De særeste juledelikatessene

Ribbe og pinnekjøtt er deilig. Men det er også julematen i Sverige, Frankrike og USA. Vi gir deg oppskriften på landenes særeste oppskrifter.

JULMUMMA: - Mmm, så gott, sier det svenske mat-magasinet MeraMat.
Foto: MeraMat.com
JULMUMMA: - Mmm, så gott, sier det svenske mat-magasinet MeraMat.
Foto: MeraMat.com Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du trodde vel ikke at julemiddag er ensbetydende med ribbe eller pinnekjøtt?

Brus og børst

Våre skandinaviske naboer vet å ta for seg av livets goder. Ifølge sjefredaktør Inger Palo i det svenske mat-magasinet MeraMat står følgende på et tradisjonelt svensk julebord: 3-4 sorter nedlagt sild/strømning, sildesalat, røkt og gravet laks, røkt ål, syltelabber, kalvesylte, leverpostei, juleskinke, kjøttboller, pølser og ribbe. Videre går det i oster, vørterbrød og juleknekkebrød og lutefisk. Det massive julebordet avrundes med litt søtt: Pepperkaker, safranbrød, gløgg samt knekk, karameller, marsipan og annet smågodt.

Men svenskene er også opphavsmennene til den såkalte julmumman. Det er en krydret portvinsdrikk som serveres i mugge. Julmummans opphav er litt usikkert, men MeraMats Inger Palo foreslår tre forklaringer:

- Den kan ha blitt lansert av den tyske bryggemesteren. Mumma, men dette er usikkert. Det finnes kilder som viser at drikken eksisterte allerede så tidlig som i middelalderen. Selve navnet kan komme av at man strør kardemomme over den. Man har også forklart selve navnet ved lyden som følger av å drikke mumman: Mmmm, så godt!

 • Øl, brandy og brus - se oppskriften på julmumma i denne artikkelen
 • Typisk amerikansk

  JULETRADISJON: Italiensk amerikaner? Da hører kanskje lasagne med på julebordet.
Foto: Matprat
  JULETRADISJON: Italiensk amerikaner? Da hører kanskje lasagne med på julebordet.
  Foto: Matprat Vis mer

  Vi spurte et knippe amerikanere om hva som er tradisjonell julemat og vi fant fort ut at det ikke finnes noe som er typisk amerikansk. Smeltedigelnasjonens oppfattelse av hva som er tradisjonelt er like sammensatt som befolkningen.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  - Amerikansk julemat varierer voldsomt. Jeg har hørt at alle innvandrerne har glemt språket sitt etter noen generasjoner i USA, men mattradisjonene har de beholdt, sier Elizabeth Eisinger Lande fra Elmira i staten New York til DinSide Reise.

  Lande har britisk født far og italiensk mor, og jobber nå ved Høgskolen i Stavanger. Lande forteller at julematen i hennes oppvekst blant annet bestod av lasagne til forrett og lammelår til hovedrett, og en italiensk dessert.

  - Vi har også hatt vårruller til frokost den 25. desember. Det kommer av at vi hadde koreanske naboer som en gang ga oss vårruller i julegave. Disse var så gode at vi ikke klarte å vente med dem til middag. Siden har vi spist vårruller til frokost.

  Hun sier også at de norske julespesialitetene er gode, men et lite forbehold tar hun:

  - Det er greit å spise pinnekjøtt til jul, fordi jeg liker det. Men det hadde vært grusomt kjedelig med de samme greiene år etter år hvis man ikke liker maten. I USA er variasjonene så store.

  Norskamerikanere har også meninger om hva julemat består av:

  - Vi spiser fiskesuppe den 24. desember, vi. Det er en ordentlig tykk fiskesuppe med poteter, løk og mye fisk. Vi bor jo ved kysten har tilgang til god fersk fisk, sier Oddvar Solberg på telefon fra Boston.

  Solberg har bodd i USA i mer enn femti år. Julefeiringen går over to dager for Solbergs multinasjonale familie.

  - Den 25. desember spiser vi kalkun slik som den også spises på Thanksgiving. Det er det nok mange herfra som gjør. Men mange norskamerikanere holder på mattradisjonene og spiser ribbe, forteller Solberg.

  Flere av DinSides amerikanske kilder trekker likevel frem eggnog som noe riktig julete og amerikansk. Denne drikken gir assosiasjoner til oppspritet eggedosis, men den tilhørende fløten og muskaten leder straks tankene annet steds hen – og mange nordmenn vil grine på nesen når en hører hva brygget består av.

  - Eggnog er veldig godt. Og det skal slett ikke være diett-varianter i eggnogens ingredienser, sier Elizabeth Lande.

 • Eggnog med fløte, krydder og brandy – her er oppskriften
 • Reveillon

  REVEILLION: Det beste skal på bordet når det dekkes opp til julelunch i Frankrike.
Foto: Karoline Brubæk
  REVEILLION: Det beste skal på bordet når det dekkes opp til julelunch i Frankrike.
  Foto: Karoline Brubæk Vis mer

  - I Frankrike skal det være overflod og luksus til jul. Da spiser man alt det som man ikke gjør i hverdagen: Snegler, østers, laks, kaviar, foie gras, kalkun med trøfler, kastanjer eller epler, eller chapon. Vi setter frem de beste viner og drikker champagne, sier Claude Ceselli ved den franske ambassaden i Oslo.

  Mang en dyreverner steiler bare en hvisker foie gras eller chapon: Den franske spesialiteten foie gras består nemlig av fet lever – gjerne leveren til en and - som oppdrettet og tvangforet. Fjærkreets lever blir da overdimensjonert og fet. Chanton er en kastrert hane, som har fått en spesielt fetende og god diett og har fått en rojal omsorg.

  - Når hanen er kastrert tenker den kun på en ting: mat. Den kastrerte hanen får et spesielt glatt og saftig kjøtt, sier Ceselli.

  Cecelli forteller videre om de franske juletradisjonene.

  - Mye av det vi gjør i Frankrike har sitt opphav i de førkristne solfeiringene. Vi feirer lyset, fruktbarheten og naturens gang. For eksempel tenner vi en vedkubbe som skal brenne gjennom natten. Det er helst en ung pike som skal tenne denne, og dette skal symbolisere fruktbarhet. Det er riktignok ikke så følger denne tradisjonen i dag. Men vi har en kake, Bûche de Noël, som skal symbolisere denne kubben. Den skal vare julen i gjennom, forteller Cecelli videre.

  Den 24. desember spiser folk et lett måltid etter messen. Natt til 25. desember kommer père de noël, julenissen, på besøk. Morgenen den 25. desember står folk gjerne tidlig opp, spesielt familier med barn, og pakker opp presangene. Senere samles familien for den store julelunchen, reveillon.

  - Til julelunchen spiser man gjerne kalkun med enten epler, trøfler eller kastanjer. Til dessert er det ofte glasserte kastanjer eller bûche de noël.

  - Matradisjonene varierer noe etter hvor i Frankrike du bor, sa oslorestauranten La Petite Provences chef, Jean Philipe Guiarde til DinSide Reise i fjor.

 • Oppskriften på Bûche de noël og foie gras finner du her.
 • Britisk down under

  Men se! En sky av damp! Puddingen var ute av pannen. Det duftet vaskedag! Det var kledet. Det duftet som en restaurant og et koditori ved siden av hverandre, med et vaskeri ved siden av det igjen! Det var puddingen.

  Sitatet er hentet fra Charles Dickens vidunderlige En julefortelling.

  Australiernes juletradisjoner minner om amerikanernes: Folk kommer mange steds fra og alle tilføyer litt av eget gods til jul. Julen i Australia faller sommerstid, og julematen vil ofte være salater og avkjølt kjøtt. Men mange sverger likevel til britiske tradisjoner: Kalkun og plumpudding. Ifølge Startsiden.no har den sære puddingen aner tilbake til middelalderens kokekunst. Den gang var nemlig grøt basis i all matlaging. Den første julepuddingen var en tykk grøt kokt på kjøttrester, talg, fruktsafter og brødsmuler. Senere ble retten mer raffinert gjennom at den ble kokt i et klede. Man legger også små mynter eller lykkebringende gjenstander av tinn i julens plumpudding. Disse såkalte charms skal bringe lykke og gi et hint om hva det nye året vil bringe med seg.

 • Plumpudding – slik skal det gjøres
 • Mer om mat

 • Himmel for lekkermunner

 • Makaber mat

 • Fra hot til helvete

 • Grotesk mat på menyen

 • Best på flymat

 • Velg din egen flymat flymat