De ti viktigste severdighetene

Vi har samlet ti ting du bør få med deg i Oslo.

Museer, kirker, parker og skianlegg - Oslo har mye å by på. Disse bør du få med deg når du er på besøk.

 1. Holmenkollen - Norges mest besøkte turistattraksjon, fem år på rad. Holmenkollen har blitt en landemerke og et symbol for Oslo. Her kan du virkelig få testet høydeskrekken. Avlegger du ett besøk hos naboen, Skimuseet, kan du få et aldri så lite innblikk i en av våre nasjonale tradisjoner.
 2. Osebergskipet i Vikingskipshuset. 
Foto: Nancy Bundt
  Osebergskipet i Vikingskipshuset.
  Foto: Nancy Bundt Vis mer

 3. Vikingskipshuset- Her ser du Osebergsskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet, alle vel bevart fra 800-tallet. Skipene ble funnet i ulike graver langs Oslofjorden mot slutten av 1800-tallet. I tillegg til skipene kan du se diverse gjenstander og redskaper fra vikingtiden. Vikingskipshuset ligger på Bygdøy. Entré er kr 30 for voksne, og 10 for barn.
 4. Vigelandsparken - Også kjent som Frognerparken. Her kan du beundre arbeidene til landets mest berømte skulptør, Gustav Vigeland (1869 – 1943). Parken har blitt yndlingssted for Oslos beboere når de ønsker å slappe av i grønne omgivelser. I sommermånedene er Vigelandsparken stappfull av folk som griller, spiller fotball, forsøker seg på in-line skøyter eller rett og slett småsover i det grønne gresset. Du kan også besøke Vigelandsmuseet og se hvordan kunstneren levde og arbeidet. Ta kontakt med museet for å få adgang til kunstnerens leilighet i tredje etasje. Entré til museet er kr 40 for voksne, og kr 20 for barn.
 5. Artikkelen fortsetter under annonsen

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

 6. Akershus festning - Festningsverket okkuperer halvøyen som stikker ut i Oslofjorden rett ovenfor Aker Brygge. Den ble bygget i 1299, og ble forsøkt inntatt av svenskene i 1308. I dag er Akershus festning en turistattraksjon, selv om deler fortsatt er i bruk av Forsvaret. På Akershus slott kan du se riksarkivet, slottskirken, fangehull og flere av de store salene, som blant annet blir brukt av regjeringen ved statsbesøk. Entré inn til slottet er 20 kroner. På Akershus kan du også besøke Hjemmefrontsmuseet, og få historien om den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Entré her er 25 kroner for voksne, 10 for barn. I tillegg huser festningen Forsvarsmuseet og en bymodell av gamle Christiania.
 7. Nasjonalgalleriet - Landets viktigste samling av norsk og utenlandsk kunst huses i Nasjonalgalleriet, midt i Oslo sentrum. Her samles tilreisende for å se Munchs mesterverk, som ”Skrik” og ”Madonna”. I samlingen, som teller mer enn 4.500 malerier og 1.500 skulpturer, finner du også viktige verker fra Tiedemann og Gude, J.C. Dahl, Fearnley og Christian Krogh. Fri entré. Vi anbefaler også Samtidskunstmuseet, Astrup Fearnley Museet og Henie Onstad Kunstsenter for de kulturelt interesserte.
 8. Kon-Tiki Museet - Også på Bygdøy. Her kan du lære mer om Thor Heyerdahls ekspedisjoner og bedrifter. Du få se farkostene Ra II og Kon-Tiki- flåten. Entré er kr 30 for voksne, og 15 for barn. Familier kommer inn for kr 70.
 9. Fram-museet - Naboen til Kon-Tiki museet heter Fram, og huser også en berømt marin farkost. Her finner du polarskipet som fraktet både Nansen og Amundsen på sine ekspedisjoner. Fram er det skipet som har vært lengst nord og lengst sør i verden. Her ser du også moderne ekspedisjonsutstyr som brukes den dag i dag. Entré for voksne er kr 25, barn kommer inn for kr 15.
 10. Slottet - Slottet troner på toppen av Karl Johans gate, med slottsparken som omkringliggende hage. Slottet ble bygget som enebolig for kong Carl Johan og sto ferdig i 1849, fem år etter Carl Johans død. Fløyene kom til som utvidelse for den større familien til Oscar I. De fleste har sett slottet i forbindelse med høytider, men det er noe spesielt å komme tett opptil fasaden på det mektige nyklassiske bygget. I tillegg er Gardens vaktskifter, som skjer daglig klokken 13.30, vel verdt å overvære. Slottet har vært åpnet for omvisning, det er imidlertid uklart hvorvidt tradisjonen skal fortsette. Inntil videre får du nøye deg med den virtuelle versjonen.

 11. Rådhuset - Rådhuset er bygget i kubistisk stil etter tegninger fra arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Bygget ble innviet i 1950. Rådhuset er sete for byens administrative og politiske ledelse. Det er mulig å se kolossen fra innsiden. Entré er kr 25 for voksne og kr 15 for barn.

 12. Ikea - Tro det eller ei, Ikea er en av byens mest populære attraksjoner. Kanskje ikke den viktigste, men dog. Stadig flere tilreisende finner veien ut til Ikeas megasentre på Slependen og Furuset. For hygge, av kuriositet og selvfølgelig for å handle stort. Ikea har egne gratisbusser som går en gang hver time fra jussfakultetet i Karl Johans gate.