De lever ved en aktiv vulkan...

I Costa Rica får du ikke bare et utrolig dyreliv, du får også en av verdens mest spyttende vulkaner. Et område skapt for eventyr...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt nord i Costa Rica finner du Zona Norte. Et tradisjonelt landbruksområde som byr på mye mer enn sjarmerende cowboyer og beitende kuer. Hit strømmer nemlig tusenvis av turister hvert år.

De fleste kommer for å se Arenal-vulkanen. Vulkanen som med sine 1657 meter over havet er landets mest aktive, er den mest aktive i hele den vestlige hemisfære. Inntil 29. juli 1968 trodde man at den majestetiske kjempen var inaktiv, men et utbrudd som drepte 87 mennesker, snudde alt på hodet i La Fortuna.

La Fortuna er nemlig den lille byen som ligger ved foten av vulkanen. Siden det siste store utbruddet Arenal-vulkanen hadde, har den fortsatt å være aktiv. Flere mennesker har blitt drept de seinere åra som følge av utbrudd, men stort sett fordi de har trosset reglementet for hvor nære du kan gå fjellet.

Det er kanskje ikke så rart folk glemmer seg bort - når du ser hva som skjuler seg i jungelen rundt...

En grønn liten øgle poserer i jungelen. Noe av det som kjennetegner Arenal-området er det store artsmangfoldet. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Zona Norte er et tradisjonellt jordbruksområde på grensen til Nicaragua. Cowboyer rir rundt på veien og i det utrolig vakre terrenget som er preget av åpne grassletter brutt av lommer med vill jungel. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fargespillet i dyrelivet i Arenal er helt utrolig. En naturfotografs drøm... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Vulkanen er best å se tidlig på morgenen før solen går opp, og rett før solen går ned på kvelden. Noen ganger kan du se lavastrømmer på vei ned siden av fjellet.
Ticos. Costa Rica cowboys... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ticas. Lokalbefolkningen i det lokalbefolkningen kaller Zona Norte, er cowboyer for alle penga. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det nattaktive dyret kinkajou er ikke lett å vekke på dagen, men denne har tatt seg en tur ut for å spise bananer midt på "natten". Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
To ender poserer på bambusen sin. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
En brøleape bryr seg lite om fotografen og klør seg bak... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
En rødøyet trefrosk er et typisk bilde fra denne delen av Costa Rica. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
En kayman lurer i en elv ved Arenal-vulkanen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Tusenvis av fugler bringer fugletittere hit hele året rundt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Canopying er populært. En aktivitet der du flyr gjennom tretoppene bare hengende i hendene med en sikkerhetssele. Utrolig gøy. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Sommerfugler finnes det utallige varianter av - legg merke til at denne prøver å se ut som en slange... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Juving er populært i Arenal, og en utmerket måte å oppleve jungelen på. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen


Rumlende skjønnhet

Det sies at bare halvparten av turister som kommer til Arenal, ser vulkantoppen. Været i regionen er preget av mye tåke og regn, med en snittemperatur på 20 grader i året. Det trenger likevel ikke å begrense deg fra å føle vulkanens tilstedeværelse. Når du rusler rundt i jungelen eller en av de små landsbyene i området, vil du stadig høre små og større utbrudd som stadfester at du er i vulkanland. På klare morgener og netter kan du se lava som blir spyttet ut og renner nedover sidene av kjempen. Et imponerende og skremmende skue som får deg til å føle naturens overmakt.

Det skjuler seg mer enn du tror rundt foten av Arenal-vulkanen.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det skjuler seg mer enn du tror rundt foten av Arenal-vulkanen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Men selv om det er vulkanen som er attraksjon nummer én for mange av de som kommer til Arenal-området, byr regnskogen i området på mye mer enn rød lava på svart stein.

Det spesielle klimaet gjør at området i skyggen av kjempen er mer artsrikt enn de fleste andre jungler i verden.

Alvarao del Castillo koser seg med villgrisen "Perla". Hun ble brakt til ham av skogvoktere som hadde belagslagt henne fra noen jegere som hadde skutt moren og fanget henne som grisunge. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Alvarao del Castillo koser seg med villgrisen "Perla". Hun ble brakt til ham av skogvoktere som hadde belagslagt henne fra noen jegere som hadde skutt moren og fanget henne som grisunge. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Godtedisk av naturopplevelser

- Det er mange som tar med seg små dyr og fugler de finner i tåkeskogen og området rundt, hjem til seg. De fleste er lokalbefolkning som ikke vet bedre.., sier Alvarao del Castillo.

Han eier Proyecto Asis, et frivillig senter for bortkommene ville dyr, reptiler og fugler like utenfor landsbyen La Fortuna. Han viser oss rundt på det lille senteret sitt, hvor små og store koser seg med å bli stelt med.

- Vi har en enorm artsrikdom i dette området, og ofte vil folk ha aper og papegøyer som kjæledyr. Så blir de lei av dem etter en stund og dreper eller dumper dem. Det er her vi kommer inn i bildet. Ofte blir dyr også beslaglagt fra jegere av skogvokterne våre. Da havner de også her, forklarer Castillo.

Han er opptatt av hva som skjer med naturen i området og legger vekt på at dyrene ikke skal være hos han, men ute i jungelen. Med skolebesøk og omvisninger prøver han å utdanne lokalbefolkningen og turister til hvordan de skal ferdes og oppføre seg når de treffer dyr i jungelen.

Noe som ikke er uvanlig.

Fargerike fugler som denne pappegøyen finnes i tusentall rundt vulkanen.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fargerike fugler som denne pappegøyen finnes i tusentall rundt vulkanen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Mangfold av aktiviteter

image: De lever ved en aktiv vulkan...


Arenalregionen byr på så mye at det knapt nok går an å få det ned på papir.
Hovedbasen for aktiviteter er i La Fortuna, som er en liten og rolig landsby med hovedsakelig turoperatører som tilbyr en spekket meny til turister som kommer til området. Om det så er sportsfisking eller vindsurfing på Arenal-innsjøen, juving på bunn av regnskogen eller rustsjing langs taubanene i jungeltaket, rafting på elvene som renner gjennom området eller bare å slappe av på et av de termiske badene som finnes her.

Velger du å reise rundt litt på egenhånd, så kan du besøke flere botaniske hager, serpentariumer og sommerfuglreservater rundt foten på fjellet. De gir deg alle en liten gjennomgang av biodiversiteten i området og viser deg arter du aldri har hørt om eller kunne drømme at var så fargerike.

Kombiner gjerne en tur til området med et førsteklasses spa-opphold. Les vår anmeldelse av et av verdens beste spa, Tabacón Grand Spa Thermal Resort, her. En varm anbefaling.

Vi har også tidligere skrevet om juving i området, en adrenalinfylt måte å se jungelen på. Les reportasjen og se bilder her.

Vi var heldige og fikk se vulkanen uten det typiske skydekket i flere dager.
Vi var heldige og fikk se vulkanen uten det typiske skydekket i flere dager. Vis mer