De verste reisesykdommene

Hjernemalaria, tyfus og gulfeber er bare noe av styggedommen du kan pådra deg på utenlandsreisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Diare er kanskje det som ødelegger flest ferier. Det er særlig i Mexico, Egypt og Tyrkia at folk får diarè. Vaksine mot diaré kan redusere risikoen fra 40 til kanskje 25 prosent, opplyser reisemedisiner Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Hasle antar at det vil komme en langt mer effektiv vaksine enn den som er på markedet i dag.

Men det finnes langt mer lumske sykdommer en kan pådra seg dersom en ikke beskytter seg.

HIV/AIDS

Ifølge tall fra WHO lever vel 33,6 millioner mennesker med HIV/AIDS. 14,8 millioner av dem er kvinner. AIDS forårsakes av HIV-viruset som finnes i alle deler av verden, skjønt Afrika har høyest forekomst. Særlig blant prostituerte er andelen HIV-smittede stor. Viruset kan ligge i kroppen i mange år uten å gi symptomer, og smittede kan smitte andre uten selv å vite om det.

- Menn på reise blir ofte smittet i Thailand, mens vestlige kvinner blir smittet i Afrika og Gambia, og i Karibia, sier Gunnar Hasle ved Reiseklinikken. – Det er verdt å merke seg at menn blir smittet av tilfeldige partnere, mens kvinner oftest blir smittet av sin faste partner, påpeker Hasle.

Smitterisikoen kan reduseres ved riktig kondombruk.

Ekstern lenke:
WHOs rapport på utbredelse av HIV/AIDS i verden.

Malaria

Ifølge Gunnar Hasle dør det kun en skandinav årlig av malaria. Sykdommen kan gi varige men. 300-500 millioner mennesker blir årlig smittet av malaria, og 1-2 millioner dør som følge av smitten.

Malaria finnes i tropiske og subtropiske områder av Afrika, Asia, og Sør-Amerika. Sykdommen skyldes en parasitt som overføres til mennesker ved bitt av malariamyggen. Det er kun hunmyggen som stikker. Det finnes fire typer parasitter: Plasmodium malariae, Plasmodium ovale, Plasmodium vivax og Plasmodum falciparum. Dersom en mygg stikker et menneske som har parasitten i blodet, kan myggen oppta parasitten og smitte et annet menneske. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen, men det finnes tre typer forebyggende medisiner. To av disse kan gi alvorlige bivirkninger.

Les mer:
Mareritt eller malaria?
- Styr unna malaria!

Gulfeber

Gulfeber er en virusinfeksjon som overføres via mygg i tropiske områder. Sykdommen gir høy feber og gulsott, og kan være årsak til epidemier med inntil 50 prosent dødelighet. 200.000 mennesker smittet årlig og 30.000 dør som følge av sykdommen. Sykdommen kan forebygges ved vaksinering. Ha i mente at enkelte land krever vaksinasjonssertifisering for å gi innreisetillatelse. Dengefeber kan gi lignende sykdomsforløp.

Tyfoidfeber

Tyfoidfeber eller tyfus på folkemunne, er en smittsom febersykdom som i verste fall kan være livstruende. Sykdommen er ikke en tropesykdom, det er hygiene og sanitærforhold som avgjør utbredelsen og derfor sees den ikke Europa lengre. Tyfoidfeberen finnes Asia, Afrika, Mellom- og Sør-Amerika. Det er bakterien Salmonelle typhi som er sykdommens opphav. Det finnes gode vaksiner som forebygger sykdommen.

Hepatitt A

Hepatitt A er leverbetennelse og forekommer hyppig i deler av verden hvor hygienen er dårlig. Hetpatitt A-virus overføres via forurenset mat som skalldyr, iskrem og via vann. Det finnes gode vaksiner. Hepatitt kan ha dødelig utgang, spesielt hos eldre mennesker.

Kolera

Kolerabakterien vibrio cholera, utvikler en type gift som påvirker tarmsystemets evne til å ta opp væske. Sykdommen regnes som dødelig i land hvor underernæring er et problem, men for velernærte sunne mennesker er risikoen for alvorlig sykdom minimal. Symptomene på kolera er hyppige og kraftige anfall av diaré, vanntynn avføring og problemer med å holde på væske.

Kolera finnes permanent i Asia og Afrika. Sykdommen har over de siste ti årene også spredt seg til Sør-Amerika. Land med dårlig sanitærstandard er spesielt utsatt da bakterien smitter ved at infisert avføring kommer i kontakt med, og forurenser mat og drikke. Det finnes forebyggende medisin.

Rabies

Rabies eller hundegalskap, dør du av om du ikke får behandling før symptomene utvikler seg. Sykdommen skyldes et virus som angriper nervesystemet. Rabies skilles ut i spyttet, og når et rabiessykt dyr biter kan det smitte mennesker. Viruset gir dyr en aggressiv atferd.

Symptomene er feber, oppkast, apetittmangel, hodesmerter. Senere får man lammelser, spasmer i spiserøret, angst og hyperaktivitet.

I utlandet skal man holde seg unna løse hunder. Blir du bitt skal du oppsøke lege. Det finnes vaksiner og medisinering.

  • Hissig hai og dødelige tråder

  • Fra edderkopper til elefanter

  • Tilbake til introartikkel
  • Kilder: Opplysninger hentet fra Reiseklinikken.no, Nettdoktor.no, WHO, Folkehelsas reiseguide samt artikler fra DinSide Reises arkiv.

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!