Den spede start

Nå kommer boka om hvordan Lonely Planet ble startet opp.

De kjørte fra Europa til Afghanistan i en bil som ikke kostet mer enn 150 dollar. De tilbrakte sin ett års bryllupsdag i Taj Mahal og haiket med en yacht fra Asia til Australia.

Alle de snakket med ville vite hvor de hadde vært og hvordan de fikk det til. Til slutt bestemte Maureen og Tony Wheeler seg for å skrive sin første guidebok for over 30 år siden. Slik ble den nå verdenskjente reiseguiden Lonely Planet født.

Nå har de skrevet boken "Unlikely Destinations: The Lonely Planet Story" som beskriver utviklingen av firmaet, skriver nyhetsbyrået AP.

Lovely Planet

En av de kanskje mest interessante anekdotene i boken forteller om hvordan navnet "Lonely Planet" ble til. Ekteparet hadde nettopp sett en film om rock and roll, "Mad Dogs and Englishmen", og Tony Wheeler gikk og sang på tittellåten til filmen av Joe Cocker.

"Once I was traveling across the sky, this lovely planet caught my eye." Men Wheeler hadde hørt feil i teksten og sang i stedet "Lonely Planet", og feilen ble hengende igjen i hodet hans.

Egen vilje

Ekteparet holdt pressekonferanse i en bokhandel på Manhatten den fjerde juni, og publikum, som ikke bare besto av pressefolk, spurte om alt mulig. Alt fra hvordan man kommer seg inn i Nord-Korea, til hvordan man reiser rundt i Malaysia og til hvordan de så på det at boken også kan komme til å bli en kommersiell suksess og god business, og ikke bare reisememoarer.

- Greia med business er at man må gjøre det man virkelig ha lyst til. Vi startet ikke Lonely Planet for å tjene penger og for å selge massevis av guidebøker. Vi gjorde det fordi vi selv likte å reiser, fortalte Wheeler.