Det går mot høytid for lommetyveri i London. Vi opplevede hvor fort det kan skje... Foto: colourbox.com
Det går mot høytid for lommetyveri i London. Vi opplevede hvor fort det kan skje... Foto: colourbox.comVis mer

- De tømmer lommene dine på sekunder

... Oliver Twist og vennene hans.

Lite visste jeg om at jeg skulle få en autentisk London-opplevelse av de historiske nylig.

Jeg hadde akkurat tatt mine lykkelige steg ut av en Chelsea-nattklubb hvor halloweenfeiringen er på sitt beste.

Stemningen ute på gaten var også stor. Omgitt av ballonger, gresskar og kaninører, ante jeg fred og lite fare da en ung mann kom meg høflig i møte og vil bomme en sigarett. Jeg hadde ingen fags, men han fortsatte praten og lurte på hvor jeg og vennen min var fra, vi manglet jo åpenbart noen som helst cockney-like i fremtoningen.

Samtalen ble ganske kort, da en av hans venner plutselig dukket opp. En mørkhudet ung mann på størrelse med en halvliter, og i en ravende tilstand som kunne tilsi at han også har fått seg et par øl ekstra under beltet denne kvelden.

Hans Kristian Krogh-Hanssen er journalist i DinSides reiseredaksjon. Foto: Per Ervland
Hans Kristian Krogh-Hanssen er journalist i DinSides reiseredaksjon. Foto: Per Ervland Vis mer


Etter noen øyeblikk med imponerende sirkelgange og heroinknekk i folkemengden, ramler han siklende og tilsynelatende tilfeldig inn i meg.

Det er da kameraten hans synes det hele blir litt for mye. Han drar fyllefanten vekk etter jakkekragen, støtter ham opp og beklager høflig nok den noe beduggede oppførselen overfor meg.

De rusler så nedover gaten og støttet hverandre som to soldater i skyttergraven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg blir stående likegyldig å se etter dem, før det slår meg at her er det noe som ikke stemmer helt. Det luktet svidd av de gutta der, tenker jeg. Og de har ikke kommet så langt som rundt nærmeste gatehjørne, da jeg ser dem kikke seg unnvikende over skulderen.

Jeg hadde stått med en hånd i den ene bukselommen, og kjenner automatisk etter i den andre - joda, der er mobiltelefonen min borte.

Les også: De tømmer kontoen din på to minutter

- Faen, små jævler....

For de som ikke har prøvd det, så anbefaler jeg ikke å starte en 200 meter sprint varmet opp med biffmåltid, seks pils og 20 Marlboro light, men jeg hadde aldri vært så klar for kappløp som akkurat nå.

Jeg tar innpå i de to første sidegatene, før de splitter lag og jeg setter etter den minste som virket full. Det må være han som har tatt telefonen min. Han løper, mot alle drukkenskapens regler, helt snorrett nå.

Det tar imidlertid ikke lang tid før jeg føler meg som en av de elefantene som har spist gjæret frukt på savannen, og den lille jævelen skyter seg vinkelrett rundt neste gatehjørne.

Når kroppen svikter, begynner hjernen å virke. Hva skulle jeg egentlig gjort hadde jeg tatt ham igjen tenker jeg - slått ham ut med dårlig ånde? Og hvem har vel ikke lest om den økende bruken av lommekniv i Londons gater...

Midt i prosessen med å få tilbake pusten i vannrett positur over et bilpanser, kommer en pent kledd engelskmann bort til meg.

Du er mest utsatt for lommetyveri på offentlige busser og i metrosystemet i London.
Du er mest utsatt for lommetyveri på offentlige busser og i metrosystemet i London. Vis mer


- You are not going to die on us, are you now?

- Maybe...

- What has happened?

- ...Thief...out of my pocket..

- Oh.., you have to watch your pockets at night! It's a lot of Oliver Twists around here.

- ...Damn right!

Hos politiet letter de ikke på øyebrynet når jeg kommer for å rapportere tapet dagen derpå. Støl i muskler jeg ikke visste jeg hadde, sitter jeg og forklarer at mennene var i klasse A5 - orientalsk bakgrunn, Øst-Europa, Kaukasus eller lignende.

De er ganske finurlige, disse klassifiseringssystemene politiet i London bruker på mennesker med flerkulturell bakgrunn. Laget slik at alle passer inn et sted. Øst-Europa og lignende er en veldig bred sjanger, men flittig brukt.

- Det er for å gjøre jobben lettere, spesielt i tiden vi går inn i nå. Lommetyveri topper seg mot jul, forklarer konstabelen og følger forhørsskjemaet med samme entusiasme som han krysset av en bingokupong med garantert tap.

- Dette er så vanlig, og det skjer så utrolig profesjonelt. De bruker avledningsmanøvre og tømmer lommene dine på et sekund, legger han mumlende til.

Bak meg i køen sitter en dame som har opplevd et liknende senario. Hun har mistet lommeboken til lommetyver i sin premature juleshopping.

Les også: Røverstaten Roma

Metodene til Oliver Twist og guttene i klasse A5 er egentlig slående like, hvis ikke mer sofistikerte nå til dags. Oliver stjal lommetørkler og klokker for mat, de stjeler mobiltelefoner, ipoder og lommebøker for enkel profitt.

Bakgrunnen deres er derimot vidt forskjellig.

Oliver hadde så vidt noe filler og ingen mat, disse guttene var velkledde, men dog like koordinerte og mer kamuflert enn guttene til Fagin i den kjente romanen.

Ifølge en artikkel publisert av BBC News i fjor, var lommetyveri i London på skremmende vei opp i 2007. Spesielt på busser og i undergrunnssystemet. I 2005 var det 27.552 tilfeller av lommetyveri i byen, og desember og juleshoppingen er fortsatt den desiderte høytid for tyvene.

Og selv om ferske rapporter fra London Meteropolitan Police tilsier at prosenten av rapporterte ran (inkludert, men ikke spesifisert lommetyveri) har begynt å bikke nedover i oktober i år, plages byen av gjenger som lever av det de henter opp fra andres lommer.

En artikkel publisert av The Daily Mail i februar i år, forteller om Fagin-style criminal gangs som kommer fra Romania og Bulgaria. De enorme mengdene med penger de stjeler og tigger til seg, blir sendt tilbake til hjemlandene hvor bossene bygger seg store palasser og lever i luksus.

Det er i hovedsak romfolket som står bak denne typen kriminalitet, ifølge artikkelen til BBC.

På offerets side, er hele 69 prosent kvinner. Vesker og lommebøker ble tatt i 56 prosent av tilfellene, og i 53 og 50 prosent av tilfellene forsvant henholdsvis kontanter og kredittkort. Av alt gods som blir stjålet, utgjør mobiltelefoner 25 prosent.

Det største antall lommetyverier skjedde i bydelen Westminster, Central London.

Konklusjonen må vel være at du går utsatte tider i møte om du skal til London på juleshopping i år. Blir det deg de plukker ut, er kanskje den enkleste måten å komme over irritasjon på, å se på det som en historisk gjentakelse...

Vold, tyverier, uhell og sykdom på ferie