Den store Oslo-guiden

Oslo er Skandinavias minste hovedstad, eller verdens største landsby. Det er tusenvis av grunner for å ta en helg i tigerstaden.

Utlendingene reiser til gjerne til Oslo for å spise fisk og se ”Skrik”. Da verdens mest respekterte reisemagasin, Condé Nast Traveller besøkte byen i fjor sommer, ble de overrasket av at Oslo slett ikke var så ”boring” som resten av verden skulle ha det til: - Flotte museer, prektig arkitektur – til og med torsken er spesiell.

Torsken kan være god den. Men turister og tilreisende har en tendens til å stimle sammen langs Karl Johan, og i beste fall driste seg ut i periferien ned til Aker brygge. Ikke noe vondt sagt om landets førstegate, men Oslo har så mye, mye mer å by på. Vi har laget en liten oversikt over byens ti viktigste severdigheter - sjekk hvor mange du kan krysse av på listen.

The Viking Capital

Slottet med Dronning Maud i forkant.
Foto: Giulio Bolognesi
Slottet med Dronning Maud i forkant.
Foto: Giulio Bolognesi Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skal vi tro Oslo Promotion, byens turistkontor, er det kombinasjonen av godt kulturtilbud og muligheter for naturopplevelser som trekker besøkende til Oslo. Når tigerstaden skal markedsføres i utlandet er det under slagordet: Oslo – The viking capital. Eller på godt norsk, vikingenes hovedstad. Turistsjefen i Oslo, Tor Sannerud, er ikke så rent lite stolt over hva byen har å tilby.

- Vi er jo verdens største landsby. Oslo er intim, vakker og har en unik kombinasjon av tradisjonell kultur, underholdning og natur. I funnene fra Oseberg og Gokstad har vi verdens flotteste og best bevarte klenodie fra vikingtiden. Oslo ble jo for øvrig også grunnlagt ved slutten av vikingtiden, rundt år 1000.

1000 år i fjor

Oslo by kan i år skryte på seg å være mer enn 1000 år gammel. Jubileet sto i fjor, 50 år etter at byen feiret sitt 900-års jubileum. De lærde strides med andre ord om når byens første stein ble lagt. År 1050 var den gamle gjetningen. Etter vedtak i bystyret (mot to stemmer) regnes begynnelsen for å ha vært enda tidligere. Oslo passerte også nylig en annen milepæl, da byen nådde over en halv million innbyggere.

De fleste Oslo-boere har nok en oppfatning av at de kjenner hjembyen godt, men turistsjef Sannerud forteller at de fleste blir overrasket når de tar besøkende på en rundtur.

- Veldig mange tror de kjenner byen, men folk glemmer ofte at selv om de har vært på Nasjonalgalleriet eller Folkemuseet, så skjer det endringer hele tiden. Det er jo for øvrig sjelden du får sett over et museum på ett besøk, sier Sannerud, og råder folk til å ta runden med jevne mellomrom.

Her har du ti ting du ikke visste om Oslo.

Byen rundt med Oslo-kortet

Når det er godt skiføre i Nordmarka, trekker Oslofolket på seg skiene.
Foto: Odd Stiansen
Når det er godt skiføre i Nordmarka, trekker Oslofolket på seg skiene.
Foto: Odd Stiansen Vis mer

Tigerstaden er liten, kompakt og romslig på en og samme tid - ideelt for deg som liker å spasere. En fin måte å gjøre unna sightseeingen i byen er å kjøpe seg Oslo-kortet. I tillegg til fri kollektiv transport, får du adgang til byens museer og gallerier, du får gratis parkering, minicruise med Båtservice, fri adgang til Frogner- og Tøyenbadet pluss diverse rabattordninger. Prisen lyder kr 180 for voksne og kr 60 for barn. En familie på fire slipper unna med kr 395.

Vi har samlet fem tips for aktiviteter og moro for barnefamiliene i Oslo.

Oslo er preget av sin beliggenhet – innerst i viken og ved foten av skogkledde åsene som vender mot Nordmarka. På vinteren kan du stå på ski, på sommeren kan du dra ut på holmene og bade. Byen preges da også av sin nærhet til sjøen. Mens Oslo-boerne venter og håper på at havneområdet skal bli folkeområde, kan du nyte godt av hypermoderne arkitektur og bryggestemning på Aker brygge. På sommerstid syder bryggeområdet av turister – da kan du også kjøpe ferske reker rett fra fiskebåtene.

Finn rett hotell

Oslo er ingen billig by for overnattingsgjester. Ting kan tyde på at det blir bedre i årene som kommer - kapasitetsøkningen blant hotellene har nemlig ikke blitt fulgt opp av bedre besøk. I fjor opplevde hovedstaden en nedgang i antall hotelldøgn, hovedsakelig grunnet svikt i turistmarkedet. Med et nytt storhotell på trappene i Bjørvika, blir konkurransen om gjestene knallhard. Er du ikke så nøye kan du få husrom for kr 185, liker du å meske deg i luksuriøse omgivelser kan prisen fort passere 2.000 kroners-merket. Vi har laget en oversikt over byens hotellalternativer. Les mer i denne artikkelen.

Byens beste restauranter

Det er gode dager for de matglade i Oslo. Vi vinner priser i OL, VM og gud-vet-hva. Og det beste er at mesterkokkene ikke holder seg for gode til vise fram kunstene sine her hjemme. Restauranter som Oro, Bagatelle og Statholdergaarden blir omtalt i nabolands presse som grunn god nok for å ta turen over grensen. I tillegg har det blomstret fram eksotiske oaser, hvor du kan prøve indisk, thai og italiensk slik det skal serveres. Her kan du sjekke vår oversikt over Oslos 25 beste restauranter.

Tusen og én natt

Det ryktes at Oslo har Nordens beste utbud av kafeer, barer og andre vannhull. Slike rykter verserer nok i de fleste byer, men det er liten tvil om at hovedstadens beboere har fått sansen for å treffes utenfor hjemmet. Liker du å danse? Kanskje du setter pris på kulturelle innslag, eller er du av typen som går på byen for å sjekke. DinSide har laget en aldri så liten utelivsguide for Oslo.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

Bildene i artikkelen er brukt med tillatelse fra Oslo Promotion.