Den store, norske harryoversikten

Her er stedene hvor grorudpalmen, grilldressen og lisseslipset aldri går av moten. Hvor er Norges fremste rånested?

Holmenkollen

- Holmenkollen er alle lottomillionærers drøm, hviskes det i Oslo Vest. Her ligger nasjonalromantiske slott med karnapper og downlights i tømmerportalene, omringet av nostalgiske skigarder – for i Holmenkollen tar man vare på kulturarven. At pengene sitter løst i dette distriktet, speiler de flotte bilene. Litt for tidlig i sesongen, er det ut og frem med kabrioleten. Men også disse som er små, ruller avgårde standsmessig: Få steder kan vise til en så oppdatert barnevognpark som Holmenkollen. Er Holmenkollen Norges mest harry sted?

Lillestrøm

Kanarifuglene, Lillestrøms fotballsupportere, er Lillestrøms kulturelle alibi. Mange tror grorudpalmen stammer herfra. Oslofolk på handletur i romeriksbyen, mener at byen har størst konsentrasjon av menn med hockeysveis.

Hafjell

Poloskjortekraven står kjekt opp av kasjmirgenseren, håret stikker korrekt bustete opp av pannebåndet. På afterskifestene bælmer liksom-dannede Preben og Mathilde like mye øl som Ramona og Steve-Andrè fra en hvilken som helst bygd. Hyttekolossene som er ment å skulle lede tankene tilbake til norske storbønder på attenhundretallet – noe som Norsk Arkitekters Landsforbund mener har lite med norsk byggeskikk å gjøre - gir ytterligere opprykk på harryskalaen.

Østfold fylke

Er det dialekten? Raymond? Eller gir rett og slett Østfold oslofolk på vei til Svinesund et så stusselig inntrykk, at fylket alltid blir trukket frem som et kroneksempel på harryland? Halden og Sarpsborg (Eller bare Særp blant lokalbefolkningen)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svinesund

Vi vet Svinesund ligger i Sverige, men hvem kan med hånden på hjertet si at de har sett en svenske der? I dette miniatyr-Norge, plyndrer østlandsbefolkningen, for anledningen i ført praktiske grilldresser, kjøttdiskene og godishyllene. Stemningen i butikkene rett over grensen, er livlig og god: Svenskehandelen skaper samhørighet og stor glede over å spare noen kroner. Hordene av nordmenn med kjøtt- og spritkvote gjør Svinesund til en harryfavoritt.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Drammen

Var det Drammen – også kjent som landets største veikryss - som fant opp harry? Ifølge Dagbladet viser en undersøkelse i regi av Drammen kommune at 51 prosent av befolkningen rundt Buskeruds hovedstad mener Drammen er harry. Kanskje er det Oslo-befolkningens nedlatende holdning til den noe mindre nabobyen som har gitt byen harrystempelet? Eller er det Drammens-befolkningens mindreverdighetskomplekser ovenfor storebror Oslo, som ynder å gi inntrykk av at Drammen er en totalleverandør av bondsk vulgærkultur?

Andebu

Den litt glisne Vestfoldbygda har gjort det sterkt i tidligere harrykåringer, og er stolt av stempelet som klart skiller bygda fra snobbene i Tønsberg. En autorisert holdning til harrykultur: Harry-revyen Hoys på landet og egen harrybuss, vitner om en bevisst holdning. Andebustikka skriver at ”... her sloss alle om å være mest mulig harry.”

ØL: Inntak av flytende føde - helst kaffedoktor - men også pils, er en vestenlig bestanddel i råne- og harrykulturen.
ØL: Inntak av flytende føde - helst kaffedoktor - men også pils, er en vestenlig bestanddel i råne- og harrykulturen. Vis mer

Notodden

Råningens sentrum? Hver dag er en stor dag for rånerne i Storgata. Iført svarte Levi's-bukser og cap – merket sex instructor – bakfrem, kjører råneren Storgata opp og ned i sin nedsenkede Ford Taunus med Cervin Vega-høytalere på størrelse med den lokale gymsalen på full guffe. At Storgata er brosteinbelagt, er kun en fordel; Da blir det nemlig mer å mekke på. Storbyjentene ved lærerhøyskolen representerer en utfordring; Jentene er spennende, men ettersom de ikke er fra Notodden, tror de jo at de er bedre enn lokalbefolkningen – dette ifølge lokalrånerne.

Namsos

Hjembyen til Åge Aleksandersen og DDE. Ryktene sier DDE bruker sine plateinntekter på å bygge seg nye, digre eneboliger med vorter og smårutete vinduer i Block Wathne-stil oppe i åsen ved byen. Trønderske kulturuttrykk blomstrer i Namsos; Karsk, bart, blazer med oppbrett på ermene, og rå børning i senkede biler av alle slag – fra Lada til Mercedes, gir byen et friskt og genuint harrypreg.

Mo i Rana

Enhver grend med respekt for seg selv, har en bilstripe hvor de tøffeste gutta briser med biler med spoilere, og hvor jentene fniser i baksetet. I Mo i Rana går bilstripa under navnet lammekjøttdisken. Også betegnelsen Småfettstripa har blitt brukt. Så vidt DinSide Reise er bekjent har ingen andre steder så presist navnesatt sin bilstripe. Kjentfolk hevder at barna i nordlandsbyen får internasjonale dobbeltnavn som Remi-Andrè og Gerd-Vanessa.