Den amerikanske drømmen på Maui

Det finnes knapt maken til natur og klima i hele verden, og det er fri adgang til alle perlene. Men Maui er også USA til fingerspissene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Sand og vann - øyas fremste attraksjoner.
Sand og vann - øyas fremste attraksjoner. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke vanskelig å finne veien på Maui. Øya består av to vulkaner, bundet sammen av et bredt dalføre. En vei går rundt øya, en gjennom dalen og en til toppen av den største vulkanen. Det er stort sett det.

I tillegg er Maui bredt beskrevet både i Lonely Planets og Rough Guides bøker om Hawaii. Rough Guide har sågar gitt ut en egen bok om Maui, som vi kjøpte i en vanlig norsk bokhandel før vi dro.

Strandloven

Vi trodde strandloven, med fri ferdsel i et 30-meters belte langs stranden og byggeforbud i et 100-metersbelte, var en særnorsk oppfinnelse. Men nøyaktig samme regel gjelder på Hawaii og den praktiseres strengt. Maui har noen av de mest fasjonable hotellene i hele verden, de fleste av dem bygget ved palmestrender med oransje sand og svarte vulkanklipper. Men du kan spasere tvers gjennom lobbyen og legge deg til blant millionærene på stranden.

Mange steder har private utbyggere måttet holde av egne parkeringsplasser for allmennheten, og det er også godt med offentlige, nokså rene, toaletter ved strendene.

Nå er heller ikke alle strender utbyggingsområder. Noen av Hawaiis flotteste strender ligger slik James Cook fant dem da han "oppdaget" Hawaii så sent som i 1775.

Er det farlig å bade?

I brosjyrene blir man advart mot farlige strender der brottsjøene kan slå deg over ende, slik at du brekker nakken. Returdønningene kan også dra deg ut i sjøen, slik at du drukner. Vi var uvante med tropisk bading, og planla å løse problemet ved å bade på strender som var beskyttet av korallrev. Men innenfor korallrevene er utskiftingen av vann dårlig, det er grumsete og VELDIG varmt, man må bruke sko fordi det er skarpe korallbiter i sanden, det er bare én meter dypt og så videre ...

Løsningen blir å finne strender uten korallrev som likevel ligger beskyttet av skjær og odder. Men dette er USA, så advarselskilt står over alt, selv på åpenbart ufarlige steder: Mot livsfarlige bølger, livsfarlige maneter, haier, understrømmer, etc. Frykten for erstatningssøksmål får hotelleierne til å kutte ned kokosnøttene fra trærne, slik at en eller annen advokat på ferie ikke skal få dem i hodet.

Et typisk Maui-hotell - rett på den gule stranden.
Et typisk Maui-hotell - rett på den gule stranden. Vis mer

Muntlige forespørsler hjelper heller ikke: På hotellet holdt en reiseagent hus hver formiddag. Han fortalte at han hadde måttet betale 75.000 dollar i erstatning fordi han hadde anbefalt en strand til en advokat. Advokaten hadde dratt dit, blitt kastet på land av en stor bølge og fått skulderen av ledd. Reiseagenten ville derfor ikke anbefale noen strand lenger.

Amerikansk erstatningsrett gjør det vanskelig for en turist å orientere seg, men generelt er det kanskje ikke så mye å hente på å forsøke å finne de genialt ensomme strendene. De vanlige, offentlige badestrendene holder i lange baner.

Men når du finner stedet …

Når man omsider har funnet stranden sin, er badelivet paradisisk. Vannet holder rundt 25 varmegrader. Det er grønt, ramsalt og friskt. Sandstranden er som på film (men på film er ikke alt fullt av sand etterpå). Har du en dykkermaske, vil du overalt på Maui se tropiske fisker svømme ved siden av deg når du bader. Noen steder, som på Kahalui, er det korallhoper under vannet bare noen meter fra strandkanten, der det vrimler av fisk i alle farger. Vi så flere steder store havskilpadder bare noen meter fra land.

Om vinteren kommer hundrevis av knølhvaler - som er realt store dyr - ned fra Alaska og hopper og blåser i sjøen rundt Hawaii-øyene.

Andre vannaktiviteter kan også med fordel dyrkes på Maui. Vinden blåser stødig fra øst, med en styrke som en norsk solgangsbris (8-12 m/s) slik at den store bukten på vestsiden av øya har lite bølger, men mye vind. Et paradis for windsurfing. På losiden av Maui blir det digre bølger, og der holder de vanlige surferne til.

Regnskog, vulkan, rare dyr

Maui har både halvørken og regnskog.
Maui har både halvørken og regnskog. Vis mer

Maui har en utdødd vulkan på 3.055 meter, med et gigantisk, imponerende krater. Det er en god bilvei til toppen, og hundrevis av mennesker samles hver morgen her for å se soloppgangen over Stillehavet.

Det er et skarpt klimaskille mellom lo og le på øya. Mens det så å si aldri regner i le, er losiden på den laveste av de to fjellene det stedet i USA det regner mest. Det er bare noen kilometers avstand mellom de to stedene, mellom halvørken og regnskog. Noen av de berømte "jungelfossene" du har sett på film finnes på Maui. Men alle skal se dem, og du nyter ingen form for ensomhet rundt kulpene.

Hawaii sies å være den mest isolerte øygruppen i verden (lenger fra fastland og andre større øyer enn Påskeøya), og har mange dyrearter som er unike for øyene. Til og med for fiskene blir avstandene i Stillehavet for store, og ¼ av fiskeartene på Hawaii finnes bare her. Anslagsvis 9.800 insektsarter er unike for Hawaii. To av de fire havskilpaddeartene lever ingen andre steder.

Det er skarpt fokus på å hindre import av fremmede arter, og du får ikke ta en brødskive med ost inn i Hawaii. Likevel innvandrer rundt 100 arter i året.

I regnskogen er det morsomme trær, men den nevnte geografiske isolasjonen gjør at dyre- og fuglelivet ikke er like rikt som i regnskoger på fastlandet. Den største naturopplevelsen ligger i sjøen.

På land

Rough Guide skriver i forordet til Maui-boken at øya er ”det mest fasjonable feriestedet i verden”. Maui vinner også stadig priser med liknende titler fra reiselivsorganisasjoner og avstemninger i reisemagasiner. Noen av hotellene skal være blant de beste i verden, men vi var ikke i denne modusen under vårt besøk. Derimot frekventerte vi steder som den gamle hvalfangerbyen Lahaina, hvor frisk kjøpekraft blant de tilreisende gjør det til det antakelig dyreste stedet i verden å anskaffe T-skjorter med bilder av Pikachu eller hvaler i porselen.

Maui har 125.000 innbyggere, og er ca. 30 x 60 kilometer stor. Til enhver tid vil det i tillegg være omtrent like mange turister på øya, og alle kjører bil. De fastboende kjører egne biler og turistene leiebiler. Det er ikke mange veier, så de fleste av bilene står i lange køer det meste av døgnet. Det er få busser, siden dette er et land med dårlig sans for kollektive løsninger.

Turistboomen på Maui er av relativt ny dato, og offentlig infrastruktur henger litt etter. Det er ikke fortauer langs veiene, så man må tilbakelegge selv korte strekninger til stranden eller butikken i bil.

Brylluper for fire milliarder

Mange amerikanere anser et bryllup på Hawaii som toppen av lykke. I et avisinnlegg skrev lederen for bryllupsarrangørforeningen på Maui at bransjen omsetter for rundt 500 millioner dollar i året, bare på denne ene øya.

Bryllupsarrangørene benytter gjerne mindre, private eiendommer til arrangementene, og man blir viet på stranden om ettermiddagen med solen lavt over Stillehavet. For anledningen innleide harpespillere med udokumentert utdannelse hører gjerne med.

Neste

 • Vil du lese mer om eksotiske reisemål kan du sjekke våre arkiver på denne linken.

 • Frister USA finner du det riktige lesestoffet her.
 • På tur

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!