Den store manndomsprøven

Mandag den 23.oktober avholdes verdens største manndomstest, i det VM i Ironman Triathlon går av stabelen på Hawaii.

For 20. år på rad skal vi få se skillet mellom menn som er menn og menn som er kyllinger. De hardeste av de harde setter hverandre i stevne på Hawaii neste mandag. Tøffingene må svømme 3.86 kilometer, sykle 18 mil og løpe 4.2 mil; alt i løpet av én og samme dag.

Den store manndomsprøven

Spinning for feiginger

Det finnes mange grunner til å dra til Kailua Bay på Hawaii, en av de mindre opplagte er naturlig nok å reise dit for å slite seg ut med å løpe, sykle og svømme mil etter mil. For å gjøre noe sånt må man enten være gal eller delta i Ironman-konkurransen. Det kan selvsagt diskuteres om man ikke også må være litt smågal for å delta..

1500 menn (og noen kvinner) i alderen 18 til 80 år har meldt seg på konkurransen. Sammenligningen med det å delta på en spinning-time (sykkel i sal) på SATS kan du bare glemme, for på dette tidspunktet har Hawaii temperaturer mellom 28 og 35 grader, i tillegg til en luftfuktighet på hele 90 prosent.

Sykkeltur i 60 varmegrader

Det hele begynner med svømme-etappen, som både starter og slutter på Kailuas brygge. Deltagerne svømmer så i en konstruert trekant i vannet som holder hele 26 varmegrader. Med en gang de hopper opp av vannet må de kaste seg på syklene og legge ut på den 18 mil lange etappen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store manndomsprøven

Langs med Kona-kysten går ferden opp til landsbyen Hawi. På veien må de sykle gjennom tepper av varm, tørr lava. På disse sorte slettene kan varmen stige til over 60 grader. I tillegg risikerer deltakerne å kjempe mot vinder som blåser opp til 95 km/t.

Konkurransen slutter ikke der! Etter den utmattende sykkelturen, må utøverne løpe i overkant av fire mil tilbake den samme veien de syklet. Holder de ut kan de oppleve ellevill jubel ved målstreken i ”The Pit!” på Ali’i Drive.

Manndomsprøve fra første stund

Det hele begynte slik det ofte gjør: En kameratgjeng satt og drakk øl da de endte opp i en heftig diskusjon om hvem som var tøffest: løpere eller svømmere. En av dem, John Collins utfordret sine kamerater til dyst og satte følgende regler:

Starten går klokken 07.00 om morgenen, og løpet vil vare helt til førstemann kommer i mål. Vinneren får tittelen Ironman. Noen dager senere holdt de konkurransen, og Collins selv kom i mål etter 17 timer. Selv om han ikke vant er dette blitt stående som kvalifiseringstiden til konkurransedeltagelse.

Løper med Gud

Selv om fjorårets europeiske Ironman, Luc Van Lierde, fullførte et lignende race på syv timer og 50 minutter, har ingen noen gang fullført Hawaii-banen på under åtte timer. Nærmest var Van Lierde da han i 1996 nådde målstreken etter åtte timer og fire minutter.

Likevel er det ikke verdensmestrene som imponerer mest. I 1998 ble klassen for kvinner mellom 65 og 69 år vunnet av den 68-årige katolske nonnen Madonna Buder. I 1997 deltok 80-årige Jim Ward som historiens eldste deltager, og i 1994 deltok Dr. John Franks som første deltagende rullestolbruker.

Slik reiser du hit

Billigste reisemåte vi fant, var med Icelandair til Los Angeles for kroner 5.090,-. Derfra reiser du med Hawaiian Airlines til Kona og Keahole Airport. Ta deretter den raske joggeturen på 14.5 kilometer inn til Kailua eller lei en bil og kjør sørover til Ali’i Drive.

Blir Hawaii for dyrt?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene fra både store og små charterarrangører. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.