Den store øystriden

Kreta – et gresk paradis, Rhodos forever og Ayia Napa et paradis. Rosende ord om alle, men hvem er egentlig best?

Knossos på Kreta.
Knossos på Kreta. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Reiseguiden kan du se hva leserne synes om små og større steder i hele verden. Vi har sett på hva leserne sier om Kreta, Kypros og Rhodos, for om mulig få et innblikk i hvilke av de tre øyene som er beste feriested.

Er du enig eller uenig? Del meninger og reiseopplevelser med andre, ved å skrive et innlegg i Reiseguiden.

Kreta

Kreta er Hellas’ største øy, og er også godt beskrevet i Reiseguiden. Lillian betegner øya som et paradis:

- Vi har reist til Makrigialos 7. år på rad, og er blitt mer og mer glad i stedet og de fastboende, som har tatt i mot oss med en hjertelighet du skal lete lenge etter. Vi har aldri blitt frastjålet noe, og føler oss vel så trygg som i Bergen. (…) Skal jeg flytte til en annen plass, blir det Makrigialos - Paradis på jord.

Kine Anita har også gode erfaringer med øya:

- Vi reiste uspesifisert og kom til Makrigialos. Et bedre sted kunne vi vel ikke ha kommet til! Gjestfriheten på tavernaer¸ og andre steder var helt over veldende. Vi ble godt mottatt uansett hvor vi kom. (…) Makrigialos er nok ikke stedet for deg som vil feste hele tiden¸ men et kjempeflott sted for barnefamilier!!

Terje sverger til Kreta:

- Jeg har vært mange forskjellige steder i Middelhavet¸ men Kreta er en av få plasser jeg garantert kommer til å reise tilbake til.

Veldig positive ord; er det så ingenting negativt ved Kreta?

Kristine har noen advarende ord å komme med, men det er også det eneste negative vi kan finne om Kreta i lesernes reisebrev:

- Strendene er ypperlige og alt i alt er dette et sted man kunne tenke seg å bo. Man slipper totalt unna urbanismens bråk og stress¸ og stedet har en høy slappe-av-faktor. Men ... noen av grekerne er litt FOR vennlige¸ så pass opp så man ikke blir lurt.

Rhodos.Foto: Karoline Brubæk
Rhodos.Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Rhodos

Lite negativt å finne om Kreta – men da er det mer negativt å lese om Rhodos:

- Vi¸ med vårt mål om å oppleve Hellas¸ syntes ikke dette var stedet for oss. Det greske var helt eller delvis borte¸ og alt føltes som en turistmaskin¸ et produkt. Det som på utsiden kunne føles som kultur¸ kunne ved nærmere undersøkelse avfeies som "business"¸ med en eim av "made in..." Kveldene ble ikke det helt store heller.. Fulle¸ svenske ungdommer¸ ikke eldre enn 15¸ og godt voksne¸ solbrente turister preget natten. Vi brukte mye tid & drakmer på spillehallen den natten. Vi var ikke i tvil: Første båt til Kos¸ for å tilfredstille rockefoten¸ og deretter til Nisyros for å oppleve gresk kultur & natur på sitt beste … Kommer nok til å dra tilbake til Rhodos¸ men kun fordi det er et glimrende transit-sted mot andre øyer i Dodekanesene, skriver Vidar.

Kristine er heller ikke veldig imponert, hun konstaterer at hun aldri vil reise dit igjen:

- Jeg har alltid hørt så mye bra om Rhodos og da vi bestemte oss for å dra dit hadde jeg ganske store forventninger. Men fra da vi stoppet utenfor hotellet¸ som forøvrig lignet et halvferdig byggeprosjekt¸ ble gleden over å være på Rhodos mindre og mindre. Mange innpåslitne folk¸ særlig på diskotekene (ikke grekere men andre). Bargata som alle skrøt av var jo en gedigen flause¸ spør du meg. Cirka 150 meter tett i tett med SMÅ barer og noen diskotek som stengte de lydtette dørene kl. 24 av hensyn til de som bodde i bargata?? Nei¸ hit kommer jeg aldri til å reise igjen.

Disse uttalelsene står imidlertid i sterk kontrast til Mortens opplevelser av Rhodos:

- Jeg er ikke av de mest bereiste¸ har bare vært i Syden tre ganger¸ derav to på Rhodos. Jeg ble tipset av min bror om denne øya som han hadde vært på flere ganger¸ og 5. juni 1984 var første gang vi (jeg og han) dro av sted. Den gang var vi 14 dager. For cirka to år siden var vi der på nytt¸ riktignok på et annet hotell¸ og jeg kan trygt si at jeg er blitt Rhodos-frelst. Jeg vet at mange har hatt uheldige opplevelser med grekere¸ men selv har jeg bare godt å si om dem. Både grekernes lynne¸ maten og den varme lufta der gjorde godt.

Kypros

I flatevolum er Kypros større enn Kreta, men 1/3 av øya er under Tyrkisk herredømme. Det er den gresk-kypriotiske delen av øya man vanligvis reiser til som turist, og dette er et populært reisemål:

- Jeg og samboeren dro til Kypros den 20. august 2001¸ snakk om vellykket ferie, skriver Torkel under tittelen ”Paradis for gammel og ung.”

Kjera er minst like begeistret:

- Agia Napa er det perfekte reisemålet for sol og bad. I sentrum av Agia Napa treffer man likesinnede unge mennesker fra Europa. Men destinasjoner av denne sort blir lett preget av de store mengder av turister som kommer dit i høysesong. For barnefamilier er også Agia Napa er bra alternativ. Men ikke I midten av juli og august. Da er det ungdom som preger byen. Her har du en av Middelhavets fineste strender¸ det er attraksjoner på øyene som er verd å ta i nærmere øyesyn. Jeg nevner Afrodite klippen¸ og som sagnet sier: Svømmer du rundt klippen vil den gi deg evig ungdom. Kanskje nettopp derfor så mange ungdommer finner sitt paradis her?

På samme måte som om Kreta, er det lite negativt å finne om Kypros, men noen innvendinger er det likevel:

- Prisnivået er noe høyt, men det er det eneste negative med dette stedet. Kypriotene er vennlige og hjelpsomme og utelivet er helt enormt for de som liker fest og liv, skriver Boe.

Hvilken øy er best?

Etter å ha lest hva leserne sier om de tre øyene, ser det ut til at Rhodos er det reisemålet man har mest å utsette på, og Kreta det reisemålet man er mest fornøyd med. Vurdert ut i fra lesernes innlegg i Reiseguiden, blir rangeringen av de tre stedene som ferieøyer denne:

1: Kreta
2: Kypros
3: Rhodos

Du kan avgi stemme for hvem at de tre øyene du foretrekker, i avstemmingsboksen til høyre.

Enig eller uenig? Skriv hva du mener i Reiseguiden.

Ut på tur?

Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

  • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
  • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
  • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
  • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.