Den store norske hatelisten

Sørpesommere, vinmonopol, Brustadbua, 24 prosent moms og Thousand Island – det er få ting vi hater mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fenomener som begrenser vår handlefrihet, kommer høyt opp på nordmenns hatliste.

Køkultur

Noen vil hevde at vi ikke trenger køkultur fordi det få køer i Norge. DinSide Reise observerer likevel ofte at køen på supermarkedet plutselig får innskudd fra både øst og vest. De eldre er gjerne verst der de kjører deg ned med handlevogner med karveost, kamferdrops og bitter appelsinmarmelade; Her er det ingen rom for unnskyldninger av noe slag – man har nemlig vondt i et ben må vite, eller hensikten var slett ikke å ta plassen i køen, man så deg bare ikke.

Høflighet

- Nordmenn mangler folkeskikk. De slenger døra igjen uten tanke på den som måtte komme bak. Barna lærer ikke å være høflig hjemme, og de spytter på gata. Slikt ser du ikke i Latin-Amerika, sier colombianeren Guillermo Gallego.

Høflighet er stadig et stridspørsmål: Hvem mangler høflighet – utlendingene eller nordmenn? Det er nok en kjensgjerning at nordmenns uformelle stil åpner for en nonchalant holdning ovenfor sine omgivelser; Høygravide får pent stå på banen fra Stortinget til Grorud, folk tråkker på skoene uten en unnskyldning. Høflighet er ikke bare fraser man lirer av seg fordi man ikke kjenner vedkommende, men et sosialt glidemiddel som skal gjøre hverdagen lettere for alle. DinSide Reise savner ikke norsk folkeskikk.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Været

Tjuefem kuldegrader, to måneders høljeskurer, sørpeføre, glattholke med tilhørende brodder blottet for sex appeal, og mørketid – denne tristessen klarer vi oss simpelthen foruten. DinSide Reise vil likevel gjøre leserne oppmerksom at vel har vi ekstremt vær her. Men været er ikke så ekstremt at det velter hele nasjonaløkonomien, slik tropiske stormer har gjort med for eksempel den karibiske øya Dominika i 1978 eller i Nicaragua i 1998.

UTLIGJENGELIG LUKSUS: Vanskelig å få tak og ublu priser, får oss til å handle godsakene andre steder.
UTLIGJENGELIG LUKSUS: Vanskelig å få tak og ublu priser, får oss til å handle godsakene andre steder. Vis mer

Kafemat

Karbonader, issalat med Thousand Island, pommes frites med grillkrydder fra Nille, Toros bernaisesaus – dette serveres på enhver veikro med respekt for seg selv. Til en pris av et riktig gourmetmåltid i et hvilket som helst land. Godt er det ikke, sunt er det ikke, og det får oss i de grusomste hevntanker ovenfor oppfinneren av føden. Annen grotesk mat oppfunnet i Norge? Klikk her.

Norsk mutthet

- Her er det stille og rolig, ja. Dette sier enhver besteforelder med respekt for seg selv. Vi trives i selskap med oss selv.

Den norske stillheten skremmer vannet av selv den barskeste kriger. På bussen om morgenen, hører vi naboens mage rumle på bakerste benk. Mister du lommeboka eller faller overende, stirrer folk like stumt ut i lufta. Man kan jo ikke gi inntrykk av at man bryr seg om andre. Det er så en knapt tør hviske takk dersom noen elskverdigst tilbyr deg et ledig sete – det vil jo virke som om et nesehornbrøl. Betegnende nok kaller vi løssluppen amerikansk small talk overfladisk – det er liksom bedre å holde kjeft enn å være overfladisk. Den stille norske muttheten er fryktet blant outsiderne.

Taxikø

Når Påsan og Johnny braker løs i taxikøen så fortennene spruter, og du observerer at det er førtifire beduggede sjeler foran deg, lengter vi i det stille etter de mange sirkulerende drosjene. DinSide Reise har blitt bondefanget i drosjer i utlandet, men vi har aldri opplevd å være foruten drosje. Lørdagskøene på drosjeholdeplassene, fører en over til lukningsvedtekter og skjenkepolitikk.

Vinmonopolet

- He, he, jeg har hørt om vinmonopolet, men jeg trodde det var en spøk helt til jeg så det med mine egne øyne, sa spanjolen Manuel Garcia som besøkte Norge for første gang.

Det er noe dill å måtte oppsøke en butikk med sære åpningstider og lange køer for å få en flaske overpriset vin til maten. Polet har riktignok godt utvalg og kunnskapsrik betjening, men likevel: Vi savner det IKKE når vi drar hjemmefra.

Må vi hjem nå? Nå som vi hadde det så morsomt?
Må vi hjem nå? Nå som vi hadde det så morsomt? Vis mer

Restriksjoner

Brustadbua, åpningstidene på Polet eller på nattklubben, apotekutsalgene – har de noen gang vært til glede for noen nordmenn?

Når det er som aller heftigst på nattklubben, stenger sjappa. Dette kan best sammenlignes med å ta fra en treåring den etterlengtede lørdagsgodisen etter kun ett drops. Norske åpningsrestriksjoner er forhatt av de fleste og blir ikke savnet om de mot formodning skulle forsvinne.

Tjuefire prosent moms

Med sine nette tjuefire prosent moms på allerede overprisede varer, kommer Norge opp som nummer to i Europa hva merverdiavgift angår. På delt førsteplass finner vi Danmark og Sverige. Den ikke uhederlige tredjeplassen går til Finland som kan vise til tjueto prosent.

Denne avgiften får selv sindige nordmenn til å gå amok over snadderet i taxfree-utsalget: Sprit, pølser og deo med lettbente priser. På ferie glemmer vi den, men den slår mot oss i det vi setter føttene ned på norsk jord.

Klaging på norsk væremåte

DinSide Reise kaster stein så glasset singler. Norske medier har jevnlig stoff om den norske væremåten; Her finner vi sitater fra utlendinger som har gjestet Norge, eller utklipp fra New York Times. Kulturpersonlighetene – de som har rømt landet til fordel for hus på Rivieraen eller husbåt på Filippinene, og de som har valgt å bo her - bidrar med utgreiinger om norsk smålighet, mutthet, fremmedfrykt, byråkrati og annen elendighet. Vi har hørt det før, vi kommer til å høre det igjen, og om det ble slutt på det, ville vi ikke savnet det.