De store sommermytene

Noe er sant, noe er bare tøys. Vi går gjennom de store sommermytene.

Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er en herlig tid, men det er mange farer som lurer.

Men er sommeren like "skummel" som vi skal ha det til?

Kan du bade på full mage? Er paven giftig? Kan magen sprekke i mageplask?

Syv myter - eller sannheter?

Vi presenterer syv sommermyter og sjekker ut sannhetsgehalten i dem.

Hvilke er sanne, og hvilke er bare oppspinn?

<i>Foto: Patryk Costa</i>
Foto: Patryk Costa Vis mer


Man skal ikke bade på full mage

Dette er en seiglivet myte. Og ja, det kan være ubehagelig å bade når du er stappmett, på samme måte som det er ubehagelig å gjøre noen form for fysisk aktivitet når du har spist mye. Bakgrunnen for denne "regelen" er antagelig at dersom du hopper uti virkelig kaldt vann (noe mange her i landet gjør, er det sommer, er det sommer), kan kroppen gå inn i en slags sjokktilstand på grunn av kulden. Da trekkes alt blod ut i musklene i armer og bein, for å gi dem energi til at du klarer å bakse deg inn på land igjen. I verste fall svekkes lukkemusklene i magesekken såpass, at innholdet kommer opp i spiserøret, og dermed kanskje også inn i luftrøret. Når du da begynner å hoste og gispe etter luft, er det en teoretisk sjanse for at du svelger vann.

Er dette en myte? Nja. Jo. Vannet skal være ganske kaldt for at du får et skikkelig kuldesjokk når du hopper uti. Er vannet over 18 grader, er det minimal sjanse for at det skjer. Da kan du trygt hoppe uti etter middag.

Kilde: Lege i NRKs PULS, Ørn Terje Foss

<i>Foto: Lotus Head</i>
Foto: Lotus Head Vis mer


Du må kaste fjorårets solkrem

Dagens solkremer er datostemplet med "best før". Denne datoen forteller deg hvor lenge du kan beholde solkremen uåpnet. Når du først har åpnet solkremen, kan du ikke se på holdbarhetsdatoen lenger. En grei tommelfingerregel er å bruke den i to sesonger etter at du har åpnet den, mener hudspesialist Jon Langeland ved Hudklinikken. Solkremen holder seg best dersom du oppbevarer den kjølig, for eksempel i kjøleskapet.

Er dette en myte? Nja. Er den uåpnet, kan den være like brukbar. Er den åpnet i forifjor, bør du kaste den. Likeså hvis den ikke har stått i kjøleskapet i tiden du ikke har brukt den.

Kilde: Forbrukerrådet

<i>Foto: Cristian Popescu</i>
Foto: Cristian Popescu Vis mer


Øynene kan bli skadet uten solbriller

Uten solbriller risikerer du å bli solblind (eller snøblind, som det også kalles). Det vil si at du får forbrenningsskader på hornhinnen på grunn av ultrafiolett lys. Symptomene er kløe, tårer som renner, røde øyne og spasmer i musklene rundt øynene. Har du først blitt solblind så ta på deg mørke solbriller, eller aller helst hold deg unna sola helt. Er smertene ille, kan du få øyedråper som bedøver øyet og stopper spasmene.

Er dette en myte? Nei. Bruk solbriller, øynene dine vil takke deg.

Kilde: Lommelegen

<i>Foto: Folkehelseinstituttet</i>
Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer


Flåtten må fjernes med én gang

Flåtten, det blodsugende krypet som er en av sommerens store uhyrer, kan smitte deg med borrelia. Denne sykdommen har tre stadier. Først får du et rødt utslett rundt bittet, og dette vil spre seg, før det gir seg etter noen uker. I tillegg kan du få hodepine og feber. Får du utslett, gå til legen og få en antibiotikakur. Noen ganger kan mikroben spre seg til sentralnervesystemet, og gi leddsmerter og hudforandringer. Dette må også behandles med antibiotika. Dersom flåtten blir fjernet innen 24 timer etter bittet, minsker sjansen for smitte betraktelig. Men likevel, sjansen for å bli smittet av borrelia er heldigvis ganske liten.

Er dette en myte? Nja. Det er best å fjerne den med en gang, men det som regel ingen krise selv om du ikke oppdager flåtten før den har sittet en stund.

Kilde: Lommelegen

<i>Foto: Werner Braun</i>
Foto: Werner Braun Vis mer


Paven er giftig

Paven er rett og slett navnet på krabbens magesekk og tarmsystem, og den er ikke farlig å spise, men den smaker ikke godt. Paven ligger rett bak øynene til krabben, og fjernes ved at du trykker på den til det knepper. Da kan du ta den ut. Se video av hvordan du fjerner paven hos Peppernet.no.

Er dette en myte? Ja. Du dør ikke av å spise paven. Ikke blir du forgiftet heller, men den smaker ikke godt, så det er like greit å fjerne den.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

<i>Foto: Ole Kils</i>
Foto: Ole Kils Vis mer


Det hjelper å tisse på brennmanetskaden

Kommer du borti en brennmanet, bør du aller helst ta eddik på skaden, men ellers skyller du godt med saltvann. Urin har ingen spesiell helende effekt, men urin er bedre enn ferskvann eller alkohol, som noen også mener skal hjelpe.

Kilde: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken

Og sist, men ikke minst, sjekker vi ut den mest skremmende og blodigste sommermyten av dem alle:

<i>Foto: Nicolas Arnesen</i>
Foto: Nicolas Arnesen Vis mer


Du kan sprekke magen hvis du får mageplask

"Alle", i hvert fall alle i Oslo, har hørt om han som stupte fra tier'n på Frognerbadet, fikk mageplask, og sprakk magen. Er dette en skrønehistorie?

- Det er bare tøys. Det er en av Frognerbadhistoriene, sier Arild Berg, daglig leder ved badet.

Han har jobbet der siden 1964, og forsikrer oss at dersom dette hadde skjedd noen gang, ville han ha visst om det.

Sjefslege ved Volvat Medisinske Senter i Oslo, Christian Loennecken, forklarer at det er en myte at et mageplask fra stor høyde kan forårsake at magen revner. Men det som derimot kan skje, er at du får indre skalder i for eksempel lever eller milt. Disse kan faktisk sprekke dersom
du får et skikkelig mageplask fra stor høyde. Og det er
alvorlig nok, selv om ikke magen revner.

Er dette en myte? Nja. Skrekkhistoriene der magen revner og tarmer og magesekk flyter rundt i vannet er bare tøys, men du kan få indre skader. Mageplask frarådes derfor, uansett. Sjekk forøvrig eksempel i filmen under...Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer