De som reiser hit, angrer ikke

Svalbard innfrir forventningene om en helt spesiell opplevelse.

Svalbard er vakkert og eksotisk - både for utlendinger og nordmenn. Og ni av ti som reiser hit, anbefaler sine venner og familiemedlemmer å ta seg en tur.

Det kommer fram av Svalbards gjesteundersøkelse for 2008. Undersøkelsen viser også at åtte av ti er fornøyde med oppholde sett i forhold til pris. Det må reiselivsleder Unni Myklevold i Svalbard Reiseliv være fornøyd med, for Svalbard er ikke noe billig reisemål.

- Det er ingen impulshandling å reise hit. Folk som kommer planlegger turen nøye, og mange har lest mye om Svalbard og har stor kunnskap, sier Myklevold.

- Hva er det som gjør at folk er så fornøyde med Svalbard?

- De som kommer hit ønsker å oppleve arktisk og urørt natur, og det får de jo. I tillegg må jeg si at vi har fantastiske guider som løfter opplevelsene enda mer.

Hundesledekjøring, nordlysjakt, scooterturer, isgrotting, trugeturer og isbjørnsafari er bare noen av aktivitetene besøkende kan være med på.

Ikke alle som kommer til Svalbard får se kongen av øygruppa i sitt rette element - som her.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ikke alle som kommer til Svalbard får se kongen av øygruppa i sitt rette element - som her. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Isbjørn er høydepunktet

- Det eneste punktet Svalbard ikke alltid innfrir på, er isbjørn. Mange av turistene forventer å se isbjørn. Hvis de ikke gjør det, blir noen skuffet. Vi prøver nå å sørge for at guidene våre gir enda bedre informasjon om isbjørnens levesett, klimatrusselen osv., slik at turistene føler at de fikk noe ut av turen, selv om de ikke så isbjørn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man kan vel ikke egentlig bli så skuffet, isbjørnen er et vilt dyr, og dere kan jo ikke garantere at man får se en?

- Nei, vi kan ikke garantere det, men jeg skjønner at folk har store forventninger om å se den. Det er fantastisk spennende, også for oss som bor her oppe, sier Myklevoll.

Vi så isbjørnen - les om Norges vakreste naturopplevelse her...

I 2007 fikk Svalbard besøk av cirka 26.100 turister. Dette tallet regner ikke med alle cruiseturistene som er innom. Cira 30 prosent av overnattingsturistene er utlendinger, resten er nordmenn. Nordmenn utgjør en større andel av turistene i vintersesongen, mens om sommeren kommer det prosentvis flere utlendinger til den arktiske øya.

Cruiseturistene er gull verdt for Svalbard, selv om de ikke blir så lenge. De legger igjen mye penger i butikkene i både Longyearbyen og Ny-Ålesund.

- Nå vil vi reklamere mer med at man kan handle skattefritt her, samtidig som vi vil lage flere organiserte utflukter for cruiseturistene. Det er noe vi har manglet, sier Myklevoll.

Både hun og resten av Svalbard Reiseliv er spente på hvordan besøkstallene blir i 2009.

- Vi forventer en liten økning i 2008, men lurer på hvordan finanskrisen vil påvirke neste år. Norwegian begynte flyvninger i sommer, men dropper dem i 2009. Nå har SAS sagt at de vil øke antall flyvninger på grunn av dette, men vi er spente.

- Nå er jo ikke Svalbard et impulsreisemål, så det er ikke sikkert vi vil merke det så veldig, sier Myklevold.

Verdens mest eksklusive cruise - bli med til Svalbard

Satser på polarnatten

- Hvor mange turister har Svalbard kapasitet til, uten at nettopp den urørte naturen tar skade av det?

- Det begrenser seg på grunn av overnattingskapasiteten, men vi har stort potensial for polarnatta, altså vinterturismen. I vintersesongen er det ledig kapasitet, og da kommer flyene hit halvfulle. Om vinteren er marka frossen og kulturminnene nedsnødd, så skadene på naturen er minimal.

Myklevoll er selv fra Finnmark, og er derfor oppvokst med mørketid.

- Det var først da jeg om hit jeg skjønte at jeg ikke har opplevd skikkelig mørketid. På 78 grader nord er det mørkt 24 timer i døgnet, og nordlyset er fantastisk. Det er en spesiell opplevelse.

Svalbard satser altså stort på å loke turistene til seg i mørketiden. For første gang er hoteller åpne i julen, og hit kommer både italienere og japanere for å oppleve en helt spesiell jul.

- Det er dessuten helt fullbooket til nyttår. Vi er veldig spente på hvordan gjestene liker seg her i juleferien, sier Myklevoll.

Bli med til Barentsburg

På nett: Svalbard Reiseliv