De mest irriterende flypassasjerene

Snorker sidemannen? Det skal et rolig sinn til for ikke å la seg irritere av det. Foto: Colourbox
Snorker sidemannen? Det skal et rolig sinn til for ikke å la seg irritere av det. Foto: ColourboxVis mer

Lunta er kortere for de aller fleste av oss når vi stues sammen med et par-trehundre andre passasjerer inne i et flyskrog som kan tilby oss mindre enn en kvadratmeters boltreplass hver.

Det skal ikke så mye til for å irritere når vi er stuet inn på denne måten, og vet at vi må sitte slik de nærmeste timene - ja, det kan være snakk om så mye som elleve timer, hvis ikke mer!

Vi leser stadig om forskjellige "episoder" der enkelte passasjerer får diverse utbrudd som skaper baluba ombord. Vi kan for eksempel nevne trønderen som for noen år siden måtte bindes fast til flysetet fordi han var så full. Nylig endte det med oppsigelse for en norsk skipsoffiser som gikk amok på et KLM-fly på vei til Kuala Lumpur. Og en krakilsk amerikansk dame måtte tapes fast til flystolen, mens flyet nødlandet for å bli kvitt henne. Han var ikke like utagerende, men en passasjer ombord et australsk fly ble faktisk arrestert etter at han nektet å skru av laptopen før landing.

Flyturen fra helvete

Skrikerunger ombord

Kjenner du denne sidemannen? Ikke det? Vel, da er det kanskje ikke så gøy å ha ham hengende over ditt sete... Foto: Colourbox
Kjenner du denne sidemannen? Ikke det? Vel, da er det kanskje ikke så gøy å ha ham hengende over ditt sete... Foto: Colourbox Vis mer


Barn på fly er et kapittel for seg. Det blir alltid hissig debatt blant våre lesere hver gang det er snakk om barn ombord. De aller fleste barn oppfører seg faktisk ok ombord, men det finnes selvsagt unntak, som den hylende treåringen som ble kastet av flyet fordi han nektet å ha på seg sikkerhetsbelte.

Vel, det er ikke barn eller fulle folk denne saken handler om. Her er andre irritasjonsmomenter våre medpassasjerer kan skape:

 • Han eller hun som stopper i midtgangen og begynner å omorganisere innholdet i håndbagasjen, slik at resten av flyet ikke kommer forbi. Slikt burde gjøres på forhånd, eller i det minste burde man gå inn ved setet sitt og fikse det der, slik at folk slipper forbi.
 • Tullingen som presser og presser for å få klemt inn håndbagasjen i bagasjehyllen. Slik blir andres eiendeler ødelagt. Det er bedre å be betjeningen finne en plass et annet sted, eller legge håndbagasjen innunder setet foran, hvis det er plass.
 • Personen som tar av seg på beina og stinker ned hele flyet. Det er helt ok å ta av seg skoene, men sørg for at sokkene er rene.
 • Ingen har rett på armlenene, så her gjelder det å være litt smidig. Sitter man ved midtgangen, har man et helt armlene for seg selv. Da bør man overgi det andre til sidemannen. Slik får begge to/alle tre/alle fire et armlene hver. Armlenet ved vinduet er uansett ubrukelig, da det er klint opp i fløyveggen.
 • Venninneparet som sitter ved siden av deg og skravler hølylydt under hele flyturen. Ja, det er lov å prate, men vær diskret. Ingen andre har lyst til å høre om hemoridene til svigermor.
 • Enda verre er det med en sidemann som gjerne vil skravle uabrutt med deg. Grunnen er ofte angst for å fly. Si at du gjerne vil lese litt i boken din, eller få deg en lliten høneblund. Sidemannen burde ta hintet.
 • Personen som sovner og detter over på din skulder. Dersom man ikke klarer å holde hodet på plass under luren, bør man investere i en oppblåsbar nakkepute. Den gjør uansett flyturen mer behagelig.
 • Hvis sidemannen i tillegg snorker, har du virkelig vært uheldig. Her er det ikke så mye annet å gjøre enn å vekke vedkommende ved å reise deg for å gå på toalettet. Men dette hjelper ikke hvis han sitter innerst. Så det lureste er vel å ta med seg ørepropper.
 • Passasjerer som lener tilbake seteryggen straks de har sjansen. Det går ikke an å nekte folk det, men det er høflig oppførsel å i hvert fall rette opp seteryggen under måltidene.
 • Enda verre er personen som ikke klarer å bestemme seg for hvordan hun vil ha seteryggen, og lener den tilbake, for så å rette den opp en rekke ganger gjennom flyturen. Dette er spesielt irriterende dersom du må justere din filmskjerm på grunn av bevegelsene.
 • Det er vrient å finne en komfortabel sittestilling i et flysete. Noen løser problemet med allverdens krumspring, deriblant å sette knærne eller føttene inn i seteryggen foran. Dette er ikke greit. Det merkes godt av passasjeren som sitter foran.
 • De stressede som reiser seg opp og begynner å bakse med håndbagasjen straks flyet har stoppet ved gaten. Slappå av, dette tar tid, og uansett slipper dere ikke ut før alle som sitter foran dere i flyet har gått ut.

Topp ti irritasjonsmomenter

Ifølge en nylig undersøkelse utført av TripAdvisor, der over 9.000 flypassasjerer fra hele verden ble spurt om hva som var mest irriterende oppførsel ombord, var dette topp ti irritasjonsmomenter:

 1. Barn som sparker i stolryggen.
 2. Personer som lener tilbake stolryggen.
 3. Høylydte mobilsamtaler.
 4. Passasjerer som bruker lang tid for å legge på plass håndbagasjen.
 5. Personer som stiller seg opp før lampen med sikkerhetsbelte er slukket.
 6. Passasjerer som stjeler armlenet.
 7. Personer som spiser mat som lukter.
 8. Reisende som blokkerer midtgangen med eiendeler eller kroppsdeler.
 9. Medpassasjerer som leser over skulderen din.
 10. Personer som går sakte foran bagasjetrallen på flyplassen.

Den aller verste flyturen

Verste medpassasjerer - fordelt på nasjonalitet

TripAdvisor spurte ikke bare folk om hva slags oppførsel som var mest irriterende - de spurte også hvilke nasjonaliteter som utgjorde de mest irriterende medpassasjerene. Kanskje litt urettferdig å rangere en hell nasjon som irriterende å ha med på flyet, men...
Her er uansett listen:

 1. Amerikanere
 2. Franskmenn
 3. Tyskere
 4. Briter
 5. Kinesere
 6. Russere
 7. Japanere
 8. Italienere
 9. Indere
 10. Arabere