særnorske: Det som nesten er umulig å få ute i den store verden.

Do-ring
"Her, tenker han, her sitter jeg på huk i Paris, verdensberømt for sitt lys og for sin ynde, og tørker meg i ræva med brun papp."

Dette skrev Agnar Mykle i romanen Rubicon hvor han forteller om Ask Burlefots møte med verdensbyen. Den bereiste har nok hatt mangslungne opplevelser etter anstrengte møter med andre lands toalettkulturer. DinSide Reise slutter seg til Agnar Mykle: Et ordentlig dosete og tolags toalettpapir kan aldri erstatte hull i golvet og andre obskure toaletthybrider.

Belgisk eller fransk sjokolade er berømt. Men norsk melkesjokolade fra Freia, den kan ingen slå!
Belgisk eller fransk sjokolade er berømt. Men norsk melkesjokolade fra Freia, den kan ingen slå! Vis mer

Melkesjokolade
Vi tror på Freias slagord Et lite stykke Norge. Sjokoladekulturen varierer fra land til land. Men ingen lager melkesjokolade slik som bare Freia på Rodeløkka, kan lage den.

Brød og melk
De lager for så vidt gode brød i Italia og Frankrike. Selv om verden består av land med langt større kulinariske tradisjoner enn Norge, er det likevel få ting som smaker så himmelsk som ferskt grovbrød slik vi lager det her hjemme, og et glass kald melk.

Tryggheten
Verden er spennende. Og den kan være både skummel og farlig. Da lengter vi tilbake til tryggheten i de norske bygatene, til Oslo-trikken og gågatene med petuniaer i blomsterkassene. Til å kunne gå uanstrengt natterstid uten å bekymre seg for lommeboka. Enkelte hevder sågar at kjørekulturen er roligere, tross en og annen finger med klar beskjed, og at både vikeplikt og trafikklys blir respektert. Kanskje liker vi å tro at norsk kjørekultur er mye bedre, simpelthen fordi vi ikke behersker andre steders kjørekultur?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Geitost
Kanskje det norskeste av alt? Den brune osten som skjæres i skiver med den norske patenten, ostehøvelen, forteller om hvor godt jordet nordmenn er; Brunosten er billig, den har lang holdbarhetstid, er ikke vanskelig å få tak og har ikke et eneste snev av luksuriøs ekstravaganse. Likevel er den høyt skattet. Kanskje spiser vi ikke all verdens brunost til daglig, men utenlands lengter vi etter nystekt brød med brunost. Og vi blir kanskje litt kry når vi ser den i ostedisken i Australia, USA og Canada under navnet Ski Queen gjetost. Og det utroligste av alt: Vi gir denne nøkternhetens festmat stolt i gave til våre utenlandske venner.

Friskt vann rett fra springen - hvilken luksus...
Friskt vann rett fra springen - hvilken luksus... Vis mer

Friskt vann fra springen
Norge er velsignet med mye vann. Rett fra springen kan vi hente rent drikkevann. Vi slipper bryderiet med å hente vann i tunge flasker fra butikken, og vi slipper plastsmak. Enda bedre, vi slipper å hente vann fra brønner milevis unna. Vannet fra springen smaker godt og er rent – det liker vi i alle fall å tro. Dette savner vi.

Lyse sommernetter
Andre steder har de sommer året rundt. I Norge har vi sommer – hvis vi er heldige – i to måneder. Til gjengjeld er sommerdagene romslige. De tar simpelthen ikke slutt. Og kanskje er det midnattsola som er primus motor for den opptreden som har gitt opphavet til uttrykket; nord for moralsirkelen? De lyse sommernettene med spaserturer langs Karl Johan, eller med midnattsola som holder befolkningen gående døgnet rundt i flere måneder, det er noe vi lengter etter.

NORSK NATUR: Fjellturen, fisketuren og skituren - det savner vi alltid.
NORSK NATUR: Fjellturen, fisketuren og skituren - det savner vi alltid. Vis mer

Naturen
- Jeg savner lukten av fuktig skogbunn, eller den friske lukten når du står på et svaberg ved havet, sier Helge Baardseth, sjefsredaktør i reisemagasinet Vagabond.

Selv garvede globetrottere elsker svingningene i det norske klimaet. Til tross for støvelføre og piskende bortoverregn store deler av året, så elsker vi våren, forsommeren, sommeren, høsten og vinterskiføret. Tross stor mangel av palmer og het sydhavsvarme, priser vi påsketuren i fjellheimen, turer i marka og kjølige bad i skogsvann og angen etter sommerregnet.

Dagbladet og VG
Dagbladet og VG får vi også på nett. Likevel har DinSide Reise observert distingverte herremenn kaste seg grådig over gårdagens avis på flyet hjem fra New York. Attpå til etter å ha veltet gamle damer og slått kjærligheten ut av munnen på fireåringen i knallhard kamp om de daggamle eksemplarene. New York Times og El Paìs er vel og bra, men Dagbladet og VG, det savner vi.

Sprellende ferske reker med sitron og majones
Reker som er så ferske at de spreller på tunga, nystekt loff, sitron og majones. Pils eller hvitvin ved siden – da er livet slett ikke det verste en har. Men også annen fiskemat står oppført på manges savneliste: Fiskeboller, mølje og sprøstekt makrell med rømme – enkle gleder i en nordmanns liv. Vi lengter etter det når vi er ute i verden.