De neste fem fjellturene

Her fortsettelsen på listen.

I denne listen finner du de fjellturene som er kåret til nummer seks og ut. De fem flotteste fjellturene finner du 14070>her.

6: Preikestolen, Ryfylke

Preikestolen. Rett ned - 600 meter! Foto: Per Roger Lauritzen.
Preikestolen. Rett ned - 600 meter! Foto: Per Roger Lauritzen. Vis mer

- Prekestolen er utrolig unik. Når du står ute på kanten slår tanken deg – når kommer dette til å falle, for før eller siden må det jo bare falle, sier Hjelle.

Landskjent landemerke og utsiktspunkt. Dette har du utvilsomt sett i magasiner eller på TV. Prekestolen er på mange måter uforståelig der den demonstrativt henger cirka 600 meter over Lysefjorden. Fra Preikestolhytta tar turen om lag en og en halv time. På veien går du blant annet over sviller på myr i Neverdalskaret. Ønsker du å se litt mer av området har DNT fem merkede løyper som alle starter fra Preikestolshytta.

7: Besseggen, Jotunheimen

- Over 30.000 mennesker tar denne turen hvert år. Det sier seg vel selv at Besseggen er verdt et besøk. Du går langs en spiss egg, og ser ned på to brevann, Gjende og Besseggvannet, det ene er grønt det andre er knallsvart. Mange ville nok plassert denne turen lenger opp på lista, sier Hjelle.

Turen som går over Besseggen og Veslefjell starter i Gjendesheim og ender opp i Memurubu om lag seks timer senere. Fotturen kjenner du kanskje allerede slik den er beskrevet i Ibsens Peer Gynt. Det var her Peer fikk sitt noe svimlende ritt på bukkeryggen. Dette er ikke en tur for deg med høydeskrekk. Blant annet går du ved et 400 meter dypt stup mot Gjende. Om du ikke lar deg skremme av høyder og fall er denne turen et ’must’; Landskapet i området er storslagent og fantastisk vakkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8: Lyngsalpene, Troms

- Dette er et sted for dagsturer. Området er omgitt av enorme, mektige fjell – det er bare å velge og vrake, sier Hjelle.

Har du reist litt rundt i Troms har du sikkert lagt merke til og blitt imponert over de mektige Lyngsalpene. Alpene dekker det meste av den lange halvøya som strekker seg nordover fra E6 mellom Nordkjosbotn og Storfjord. I Lyngen er det en stilltiende avtale om at ingen ruter skal merkes, bare beskrives. Fine turer med imponerende utsyn mot toppene og breene får du fra flere av dalførene: Blant andre Steindalen, Lyngsdalen, Fastdalen, Strupskaret og Reindalen. Den mest dominerende fjelltoppen i området er Jiehkkevarri, også beskrevet som en av Norges flotteste.

9: Gjevilvasshytta til Trollheimshytta, Trollheimen

Ved Gevilvasshytta i Trollheimen. Foto: Per Roger Lauritzen
Ved Gevilvasshytta i Trollheimen. Foto: Per Roger Lauritzen Vis mer

- Vakre fjell og imponerende kulturlandskap. Om ikke like slående er Trollheimen lettere tilgjengelig enn Lyngsalpene, sier Hjelle.

Turen fra Gjevilvasshytta til Trollheimshytta tar om lag åtte timer. Legger du turen innom Jøldalshytta har du gått den store klassikeren, kjent som ”Trekanten i Trollheimen”. Turen er den mest varierte merkede ruta i Trollheimen. Fra åpent høyfjellsterreng, langs elver, opp på fjell med utsikt, og gjennom skog og myr. Området er også kjent for sin rike flora, mye grunnet den kalkholdige skiferen i fjellgrunnen.

10: Stabbursdalen Nasjonalpark, Finnmark

- Finnmarks beste! Stabbursdalen er erklært nasjonalpark i Norges største vidde-område. Her finner du et helt annet område enn de andre på listen, Stabbursdalen ligger lavt og er preget av rikt fugle- og dyreliv, forteller Hjelle.

Stabbursdalen Nasjonalpark ble opprettet i 1970 og strekker seg over et område på 96 kvadratkilometer. Her finner du blant annet verdens nordligste furuskog. Stabbursdalen ligger innerst i Porsangerfjorden, ved fjorden er dalen flat og vid mens lenger inne snevrer den seg sammen i en mektig kløft med bratte sider og store urer. Området er preget av et rikt fugle- og dyreliv. Her har du mulighet til å se alt fra fiskeørn og dvergfalk, til elg og tamrein. I områder der rein beiter er det skjerpet båndtvang. Anbefalte turer i nasjonalparken går blant annet mellom Okselv og Bastinjavrri samt mellom Bastinjavrri og Snekkernes.

Turbeskrivelsene er hentet fra ”Til fots i Norge” utgitt av Den Norske Turistforening. Mer informasjon om turene beskrevet i denne artikkelen samt DNT finner du på turistforeningen.no.

Billig reise?

På jakt etter en billig ferie? Ta en titt i vår oppdaterte restplassoversikt. For å se hva andre synes om ditt reisemål, eller for å komme med dine egne meninger – sjekk Din Reiseguide. Pass også på å send inn dine beste feriebilder og reisehistorier til vår store Sommerkonkurranse der du kan vinne reisebøker, en reise og fotoutstyr.