De tryggeste flysetene

Hver eneste dag blir flypassasjerer over hele verden skadet som følge av at bagasje faller ned fra bagasjehyllene over setet hvor de sitter. Blodpropp og turbulens er andre dagligdagse skadeårsaker på fly..

Du har kanskje lurt på det selv: Hvor bør du sette deg i flyet - hvor er de tryggeste setene?

Leserne spør

På første rekke er det bestandig bedre plass...
På første rekke er det bestandig bedre plass... Vis mer

Forrige uke fløy jeg med Air France og hadde en kjedelig opplevelse. Under take-off åpnet bagasjehyllen over meg seg med den konsekvens at jeg fikk en lap-top i hodet. Det gikk heldigvis greit for min del, men hva hadde skjedd om et lite spedbarn hadde sittet her… Fint om dere kunne ta opp dette problemet og lage en oversikt over hvor i flyet det er tryggest å sitte med tanke på ting som faller ned som følge av turbulens etc. Er det slik at det er tryggest å sitte bakerst i flyet under en flystyrt?

Fem tips

Det spørs selvsagt hva du er mest redd for. Fallende konjakkflasker er nok langt vanligere enn fallende fly. Her er en oversikt over hvor det er tryggest å sitte i flyet ut fra disse punktene:

  • Ting som faller ned fra bagasjehyller

  • Turbulens

  • Blodpropp

  • Luftproblemer

  • Flykrasj

Ting som faller ned

Rådet er kort og godt veldig enkelt: Unngå alle seter ved midtgangen for å være på den sikre siden. Mer enn et dusin flypassasjerer blir skadet hver eneste dag verden over som følge av at bagasje faller i hodet på dem. Lederen i flysikkerhetsorganisasjonen Injury Prevention Works, Russel Robinson, hevder at det er så farlig å sitte ved midtgangen at man burde bruke hjelm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turbulens

Et velkjent fenomen på de fleste flygninger er turbulens. Jo lenger bak i flyet du sitter, jo mer vil du merke av turbulensen. Dette er fordi du da sitter lengst fra flyets gravitasjonssenter. Bak i flyet merker du mer risting enn foran. I følge ekspertene er imidlertid det aller beste å sitte midt i flyet - her vil turbulensen være minst plagsom. Det viktigste er uansett å være fastspent i setet hvis du vil unngå skader som følge av kraftig turbulens. Av 300 flypassasjerer som i et tidsrom meldte fra om alvorlige turbulensskader, viste det seg at ingen hadde brukt setebeltet!

Blodpropp

Det er en velkjent sak at blodsirkulasjonen etter hvert går tregere hvis du sitter stille i et trangt flysete i mange timer. Det er viktig at du prøver å strekke på beina hver halvtime under flyreisen. På førsteklasse er det som regel mer bevegelsesfrihet, men er ikke dette et alternativ er det lurt å prøve å sikre seg setene som er lengst frem på de forskjellige seksjonene i flyet. Her er det som regel bedre plass. Ved nødutgangene er det også bedre beinplass enn i resten av flyet. Sjekk våre tips om hvordan du sikrer deg mest mulig benplass på flyet.

Les forøvrig mer om hvordan du sikrer god blodsirkulasjon i beina når du flyr.

Luftproblemer

Luftveisproblemer på grunn av dårlig friskluftanlegg er også et vanlig fenomen om bord. Du får mer tilgang på frisk luft på første klasse - rett og slett fordi det er færre mennesker som skal dele på luften her. Det beregnes at første klasse i snitt har tre ganger så mye friskluft som resten av flyet. Sitter du forholdsvis langt fremme på første klasse vil du merke at du får den aller beste lufttilførselen.

Flykrasj

Det hender heldigvis ikke ofte, men når ulykken først er ute og flyet krasjer - hvor lønner det seg å sitte? Mange tror at det er aller tryggest å sitte langt bak, men det har egentlig ingen ting å si hvis flyet styrter i bakken. De fleste som omkommer etter å ha overlevd selve krasjet, dør på grunn av røykforgiftning. Det viktigste i en slik situasjon er rett og slett å komme seg ut av flykroppen så fort som mulig før man blir røykforgiftet. Sjansene for å klare dette i et fly som brenner er aller størst hvis du sitter i nærheten av en nødutgang.

Har du spørsmål til reiseeksperten, send dem hit.

Billig reise?

Om dette ikke har skremt deg fra å ta en tur opp i det blå, finner du masser av rimelige reiser i vår oppdaterte restplassoversikt. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.