De raskeste passasjerflyene

Hvilket fly velger du for å komme raskest fra A til B?

I kjølvannet av Concordens sorti har verden ingen flere supersoniske passasjerfly igjen. I påvente av noe helt nytt og revolusjonerende har Forbes satt sammen en liste over verdens raskeste passasjerfly per dags dato.

Ingen av flyene er i nærheten av å matche ytelsene til Concorden, men du kommer tett opp til lydens hastighet med de raskeste av flyene.

Ikke overraskende er det de minste passasjerflyene som også er de raskeste over Atlanteren, eller Stillehavet om du vil. På de første plassene er det virkelig ikke mye som skiller det ene fra det andre, men forskjellen er målbar.

Cessna Citation X. Foto: www.cessna.citation.com
Cessna Citation X. Foto: www.cessna.citation.com Vis mer


 1. Cessna Citation X
  Mach 0,92
  Dette er verdens raskeste passasjerfly i kommersiell drift per dags dato. Denne Cessnaen er ingen gigant av en fugl og kan kun ta opptil syv personer, noe som gjør den best egnet til privat businessjet. Flyet kan klatre til 43.000 fot og flyr i en hastighet på cirka 1.120 km/t.

  >>Slik får du det bra på flyet.

 2. Falcon 7X
  Mach 0,9
  Dassault Falcon følger Citation hakk i hel med sin Falcon 7X. Falken er hakket større og kan romme åtte passasjerer, og flyr i en hastighet på opptil 1.100 km/t. Det er ikke til å komme bort i fra at også dette er et fly du helst ser i forbindelse med snipp og sigar og tykke lommebøker. Flyet er rimelig romslig med en 40 fots kabin som inneholder ekstra lydisolering for støy utenfra, og eget klimaanlegg som kan reguleres over hele kabinen.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  >>Slik blir du oppgradert.

  Falcon 7X. Foto: www.dassaultfalcon.com
  Falcon 7X. Foto: www.dassaultfalcon.com Vis mer


 3. Gulfstream G550
  Mach 0,887
  Med en hastighet på hele 1.080 km/t ser vi at det faktisk ikke er mer enn snaue 40 km/t som skiller Gulfstream G550 fra Cessna Citation X på førsteplass. Gulfstreams raskeste privatfly tilhører også klassen for de rike og berømte, men har en høyere marsjhøyde enn de to andre. De åtte passasjerene i Gulfstreamen kan kose seg i hele 50.000 fots høyde (dette er allikevel hele 10.000 fot lavere enn hva Concorden klatret til). Som alle andre businessjeter kan du utstyre flyet med omtrent hva du enn måtte ønske fra trådløst LAN, satelittkommunikasjonssystem, dvd-spiller, LCD-skjermer, klimaanlegg osv.

  >>Businessklasse for en tredjedel av prisen.

 4. Gulfstream G500
  Mach 0,885

  Fjerdeplassen på listen kniper også Gulfstream med modellen under det forrige flyet på tredjeplass. Gulfstream G500 har en kabin som er 50 fot lang, tar åtte passasjerer og kan fly 9.600 kilometer uten å måtte stoppe for å fylle drivstoff. Hastigheten blir oppgitt å være på 1.077 km/t og har man penger nok kan man få utstyrt flyet med alle tenkelige finesser en har lyst på.

  >>Slik ser det ut på flyenes toppklasser.


 5. Gulfstream G450
  Mach 0,88

  Nå begynner vi endelig å bevege oss opp i klassene. Gulfstream G450 er et passasjerfly som tar inntil 19 personer og har to stykk Rolls-Royce Tay Mk motorer som driver frem den 45 fots lange sigaren med vinger i en hastighet på opp til 1.070 km/t.

  >>Airbus halverer utslipp.

  Boeing 747. Foto: www.boeing.com
  Boeing 747. Foto: www.boeing.com Vis mer


 6. Boeing 747-8
  Mach 0,855

  Så endelig kommer de store fuglene vi andre dødelige kan ha gleden av å sitte i dersom vi skal ut på reise. Det raskeste av de virkelig STORE flyene kommer fra Boeing. Boeing 747-8 er bestilt av blant andre Emirates og Lufthansa, og er 250 fot langt med plass til opp til 400 personer. Flyet har en rekkevidde som gjør at det kan fly non-stop mellom Los Angeles og Melbourne i en hastighet på ca 1.040 km/t. Dette er virkelig ikke verst for ett av de virkelig store, store flyene i kommersiell luftfart. Flykabinen har også to etasjer for passasjerer. Flyet blir levert til selskapene i 2009.

  >>Turbulens skader mest.

 7. Boeing 777
  Mach 0,855

  United Airlines, British Airways og Air France har alle versjoner av denne flytypen. Boeing 777 har en toppfart på 1.040 km/t og kan ta 400 personer. Flykabinen for passasjerer er kun over ett plan.

  >>Feite flyvertinner nektes å jobbe.