Deilige Drammen

KOMMENTAR: Utskjelte Drammen fortjener litt skryt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva synes du egentlig om Drammen, spurte jeg min kjære journalistkollega Elisabeth Realfsen.

Hun så på meg og svarte nådeløst:

- Den er så stygg den byen! Unnskyld, men det mener jeg virkelig!

Svaret var umulig å mistolke. Desverre er det ikke bare Realfsen som sitter med denne meningen. Derfor skal jeg nå slå et slag for elvebyen Drammen, for den er faktisk ikke så ille som alle skal ha den til.

Den gang da...

Nå skal det riktignok sies at Realfsens inntrykk av Drammen er basert på et døgn i byen for seks-syv år siden. Den gang var Drammen virkelig stygg. Ja, rett og slett et veikryss, som det populært er blitt kalt. Eller et "asfalt- og betonghelvete" som min kollega så treffende omtalte byen.

Drammens Teater er en av byens største attraksjoner. Teateret ble bygget i 1806, brant ned i 1993, for så å gjenåpne i 1997. Foto: Drammen kommune
Drammens Teater er en av byens største attraksjoner. Teateret ble bygget i 1806, brant ned i 1993, for så å gjenåpne i 1997. Foto: Drammen kommune Vis mer


Ordet harry, som på den tiden ble bannlyst av lokalavisens sjefredaktør, var nærmest synonymt med byen.

Men så skjedde det noe: Drammen bestemte seg for å ikke være harry. Kommunen brukte store summer på å pusse opp byen, og prøvde alt de kunne for å forandre det tvilsomme imaget. Klarte de det?

Og nå...

En varm sommerdag i juni, rett før regnmaratonet startet på østlandet, lå jeg og solte meg på en holme i Drammen. Holmenokken, som den kalles, er en kunstig halvøy med stort og flott grøntområde og en deilig sandstrand. Da jeg lå der slo det meg, jøss, så flott byen er blitt!

Den årlige skisprinten samler tusenvis av mennesker til folkefest i byen. Foto: Drammen kommune
Den årlige skisprinten samler tusenvis av mennesker til folkefest i byen. Foto: Drammen kommune Vis mer


Holmen er bare ett av de nye grøntområdene Drammen har fått. Og det beste med disse stedene er at de er fulle av mennesker. Drammenserne er nemlig glade i den "nye" byen sin, og det merkes. For noen år siden var veien nedenfor Aass bryggeri grå av eksos; i dag er det forvandlet til et nydelig friluftsområde, der folk soler seg, spiller sandvolley, eller dupper tærne i den friske og rene Drammenselva.

Litt lenger opp i elva lå det et nedslitt industriområdet, som nå er forvandlet til et av byens flotteste strøk. Her finner du byens rocke- og kultursenter, sammen med et storslått høyskole- og biblioteksbygg. Kulissene rundt den lange elven har med andre ord aldri vært penere.

Bedre med en dram...

Vakre og store Bragernes Torg, i hjertet av Drammen. Foto: Drammen kommune
Vakre og store Bragernes Torg, i hjertet av Drammen. Foto: Drammen kommune Vis mer


Til tross for Drammens oppussingsprosjekt, hører jeg fortsatt folk kalle byen harry, eller et stort veikryss. Og uttrykket "bedre med en dram i timen, enn en time i Drammen" kjenner jo alle til.

Hvorfor? Antakelig fordi majoriteten av folk som har vært i Drammen kjenner byen fra den svære firefelts motorveibruen, med utsikt over en av landets styggeste havner. En svær kornsilo, hundrevis av bilvrak, og ufyselig industripark er synet som møter deg ved inngangen til Drammen. Et syn som neppe overbeviser folk om at Drammen er en fin by.

Og så er det Svein Krogstad, da. Skuespiller Tom E. Brudviks skikkelse i Hotel Cæsar er blitt selve symbolet på "harry" - og selvfølgelig er han fra Drammen. Mon tro om han har overbevist oslofolk om hvordan drammensere går kledd, snakker og oppfører seg.

Denne kommentaren er skrevet av Kim Jansson, journalist i DinSide Reise
Denne kommentaren er skrevet av Kim Jansson, journalist i DinSide Reise Vis mer


Men så ille er det ikke

Det er nok ikke tilfeldigheter som har gjort at byen Drammen er blitt stemplet som harryby, noen sannheter ligger det nok i både den betegnelsen og annen drittslenging drammenserne har måttet tåle å høre.

Men byen er godt på vei til å bli noe så mye bedre enn sitt rykte. Hør her, ta deg en tur til byen og besøk landets største torg, kjøp en kurv deilig jordbær, sett deg på fontenen midt på torget og vend snuta opp mot tårnbygningene og Bragernes kirke. Da kanskje du også tenker at Drammen ikke er så verst, likevel.

DRAMMEN

Hva synes du om Drammen? (Avsluttet)
Drammen er en nydelig by(58%) 778
Drammen er et eneste stort veikryss(23%) 301
Bryr meg ikke(19%) 257
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.