Den store do-bløffen

Jeg er ikke spesielt prippen av meg; oppvokst i Nord-Norge som østlendingene gjerne betegner alt nord for Sinsen-krysset, eller i byen som nordlendingene gjerne kaller slike steder som Trondheim, som jeg er. Jeg trosser gjerne norsk lov om nøden er for stor og avstanden mellom toalettfasiliteter på bensinstasjonene er for lang – som den gjerne er og som du, som har kjørt litt langs norske veier, gjerne vet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Din mening

Hva synes du om norske toalettfasiliteter langs veiene? (Avsluttet)
Det er motbydelig(78%) 637
Ikke strålende, men det går da greit(18%) 143
Det er kjempefint, skjønner ikke kritikken(5%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men når vinden blåser kalt fra nord, er det bedre med spreng i blæra enn med tiss på buksa, så vi venter heller på en mulighet til å gjøre vårt fornødne under tak. Og takk og lov som bestilt kan vi nyte synet av et skilt som lyser ”WC”, sammen med ”I” for turistinformasjon. Vi takker himmelske makter for å ha blitt bønnhørt, og svinger fornøyd bilen inn – og setter kurs for det røde huset i enden av plassen.

Etter å ha slåss med den pinglete og vaklevorne slåen for å få døra i lås, skjønner vi at vi er blitt lurt. Vi ser på et ubeskrivelig uappetittlig toalett, et likeså usmakelig gulv og et motbydelig fravær av alt som heter vann, våtservietter eller et aller annet til bruk for desinfisering av hender etter å ha benyttet disse ”fasilitetene” – om man nå kan kalle dette hullet i bakken for fasilitet.

Vi leser ofte leserbrev og skildringer fra skrekkslagne nordmenn som på reise i utkantstrøk på andre kanter av verden, har måttet se seg nødt til brette ned buksa og benytte et hull i jorda som avtrede. Men vi er egentlig ikke mye bedre her i Norge. For selv om skiltene lyser ”WC” langs norske veier, er det ikke ofte disse ”fasilitetene” holder hva de lover.

Sist jeg sjekket betyde ”WC” water closet – eller vannklosett på norsk. Og det er jammen ikke mange av de norske avtredene langs veiene som kan tilby vannskylling og hygieniske sanitærforhold. Vi kan godt forestille oss at turistene som svinger inn på turistinformasjonen på denne rasteplassen, godt vil skrive hjem til sine hjemland og fortelle like redselsfulle historier om usanitære forhold og om å måtte gjøre sitt fornødne i hull i bakken – som et utedo faktisk er – like godt som vi nordmenn akker oss over tilstandene i for eksempel Tyrkia og Romania.

Tar du en tur nedover kontinentet - ja, du trenger ikke dra lengre enn til Danmark - er det andre saker; her ligger servicestasjonene på rekke og rad, med gullende rene vannklosett og muligheter for håndvask. Nei, vi har jammen ikke kommet langt her til lands, når maurtuer, grankvister og brøytekanter i snøstorm og blåst er et langt bedre og sunnere alternativ enn offentlige toaletter langs veiene.

>> Les flere kommentarer og skråblikk her


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!