Den kan skanne flaskene

Kan dette apparatet bidra til at væskeforbudet snart blir opphevet?

Skanneren skal kunne sjekke både glass og plastflasker, uansett farge og type. Minimumskravet er en centimeter væske i bunnen. Foto: Produsenten
Skanneren skal kunne sjekke både glass og plastflasker, uansett farge og type. Minimumskravet er en centimeter væske i bunnen. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare på Gardermoen beslaglegges mellom 25 og 40 flasker hver dag. Selv om væskeforbudet har vart siden 2006 glemmer mange fortsatt at de ikke kan ha med større væskemengder gjennom sikkerhetskontrollen.

Mange irriterer seg over dette forbudet, og det er heldigvis på vei til å bli endret. Fra 29. april 2013 har EU som mål at det skal være mulig å ta med større kvanta væske i håndbagasjen. EU har nedsatt en arbeidsgruppe som ser på hvordan skanningen kan løses.

Slik er væskeregelen

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væske i håndbagasjen, men det er likevel åpnet for å ta med små mengder væske.

Her er unntakene:
  • Væske må være i beholdere på inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 ml kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
  • Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar plastpose med kapasitet på høyst en liter.
  • Eksempler på væske: vann, brus, vin, smørepålegg, gelè, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lighter og gjenstander med lignende konsistenser.


– Væskeforbudet vil i realiteten være slik som det er i dag, inntil teknologi som skiller lovlig væske fra ulovlig, er på plass, sa avdelingsdirektør for Security i Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen, i en pressemelding i fjor.

Les også: Nye regler om nakenskannerne

Skanner med laser

Nå kan kanskje slik teknologi være rett rundt hjørnet. For eksempel i form av en væskeskanner som denne laserbaserte fra Cobalt Light Systems.

Har flasken minst en centimeter væske i bunnen, skal den ifølge produsenten kunne skannes for hva den inneholder. Maskinen som er på størrelse med en litt romslig mikrobølgeovn, skal takle både glass- og plastflasker i alle utførelser. Den skal videre takle enheter fra størrelse med en tannkremtube, til flasker som er 35 centimeter høye. Det vil si at vinflasker for eksempel, kan sjekkes uten problemer.

Produsenten sier at skanneren nylig er godkjent av europeiske luftfartsmyndigheter.

Store kvanta

Totalt ble det i fjor samlet inn 15.560 flasker med alkohol i sikkerhetskontrollen på OSL. Det utgjør 1.300 flasker i snitt per måned, og tilsvarer rundt 40 per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer