Den aller beste flyvinen

Sjekk hvilket flyselskap som har den best likte vinen.

Skyscanner har testet ut 24 viner fra ulike flyselskapet, og laget en liste over de fem beste hvitvinene og rødvinene. Foto: COLOURBOX
Skyscanner har testet ut 24 viner fra ulike flyselskapet, og laget en liste over de fem beste hvitvinene og rødvinene. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er jo ikke på grunn av maten vi flyr. Heller ikke på grunn av drikkevarene. Men vi lar oss fortsatt fascinere over kåringer om hva som smaker best.

Firmaet Skyscanner har tidligere undersøkt på hvilket flyselskap som serverer den beste flymaten, hvor Emirates endte med å få flest stemmer.

Nå har det samme selskapet gått enda dypere til verks, og sjekket ut hvilket flyselskap som serverer den aller beste vinen.

I juryen satt det internasjonale reisende og vineksperter, som fikk i oppgave å teste ut vinen i blinde, ifølge Skyscanner. Juryen bestod totalt av ti dommere og ble ledet av vinekspert Tom Cannavan, som fikk i oppgave å teste ut 12 rødviner og 12 hvitviner som blir servert hos ulike flyselskaper.

KLM får à la carte-meny: Dette er faktisk flymat

Og vinneren er ...

Hvitvinen som falt best i smak, ble billigselskapet easyJet’s franske "Louis Mondeville Côtes de Gasgogne". Den beste rødvinen, ifølge dommerne, får du på British Airways, "Argento Malbec" fra Argentina.

KLM og Virgin Atlantic var de eneste flyselskapene som fikk både hvitvinen og rødvinen sin på begge topp 5-listene.

Hvitvin Rødvin 
FlyselskapVinprodusentFlyselskapVinprodusent
1. easyJetLouis Mondeville Côtes de Gasgogne (Frankrike)1. British AirwaysArgento Malbec (Argentina)
2. SASCrusan Colombard Sauvignon Côtes de Gasgogne (Frankrike))2. EmiratesWeighbridge Shiraz by Peter Lehmann (Australia)
3. Virgin AtlanticPaul Sapin, Florinda Airen Sauvingnon Blanc (Spania)3. Air FranceCoulers du Sud Syrah Pays D’oc (Frankrike)
4. KLMTerra Andina Sauvignon Blanc – Chardonnay (Chile)4. KLMTerra Andina Cabernet Sauvignon Merlot (Chile)
5. RyanairGarganega Trebbiano Villa Cardini (Italia)5. VirginPaul Sapin, Florinda Airen Cabernet Sauvingnon (Spania)


Ikke testet i luften

Skyscanners vinekspert, James Cave, sier han er overrasket over at rødvinen til Emirates ble slått av et lavprisselskap.

Men det er likevel et stort men her. Alle de 24 vinene ble nemlig testet på bakken, og ikke om bord i et fly - hvor de egentlig skal nytes.

– Selv om disse resultatene indikerer hva majoriteten synes å foretrekke, er det verdt å merke seg at drikkeforholdene er annerledes ved 30.000 fot. Smaksløkene blir sløvet, vinen har kanskje ikke romtemperatur, og den reduserte mengden av frisk oksygen gjør at vinen vil ikke puste på samme måten som den gjør på bakken. Flyselskapene må ta alt dette i betraktning når de bestemmer hvilke viner de skal tilby kundene om bord, forklarer Cave.

Les også: Derfor er flymat best på bakken

Spesialtilpasset rosévin

Du har kanskje fått med deg at SAS har begynt å servere rosévin på sine flighter?

Filmskuespiller Gerard Depardieu viser fram sin nye rosévin som selges hos SAS. Foto: Silje Ulveseth
Filmskuespiller Gerard Depardieu viser fram sin nye rosévin som selges hos SAS. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Flyselskapet hadde en konkurranse for å finne den beste vinen, og til slutt var det rosévinen til den franske filmskuespilleren Gerard Depardieu som gikk av med seieren. Den nye rosévinen heter «Cabernet d'Anjou» og er fra Depardieus vingård Chateau de Tigné.

– På grunn av lufttrykket, luftfuktighet og lyder vil smaken endre seg, derfor må vinen være litt søtere og sterkere på smak. Fruktsmaken vil også oppleves som mer intens, forklarte Alexander Lund, som har ansvar for drikke og mat i SAS, om den nye vinen.

I høst begynner også SAS å servere spesialdesignede fly-cocktails til passasjerene sine.

– Det har vært utfordrende å finne en drink som alle kan like i luften. Siden den skal lages om bord i flyet, er både arbeidsplassen og ingrediensene begrenset. Disse drinkene skal tilberedes foran passasjerene, uttalte bartenderen Björn Kjellberg under en presentasjon av drinkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!