Deilig damp

Enten du plages av hete eller tørke - litt vanndamp på flaske er tingen.

De fleste liker å reise, men de færreste liker egentlig å fly. Det er stressende, trangt og varer som regel for lenge. Og det er dårlig og tørr luft. Så tørr at en lengre flytur kan få selv den friskeste hud til å føles som en halvsprukket maske. Finnes det råd for dette?

Fuktighet i håndvesken

Vanndamp på trykkflaske - deilig før tørre fjes og hete hoder. Foto: Karoline Brubæk
Vanndamp på trykkflaske - deilig før tørre fjes og hete hoder. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
 Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Reisevante damer har sagt det i flere år. Det er én ting de absolutt tar med seg på fly – og det er fuktighet i sprayform. En mer eller mindre hendig flaske med diverse innhold som du sprayer over sliten reisehud. En hud som plaget av knusktørr kabinluft, suger vannet til seg som en svamp.

Dyrt vann

De siste årene har flere fasjonable produkter med fancy merkenavn og typebetegnelser dukket opp på markedet. Du finner dem hos Biotherm, Shiseido og Estee Lauder for å nevne noen. Med navn som Aquasource instant moisture mist, The skincare soothing spray og Vérité sensitive skin soothing spray skjønner du nok at dette koster gryn. Prisene i vanlige parfymerier varierer fra 120 til 235. Dyrt for vann med litt parfyme i vil mange si. Nå er det nok litt mer godsaker i disse flaskene enn vann og flyktige dufter, men solid literpris er det uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det billige alternativet

I varmere land enn vårt blir denne type produkter også benyttet til å avkjøle overopphetede hoder. Derfor har Evian, Vittel og andre velkjente vannprodusenter klekket ut et billig alternativ til kosmetikkvannet. I de fleste supermarkeder i sydligere strøk (og så vidt vi har kunnet bringe på det rene - faktisk så langt nord som Storbritannia), kan du finne de snertne sprayflaskene med rent vann. For kun noen få tiere kan du altså skaffe deg både fuktighet og avkjøling på lange og hete reiser. Dessverre får du ikke disse produktene her hjemme, så sørg for å bunkre opp beholdningen når du er på farten.

Vi har prøvd både kosmetikktypen og den med rent vann. Og vi innrømmer gjerne vår forkjærlighet for den rene, uparfymerte. Det føles langt bedre å spraye ansiktet med ren vanndamp enn med en dusj av parfyme, uansett hvor lett parfymert kosmetikkgigantenes versjoner måtte være.

Virker det?

Er så dette bare en gimmick, eller virker det? At en dusj vann avkjøler svette fjes er logisk nok. Undertegnede har selv prøvd dampflaskene under en lengre flytur. Ganske behagelig, men for all del. Man greier seg da uten. Likevel bør jeg vel innrømme det: Den blir med også på neste reise – om det fortsatt er noe igjen på flasken. Den har nemlig fått fast hedersplass ved dataskjermen. Her er det også ganske tørr luft…

Stimuler reiselysten

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev!