Dejlig dansk gourmét

Smørrebrød, hakkebøf, bayer og "en lille en". Se hvor du skal dra for å spise skikkelig dansk gourmétmat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solen skinner, og ute på fjorden sklir seilbåtene forbi. Vannet fra fontenen leverer bakgrunnsmusikken mens vi mesker oss med det beste av danske råvarer. Dansk (!) røkelaks, røkte kamskjell og hjortemedaljonger.

Vi sitter i hagen til Fakkelgaarden, et prisbelønt hotell og spisested som ligger helt sør på Jylland, med utsikt over Flensborg fjord og Tyskland på den andre siden. Rett nedenfor hotellet ligger en hvit sandstrand der gjestene kan dyppe tærne etter middag. Dette er stedet for livsnytere.

Danskene er livsnytere. Det merkes på maten, også. Foto: Lars-Kristian Crone/Visit Denmark
Danskene er livsnytere. Det merkes på maten, også. Foto: Lars-Kristian Crone/Visit Denmark Vis mer
image: Dejlig dansk gourmét
Lekre munnfuller som appetittvekkere serveres i Fakkelgaardens vakre hage.
Lekre munnfuller som appetittvekkere serveres i Fakkelgaardens vakre hage. Vis mer


Fakkelgaarden er landskjent for sin flotte restaurant, som har vunnet flere priser. Blant disse Årets bedste restaurant i 2000, og Årets bedste bo og spise i 2005. Selvsagt er stedet med i Gastronomy Denmark, en kvalitetsmerkeordning som gis til spisestedene som serverer den beste danske mat i landet.

Restauranter som kvalifiserer til kvalitetsmerket Gastronomy Denmark må oppfylle følgende kriterier:

 • det skal være overveiende bruk av friske og danske råvarer
 • restauranten skal bruke sesongvarer
 • de skal ha kjennskap til råvarens opprinnelse
 • de skal ha faglært personale
 • de skal ha en bevisst holdning til råvarer, kvalitet og tilberedelse
 • mathygiene er viktig
 • Fakkelgaarden er en gourmétrestaurant som har sysselsatt mang en kjent dansk kokk i sin historie. Men ikke alle restaurantene som har fått kvalitetsmerket Gastronomy Denmark er fine gourmétrestauranter. Flere typiske danske kroer kan smykke seg med kvalitetsmerket.

  Et av dem er Hotel Bredehus, som ligger ved vakre Ådal utenfor Vejle, i Sønderjylland. Her serverer hotelleier Svenning Ravn oss en tradisjonell dansk frokost (altså lunsj), bestående av marinert sild, og smørrebrød med reker, roastbiff, røkt skinke og ost. Forskjellige spesialsnaps hører til. Vi får smake en snaps smakstilsatt av skogens bær, og skyller ned måltidet med iskald øl. Med på frokosten får vi en kunstnerisk opplevelse. Svenning Ravn og kona Britta har fylt opp hotellet og restauranten med kunst, og utenfor restaurantvinduet kan vi se rett ut i skulpturparken.

  Dette var noe annet enn løvbiffen og pølsene vi får på norske veikroer.

  47 restauranter og kroer over hele Danmark har fått kvalitetsmerket Gastronomy Denmark. Her er noen utvalgte:

  Husmanns Vinstue

  En københavnsk kjellerrestaurant som har servert sultne dansker siden 1888. Her får du tradisjonell dansk mat.

  Den Gamle Kro

  Denne kroen i Odense er enda eldre enn Husmanns Vinstue. Den åpnet allerede i 1683. I det gamle bindingsverkhuset får du servert mat inspirert av det danske og franske kjøkken.

  Fakkegrav Badehotell

  Dette badehotellet ligger i Sønderjylland, øst for Vejle. Som navnet viser kan du her spise med sjøutsikt, og ta deg et bad etterpå, når maten har sunket. Fakkegrav serverer dansk- og franskinspirert mat, og har mye fersk fisk på menyen.

  Svaneke Bryghus

  På østsiden av øya Bornholm, nærmere bestemt i Svaneke, ligger denne restauranten. Her kan du drikke brygghusets eget øl, mens du fyller magen med stødige danske og amerikanske retter som pepperbiff, laks eller lammeskank.

  Mortens Kro

  I Aalborg finner du Mortens Kro, en gourmétrestaurant som drives av den kjente danske kokken Morten Nielsen. Her får du dansk gourmétmat av ypperste klasse. Etterpå kan du ta deg et glass champagne i champagnebaren.

  Dette er bare et lite utvalg av spisestedene som har fått merket Gastronomy Denmark. En fullstendig oversikt finner du her.

  Også i Norge

  Danskene lanserte kvalitetsmerket Gastronomy Denmark for noen år siden. I år kom Norge etter, og lanserte Matvegen, den norske versjonen av kvalitetsmerkingen. Bare restauranter som oppfyller kravene om norske råvarer og kvalitetsmat får lov å være med i oversikten over spisesteder som gir en unik og norsk matopplevelse.

  Les mer om Matvegen her: