Den store Romaguiden

Det har tatt to år å sette Roma tilbake til 1600-tallet, du får neppe en bedre mulighet til å se den evige stad med sine aller beste klær.

Publisert

Roma er inne i sitt hellige år og venter 30 millioner på besøk. Over de siste to årene har byen gjort seg klar til feiringen, og nå stråler den evige stad i en sjelden glans. Har du allerede vært i Roma kjenner du sikkert følelsen av at du må tilbake, har du ennå ikke vært der er det på høy tid å dra. Roma er nemlig byen du aldri blir ferdig med.

Åtte milliarder for fire hundre år

Detalj fra fontenen på Piazza della Rotonda. Velkommen til Roma!
Detalj fra fontenen på Piazza della Rotonda. Velkommen til Roma! Vis mer

For å markere at det er 2.000 år siden Jesu fødsel, har byens myndigheter påkostet Roma en ansiktsløftning til godt over åtte milliarder kroner. Slik som seg hør og bør når en verdensreligion skal feires. Mer enn 5.000 håndverkere har jobbet over en toårsperiode for å ferdigstille de ulike prosjektene. Fasader er rengjort og malt om, skulpturer er pusset og museene har strukket åpningstiden og trykket opp brosjyrer på engelsk.

Målet har hele tiden vært å gjenskape byen i sitt autentiske lys. Utgangspunktet har vært stilarter typiske for Roma på 15- og 1600-tallet. Offentlige og private hus og bygninger har eksempelvis blitt malt om i varme jordfarger som er særegne for Lazio regionen. Arbeidet er gjennomført etter de antikke metoder, hvor jord blandes med melk, vann og kalkstein for å gjenskape de originale fargene.

At myndighetene har gått grundig til verks illustreres kanskje best med den gamle gangbroen Ponte Sisto som strekker seg over Tiberen inn til Trasteveres hjerte. Broen som opprinnelig ble bygget på 1400-tallet ble gjort en aning bredere i forrige århundre for at hestekjerrer skulle kunne ta den i bruk. Og slik har den stått, til i fjor da det ble bestemt at gammelt var best, og at broen skulle omgjøres til den opprinnelige bredden.

Ikke alle er like fornøyde

Selv om den evige stad stråler som den ikke har gjort på hundreder av år er ikke alle like fornøyd med byens prioriteringer og innsats. Etter to år med stengte gater, en by forvandlet til en labyrint av stillaser og oppgravde piazzaer har noen og enhver blitt både sur og lei. Giovanni Negri, journalist i avisen Il Tempo, forteller i et intervju at byens problem er modernisering og ikke restaurering.

- Romas største utfordring nå er ikke å restaurere det tilbake til gamle tider men å sende byen inn i det neste årtusenet. Kirker og piazzaer har fått ansiktsløftninger men fortsatt savner byen parker og en funksjonell infrastruktur, sier Negri.

Men Roma lever, stillasene er fjernet og det protesteres ikke så mye lenger. Vatikanet har fått ny inngang, porten til frelse står åpen i Peterskirken og Piazza del Popolo er større enn noen gang. I lenkene oppe til høyre finner du våre tips for hva du bør gjøre, hva du bør kjøpe, ting som er gratis og ting du bør unngå! Husk også å ta en titt på bildene.

Hvordan ser du Roma?

Vaktene ved St. Peterskirken bærer draktene som Michelangelo designet for mer enn 400 år siden.
Vaktene ved St. Peterskirken bærer draktene som Michelangelo designet for mer enn 400 år siden. Vis mer

Byer skal sees, severdigheter skal nedlegges og i Roma står de tett. Byen har tidligere skiftet status fra verdens ubestridte senter til en fillete landsby, og for en fersk besøkende blir Roma en kompleks by, magisk og uforståelig - bygget opp av lag og skiftninger i historien. Det finnes alltid de som forsøker å løse gåten på én dag eller én uke, men faktum er at evighetsbyen sannsynligvis har flere severdigheter enn du kan klare å svelge i løpet av et turistliv. ”When in Rome do as the romans!” lyder et ordtak, romerne tar livet med ro og det er også et godt råd.

Gode ordtak til tross, i artikkelen Se Roma på en dag gir vi deg hurtigoppskriften til byens største og viktigste severdigheter.

Du er hva du spiser!

Roma har fått lite ros for sitt kjøkken, og det er mulig at Italias mest kjente gastronomiske perler har sitt opphav i andre regioner. Men skam på den som smører nisten sin selv her! Storbyen har et mangfoldig, spennende og variert tilbud til den mathungrige, og hvilken glede er det ikke å tilfeldig deise ned på en trattoria for å bli servert ditt livs matopplevelse. I artikkelen Roma: Mett med stil kan du lese om våre utsendte reportere ’Basta’ og ’Pasta’ sine kulinariske dypdykk og anbefalinger.

Det er dyrt å bo i Roma!

Det er ikke en myte, det er dyrt å bo i Roma. Ikke bor du særlig flott heller. Men, byen gir da heller ingen grunn til å sitte på rommet å furte! Vi har besøkt Europas eldste hotell hvor du virkelig nyter luksusen og hvor du virkelig får kvittet deg med pengene. Men vi har også plukket ut noen rimeligere versjoner. Les artikkelen, Luksus på Europas eldste hotell.

’Shop till you drop’

For den som er vant med hjemlige butikker og utvalg, kan Roma være et aldri så lite sjokk. Det både for øyet så vel som lommeboka. I byens sentrum ligger all verdens designermerker på rad og rekke i stiv konkurranse. Det er et rått og brutalt miljø, hvor kun den stiligste og mest lovende kunden får service. Hva du kjøper og hvordan du gjør det avslører vi i artikkelen, Luksusshopping i den evige stad.

Slik kommer du deg vekk fra kaoset!

Roma er en by som kan slite ut selv den mest ivrige turist. Og i blant kan noen og enhver gå trett av å bli sneiet av vespaer, puste støv og eksos og til stadighet finne nye verkende gnagsår. I artikkelen Roma er en kystby tipser vi deg på utfluktsmuligheter fra evighetsbyen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer