De verste sjekkekatastrofene

Du mener det beste, men så blir det hele bare plunder. Språket kjennes ut som en litt for trang bukse, og du går surr i gloser, koder og skikker. Alt du vil er å sikre seg en plass i din utkåredes hjerte.

MANGSLUNGENT: Veien til en riktig flørt kan være tornefull.
MANGSLUNGENT: Veien til en riktig flørt kan være tornefull. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Long Litt Woon er fra Malaysia og er utdannet sosialantropolog. Hun har bodd 25 år i Norge.

- Innvandrernes situasjon i Norge illustrerer det som er vanskelig i møte med andre kulturer. Når de gjør en feil ler vi fordi de ikke har forstått koden. Nordmenn gjør like mange feil når de reiser ut, sier Long.

Long sier at nordmenn tar mange ting for gitt og feilskjærene er mange. Hun trekker frem overrekkelse av gaver.

- I Malaysia vil en skåne giveren med å vente med gaveåpningen. I Norge skal en jo åpne presangene så raskt som mulig. Det har vært vanskelig for meg som er fra Malaysia å skulle åpne presanger i giverens påsyn, sier Long.

Long anbefaler reisende å lytte til andre:

- Observer. Se hva andre gjør. Snakk med folk og snakk gjerne med flere. Folk har forskjellige oppfatninger om hvordan ting henger sammen, er Longs råd til nordmenn ute i verden.

Trå varsomt

Henrik Ulven har skrevet boken Skikk og bruk. Møte med andre land og kulturer, utgitt av Index Publishing, et datterselskap av Norges Eksportråd. Tidligere i vinter sa Ulven at mange nordmenn tror at den norske væremåten er akseptabel og korrekt rundt om i verden og at dette sjelden stemmer med virkeligheten. Vi tok nok en prat med Ulven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En skal ha i mente at kvinners og menns roller er mer spesialiserte i enkelte land enn hva de er her hjemme. Dette er noe vi som nordmenn ikke tenker over når vi reiser, sier Ulven som understreker at hans spesialitet er skikk og bruk for forretningsreisende.

I fjor skrev DinSide Reise Den store flørteguiden. Sosialantropolog Sara Lund oppfordret den gang DinSides lesere om å være varsom i det en skal ut på eventyr i andre land.

- Trå varsomt. Du bør lese masse om forholdene på det stedet du skal til. Forholdene varierer alt ettersom du hvor du befinner deg. Menneskesynet varierer, og hvordan du oppfører deg et sted faller ikke i like god jord et annet.

Fremtoning

Påkledningen sender signaler om hvem du er. Vi har tidligere spurt Gonzales Octavia, direktør i det spanske turistrådet i Oslo, om hvordan en bør fare frem dersom en søker lykken i Syd-Europa.

- Folk blir sjokkert om du kler deg shabby. Kle deg derfor litt formelt, sa Octavia.

Komplimenter kan også oppfattes annerledes enn den tilsiktede mening:

- Du er fin og brei, er et velment kompliment. Men dette kan oppfattes helt annerledes dersom jenta er norsk enn om hun er fra et land der en mer grovbygget fysikk er mer verdsatt.

 • Love Boat, amor og andre misforståelser – les om noen av de feilskjærene en opplever i kampen om kjærligheten
 • Mer om mellommenneskelige møter

  DinSide Reise har også tidligere skrevet om kultur, språk og sjekking.

 • Språkblemmer verden rundt

 • Er du en globetrotter? Test dine kunnskaper om skikk og bruk på reisen.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.