Den smarteste veien gjennom flyplassen

Slik kommer du deg fram raskest og enklest.

VÆR FORBEREDT I SIKKERHETSKONTROLLEN: Møt i ekstra god tid og vær godt forberedt i sikkerhetskontrollen. Da går det raskere både for deg og andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VÆR FORBEREDT I SIKKERHETSKONTROLLEN: Møt i ekstra god tid og vær godt forberedt i sikkerhetskontrollen. Da går det raskere både for deg og andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å pakke håndbagasjen riktig, er du allerede langt på vei for en effektiv start på ferien. Husk å møte i god tid, vær forberedt i sikkerhetskontrollen og gjem verdisakene under jakka når du sender dem gjennom sikkerhetskontrollen.

Du er ikke alene om du skal ut å fly i dag.

- Dersom det estimerte antallet slår til, vil drøyt 97.000 reise til og fra Oslo Lufthavn i dag, og det er ny norsk rekord, forteller kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, til Dinside.

Han sier det blir mest travelt på morgenkvisten og ettermiddagen.

- Men siden det er ventet rekordmange passasjerer vil det være mye mennesker hele dagen, så vi ber alle reisende beregne litt ekstra tid i dag, sier Andersen til Dinside.

LES OGSÅ: Det bygges på Oslo Lufthavn. Vi har fått en sniktitt, og gir deg en rundtur!

Husk også om du er vant til å beregne å bruke trillevognene inne i avgangshallen til bagasje eller taxfreehandel: De er fjernet på grunn av plassmangel i forbindelse med ombyggingen.

Vil du gjøre unna avreisen fra Gardermoen raskt og effektivt? Her er 5 tips for deg med avreise fra hovedstadsflyplassen!

#1: Husk: Ny gatenummerering!

Husk at det er ny gate-nummerering på Gardermoen. De har gått fra tallnummerering til bokstavnummerering. Kan være greit å ha på minne for å unngå panikk dersom du ikke kjenner igjen gatenummeret ditt.

Hver pir i terminalen vil få en egen bokstav fra A til F.

A, B og C viser til gatene på innland, mens D, E og F viser til gatene på utland. Etter hver bokstav vil det stå et nummer som viser din gate.

Og den famøse og i noen kretser beryktede gate 19? Den er ikke borte, men har fått navnet B (og et tall, der B8 er lengst unna).

Her kan du se hvordan merkingen av gatene har blitt:

SLIK HAR DET BLITT: Fra 1. mars har det blitt nye gatenavn på Gardermoen. Foto: OSL
SLIK HAR DET BLITT: Fra 1. mars har det blitt nye gatenavn på Gardermoen. Foto: OSL Vis mer


#2: Ny sikkerhetskontroll?

De driver og tester ut et nytt system i sikkerhetskontrollen, som skal innføres når den nye avgangsterminalen snart åpnes. Enn så lenge kan du teste ut det nye systemet til visse tider.

Du finner dem helt til venstre i avgangshallen.

Her kan du lese mer om hvordan de fungerer.

NYE SLUSER I SIKKERHETSKONTROLLEN: De nye slusene i sikkerhetskontrollen er annerledes enn du e vant til. Er det en ledig plass med skoavtrykk? Gå frem! Da er det din tur! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NYE SLUSER I SIKKERHETSKONTROLLEN: De nye slusene i sikkerhetskontrollen er annerledes enn du e vant til. Er det en ledig plass med skoavtrykk? Gå frem! Da er det din tur! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#3: Hvordan kommer du deg raskest og billigst til Gardermoen?

Om du ennå ikke helt har landet på hvordan du skal reise til flyplassen, bør du ta en kikk på får pris- og reisetidssjekk av transport til Gardermoen.

Er du én som reiser alene, er det NSB som er billigst, men er dere en familie på fire, tyder vår prissjekk på at det kan lønne seg å ta bilen.

Les hele pristesten her!

Og for deg som tar bilen og skal parkere har vi sjekket hvor du står billigst på Gardermoen.

Det rare er at det noen ganger kan lønne seg å gå for «sjåførparkering» i stedet for å parkere bilen selv!

#4: du reise med innsjekket bagasje?

Mye folk betyr også mye bagasje.

Skal du sende spesialbagasje, som barnevogner, golfbagger eller annet: husk at du beregner ekstra tid til å få sendt dette fra spesialbagasjebåndene.

Husk også at de fleste flyselskapene tar ekstra betalt for spesialbagasje.

Men: Kan du reise kun med håndbagasje, er travle tider som nå kanskje tiden å gjøre det på. Da slipper du unna mye ekstra kø og stress i avgangshallen.

Husk bare at du holder deg innenfor det flyselskapet tillater av håndbagasje.

LES OGSÅ: Stor test av bagasjevekter

#5: Sjekk avstanden til gaten!

Stressa ved ankomst avgangshallen? Det er ikke sikkert du trenger å stresse sånn. Men det kan du sjekke på de store informasjonsskjermene du finner i avgangshallen.

SKANN  BOARDINGKORTET HER: Og få svar på hvor lang tid du kommer til å bruke på å komme deg til gaten. Foto: KRISTIN SØRDAL
SKANN BOARDINGKORTET HER: Og få svar på hvor lang tid du kommer til å bruke på å komme deg til gaten. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDen tar høyde for ventetider i sikkerhetskontroll og eventuell passkontroll, og du får en indikasjon på hvor lang tid du vil bruke fra der du står til du er ute ved gaten.

Kanskje kan du rett og slett ta livet litt mer med ro.

Her kan du lese mer om hvordan disse skjermene fungerer.

Og husk: Du ikke spise flymaten som selges om bord: De fleste flyselskapene (med noen unntak) lar deg spise medbragt mat om bord!

LES OGSÅ:
Se hvorfor du bør gjemme verdisakene under jakkaHer er den billigste parkeringen på Gardermoen
Trillevognene i avgangshallen er fjernet. Se hva du nå må bruke til taxfreehandelen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer